18 Nisan 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

İlknur Denizli: Kadınlar akıl değil fırsat istiyor



AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, Tüm Bürokratlar ve İşadamları Sosyal Yardımlaşma Derneği’nin (TÜMBİAD) Ankara’da ‘Kadın ve Siyaset’ konulu toplantısında konuştu. Çağdaş kentler için yerel meclislerde kadın siyasetçilerin sayısının artması gerektiğini vurgulayan Denizli, şöyle konuştu: “Kadının yerel siyasette yer almasını isteyenler çoğunlukla kadınların büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanı olmasına vurgu yapıyor. Evet, bu talep haklıdır ve yerindedir ama yeterli değildir. Sorun tek başına belediye başkanının cinsiyeti değil ki. Sorun siyaset yapma biçimini fazlasıyla erkek egemen olması. İş kadın belediye başkanıyla bitmiyor. Yerel meclislerin yapısı kadın bakış açısının yerel siyaseti şekillendirmesine engel oluyor.”

İlknur Denizli kadınların yerel meclislerde yeterince temsil edilmediğini, bunun kentlerle ilgili şikayetlerde etkisi olduğunu söyledi.

Denizli,''Bunun değişmesi gerekiyor. Bunu başlatacak olanlar karar alma mekanizmasında çoğunlukta oldukları için erkekler. Evet, siyasette yer almak için kadınlarında yapması gerekenler var ama asıl problem statükoyu değiştirmekte isteksiz olan erkekler. Ben fazla katılamasam da içinde haklılık payı olan genel bir kanaat var. Vatandaş devleti tanımlarken baba diye tanımlıyor. Siz bu benzetmeyi beğenin ya da beğenmeyin vatandaş kendi algısıyla böyle tanımlıyor. Vatandaş için devlet babadır. Bu benzetmeden gidersek yerel yönetimler ise annedir. Vatandaş annesinin kendisine ince ince dokunmasını ister. Onun derdine derman olmasını, her şeyi ile ilgilenmesini ister. Yerel yönetimlerin işlevleri tam da annelikle örtüşür. Hani o kadınca bakış açısı o kadınca iş görme var ya, işte bu iyi bir şeydir. Yerel yönetimlerde kadınların daha çok temsil edilmesi kentlerimizin çehresini değiştirecektir”diye konuştu.

DEMOKRATİK VE ÇAĞDAŞ TÜRKİYE İÇİN

Daha demokratik, daha çağdaş bir Türkiye için kadınların yerel siyasette var olması gerektiğini dile getiren Denizli, “Kadınları hayatın her alanda var etmemiz gerekiyor. Ve artık kadınlara akıl değil fırsat vermemiz gerekiyor. Her gelen kadınlara akıl veriyor. Artık kadınlar akıl almaktan yoruldu, kadınların ihtiyacı kendilerine fırsat verilmesi. Şimdi diyoruz ki lütfen oturduğunuz koltuklarda kadınlara yer açın. Özellikle de yerel siyasette yer açın” dedi.

AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli konuşmasında kadınlara önümüzdeki yerel seçimlerde yerel meclislerde daha çok yer alabilmeleri için de önerilerde bulunarak şöyle devam etti:

“Yerel parlamentolarda hakkınız olanı almak istiyorsanız kadınlar aleyhine var olan eşitsizliği ortadan kaldırmak istiyorsanız, her gördüğünüz erkek siyasetçiye sorun. Oy attığınız partinin erkek siyasetçisine de sorun, oy vermediğiniz partinin erkek siyasetçisine de sorun. Siyaset yapan, kentlerimizi yöneten koltuklar da neden hep erkek siyasetçiler oturuyor. Nasıl oluyor da nüfusun yarısı biz kadınlardan oluşuyor ama iş yönetmeye gelince sadece siz erkekleri görüyoruz? Duymazdan gelirlerse tekrardan sorun ve bu adaletsizliği size nasıl izah ediyorlar bakalım. Erkek siyasetçilerin şunu anlamaları gerekiyor. Daha çağdaş ve modern kentlerde yaşamak istiyorsak cinsiyet açısından yerel meclislerde eşit temsili sağlamalıyız.''

  FERMUAR SİSTEMİ

İlknur Denizli’nin bir diğer önerisi de siyasi partilere. Partilerin uyguladıkları kota sisteminin kadınları yerel meclislere taşıyamadığını iddia eden Denizli, “Tek başına kota sistemi pratikte istenilen sonucu vermiyor. Nedense seçilme ihtimali yüksek olan sıralarda erkek adayları, seçilme ihtimali düşük olan yerlerde kadın adayları görüyoruz. Sorunca da kota uyguladık cevabı alıyorsunuz. Kadınların eşit temsili sağlayacak şey fermuar sistemidir. Listeleri hazırlarken önce liyakat sonra da fermuar sistemini uygulamak gerekiyor. Listeleri bir kadın bir erkek şeklinde hazırlarsak yerel meclislerde kadınların eşit temsile kavuşmasını sağlayabiliriz” dedi.

18 Mayıs 2013
Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir