24 Nisan 2024, Çarşamba Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

İnciraltı EXPO planına körfez geçidi



 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın yaptığı itiraz üzerine İnciraltı Planları'na Üçkuyular-İnciraltı arasına yapılması düşünülen Körfez geçişi bağlantı yolunu işledi. Meslek odaları ulaşım master planı ve üst ölçekli imar planlarında olmaması, bölgede yapılaşmayı arttırması gerekçeleriyle tepki gösterdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çok sayıda itirazın sözkonusu olduğu İnciraltı planlarına son yaptığı revizyonla sürpriz bir ekleme daha yaptı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın itirazı üzerine, bugüne kadar yapılan planların hiçbirinde yeralmayan Bostanlı- İnciraltı arası Körfez Geçişi Projesi'nin İnciraltı bölümü, plana işlendi. Plana göre Yenikale askeri alanının yanından karaya çıkan körfez geçişinde, karayolu düz bir yol izleyerek Çeşme otoyoluna bağlandı. Aynı güzergahtaki raylı sistem de, EXPO planı içindeki raylı sistemle birleştirildi.

Körfez geçişiyle ilgili bir plan notu dikkat çekti. Plan notunda 'Planlama sınırı içinde yeralan Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapımı planlanan İzmir Körfez Geçişi ve bağlantıları (Otoyol raylı sistem) projesi nedeniyle Düzenleme Ortaklık Payı'nın (DOP) yasal sınırları aşması durumunda, aşan kısımlar için kamulaştırmalar Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılacaktır' kararı yer aldı. Buna göre, Körfez Geçişi bağlantı yolu ile ilgili İnciraltı'nda düzenleme, ortaklık payı içinde yapılacak. Benzer projelerde Karayolları belirlediği yol güzergahında kamulaştırmalar yapmasına karşın burada DOP'un yetmemesi durumunda buna başvuracak.

YEŞİL ALAN 5 BİN METREKARE AZALDI

Körfez geçişinin eklendiği İnciraltı planı bütününde yeşil alan 5 bin metrekare azaldı. Geçiş projesi bağlantı yoluna ayrılan pay nedeniyle, daha önceki planda yeralan bazı ara yollar kaldırıldı. Turizm tesisleri ve günübirlik tesislerin oranı 208 bin metrekareden 195 bin metkeraye düştü. Ticaret alanı ise 283 bin metrekareden 299 bin 552 metrekaye çıkarıldı. Konut alanı da 6 bin 300 metrekare arttı.

MESLEK ODALARINDAN TEPKİ 

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal, planın onaylanmış son haliyle Türkiye'deki plansız gelişme örneklerinden biri olduğunu söyledi. Bunun nedeninin ise öncelikle EXPO ve İnciraltı planı adı içinde önerilen Körfez Geçişi'nin Ulaşım Ana Planı'nda yeralmaması, 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda yeralmaması olduğunu söyledi. Ayrıca, geçişin İnciraltı'nın yanı sıra Narlıdere'de yapılaşma sürecini başlatacağını belirten Topal şöyle dedi:

"Bu planda yine İnciraltı kesiminde yapılaşmaya açılmış alanlar büyütülerek EXPO'ya yine yer bırakılmıyor. EXPO kent ormanı ve lagüne kaydırılıyor. Bu nedenle kentin bütünüyle ilişkisi kurmulmamış plansız bir gelişmenin tipik örneğidir." 

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Başkanı Nehir Yüksel de projenin plana alelacele işlendiğini belirterek tepki gösterdi.  

26 Ağustos 2013
Etiket; inciraltı, expo, körfez, plan Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Nazilli Tarım Fuarı ziyaretçi rekoru kırıyor
Türkiye'yi İzmir modası sardı
Kaya: Kocaoğlu aymazlık içinde
Yüzülebilir körfeze doğru
Pis kokunun sorumlusu kim?
Dostları olan zengindir
'Medya kriz planı' hazırlanmalı
Çeşme'de plan iptali şoku
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir