16 Nisan 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Irak sınırına yeni kapılar



Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Irak’a sınır Hakkari ve Şırnak’ta iki yeni sınır kapısının açılması için çalışmaların bulunduğunu belirterek, “Gümrük kapısının açılması, orada bildiğimiz anlamda bir gümrük faaliyetinin yapılacağı anlamına gelmez. Orada sınır ticareti merkezlerinin oluşturulması konusu var” dedi.

Kırşehir Ahilik Külliyesi Projesi’ne verilen destek her geçen gün artıyor. Daha önce TOBB tarafından destek verilen projeye şimdi de TESK ve TESKOMB’da destek verdi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın katıldığı törenle Kırşehir Ahilik Külliyesi Destek Protokolü imzalandı.

İmza töreninde gazetecilerin sorularını cevaplandıran Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Taksim Gezi Parkı odaklı olayların ardından mağdur olan esnafa ödeme yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine, “Türkiye’de yerleşik bir uygulama var. Esnafımız olsun başka kesimler olsun toplumsal olaylar dolayısıyla mağdur olmaları durumunda bir zarar durumunun bulunması halinde yerelde tespiti yapılıyor. AFAD’da ilgilendiren bir durum olmuşsa o ölçüler içerisinde tazmin edilmeye çalışılır. Ama Gezi olaylarında bugüne kadar yapılmış AFAD’a ve bize ulaşmış bir tespit yok. Çalışmalar yapılıyor. Ne ölçekte olacak ve nasıl olacak bunları ileride göreceğiz” diye konuştu.

“TÜRKİYE’DE KIRILAN HER CAMIN PARASINI DEVLET ÖDEYECEK DİYE BİR ŞEY YOK”

Esas olanın zararı kim verdiyse ona tazmin ettirmek olduğunu dile getiren Yazıcı, tespit edilebiliyorsa bu şekilde olması gerektiğini söyledi. Kamunun gücünü aşan bir durum söz konusu olursa orada kamu devreye gireceğini ifade eden Yazıcı, “O ölçütler içerisinde buna bakmak gerekir diye düşünüyorum. Yoksa Türkiye’de her kırılan bütün camları devlet ödeyecek, kamu finanse edecek, böyle bir yol izlemek çok sağlıklı değil. Devletin görevi vatandaşının can güvenliğini korumak olduğu kadar mal güvenliliğini de korumaktır. O ölçütler içerisinde yapılan çalışmalar değerlendirilecek” dedi.

“SÖZÜ EDİLEN SINIR KAPILARI ZATEN AÇIK, YENİ BİR DÜZENLEME SÖZ KONUSU DEĞİL”

Türkiye’nin Suriye sınırında insani yardımların ulaştırılması için üç yeni sınır kapısı açacağı yönünde iddiaların sorulması üzerine de Bakan Yazıcı, konuşmasına şöyle devam etti:

“Sözüne edilen kapı Akçakale, zaten açık olan kapı. Bu kapı açık zaten. Kapı kapalı değil. Cilvegözü sınır kapısı açık. Ama çalışma düzeyleri Suriye yaşanan olaylar dolayısıyla yeniden belirlenmiş ve güvenlik önlemleri alınmıştır. İnsani amaçlı yardımların gerçekleştirildiği bir kapı yardımı buralara verilmektedir. Dolayısıyla bu çerçevede Suriye’de insan yardımları muhtaç kesimlere yapılan uygulama çerçevesinde hem uluslararası düzeyde hem Türkiye üzerinde Kızılay aracılığıyla bunlar iletiliyor. Orada insanları siz o, şu ve bu diye ayırt edemezsiniz. Ayırt etmenizde doğru olmaz. Dolayısıyla ileten yardımlardan onların adaletleri ölçüsünde faydalanıyor.”

İnsanı yardımların yapıla bilmesi için yeniden böyle bir sınır kapısı düzenlemesinin söz konusu olmadığını aktaran Yazıcı, bu çalışmanı zaten yapıldığını ve çalışmaların devam edeceğini söyledi.

“İKİ YENİ SINIR KAPISI GELİYOR”

Yazıcı, “Hakkari’de Üzümlü’de, Şırnak’ta Gülyazı dediğimiz noktalarda bir gümrük kapısının açılması konusu var. Gümrük kapısının açılması orada bildiğimiz anlamda bir gümrük faaliyetinin yapılacağı anlamına gelmez. Orada sınır ticareti merkezlerinin oluşturulması konusu var. Yani iki tanesi Hakkari’de bir diğeri de Şırnak’ta. Bunlarla ilgili prosedürleri Türkiye Cumhuriyeti tamamen tamamlamış sadece Irak’la bir mutabakat zaptı anlaşması imzalayıp iç hukuklarına geçirmek suretiyle, yapı ve donatılarıyla faaliyete geçirerek bizim orada amaçladığımız o ticareti aktiviteleri yapacak kapıları oluşturacağız. Bu çalışmalarımız bu çerçevede. Habur Sınır kapısı üzerin de ilave bir köprünün yapılması için de çalışmalar var” şeklinde konuştu.

“SURİYE SINIRIMIZDAKİ GÜMRÜK SAHALARIYLA İLGİLİ HASSASİYETİMİZ DEVAM EDİYOR”

Bir gazetecinin Suriye’de devam eden olaylar çerçevesinde sınır kapılarının kapatılıp kapatılmayacağını sorması üzerine de Yazıcı, konuşmasına şöyle devam etti:

“Son zamanlarda hudutlarımızda Suriye topraklarında yaşanan, bazılarında oradaki çatışma dolayısıyla Türkiye’ye sirayet eden filler nedeniyle her hangi bir gümrük kapımızın kapatılması veya belirlediğimiz standardın başkalaştırılması diye bir durum söz konusu değildir. Elbette ti sürecin dikkatliyiz. Güvenlik kuvvetlerimiz olayları izliyor ve takip ediyor. Bizde gümrük sahalarıyla ilgili hassasiyetimizi sürdürüyoruz.”

“GÜMRÜK KAPILARININ KAPATILMASI SÖZ KONUSU DEĞİL”

Akçakale Sınır Kapısı’nda meydana gelen olaylarda bir vatandaşın hayatını kaybettiğini anımsatan Yazıcı, olayların ardından önlem olarak kapıyı kapattıklarını söyledi. Suriye sınırın sürekli otoritenin değiştiğini belirten Yazıcı, “Muhatap bulunamıyor böyle bir kargaşa ortamında. Karşı taraftan düzen sağlandığına ilişkin karar oluştu ve normale döndü. Şuanda Suriye’de meydana gelen bu olaylar dolayısıyla gümrük kapılarımızda devam etmekte olan vaki uygulamayı değiştirecek ve başkalaştıracak bir durum söz konusu değil. Rolanti şeklinde devam ediyor” diye konuştu.

“AVM KANUNU DİYE BİR KANUN YOK, PERAKENDE TİCARETİNİN DÜZENLENMESİ KANUNU VAR”

Halk dilinde AVM Yasası olarak bilinen yasayla ilgili bir soru üzerine de Bakan Yazıcı, “AVM dediğimiz kategoriler var, büyük mağaza dediğimiz uygulamalar var. Birde bizim bildiğimiz esnaf sanatkar dediğimiz perakende ticareti yapanlar var. Biz burada daha çok esnaf sanatkarlardan esinlenerek hazırladığımız taslağın ismini Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Kanunu diye koyduk. AVM kanunu değil. Bu alanların hepsinin bir düzenlemeye ihtiyacı var. Dolayısıyla bu ihtiyacı gidermek üzere tüm kesimlerle ve paydaşlarla paylaşmak suretiyle bir çalışma yürütüyoruz” dedi.

“RAMAZAN BAYRAMI’NIN ARDINDAN TASARI TARTIŞILMAYA AÇILACAK”

Yasanın gündemlerinde olduklarını ifade eden Yazıcı, TBMM’nin açılır açılmaz ilk görüşülecek tasarılardan bir tanesinin Tüketicinin Korunmasının Kanun tasarısı olduğunu dile getirdi. Bu tasarıların görüşülmesinin ardından Perakende Ticaretin Düzenlemesi Kanun tasarısı olduğunu ifade eden Yazıcı, hemen Ramazan Bayramı’nın ardından tartışmaya açacaklarını kaydetti.

31 Temmuz 2013
Etiket; hayati, yazıcıisınır, yeni kapılar Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Çocukluk aşkı 'hayat' verdi
Başbakan: İhanet içindeler
İzmir'de Ergenekon protestosu
Yazıcı’dan uyuşturucu açıklaması
Suriye sınır kapısı kapatıldı
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
NEFRET ÜRETMENİN MANTIĞI DEĞİŞMİYOR
İLK KURŞUN MUAMMASI
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
GEMİNİZİ BATIRDIK ÖZÜR DİLERİZ
HALAÇOĞLU SESSİZLİĞİNİ BOZDU
ERMENİ SOYKIRIMI EMPERYALİST BİR YALANDIR
MANİSA DGYD 'NİN KONUĞU ÖNALAN
Bu nasıl adalet?
Her türlü şiddete hayır!
EYT'de son durum ne
Mülteci çocuklar için deklarasyon
Kaya: Kocaoğlu aymazlık içinde
Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Katar'a ablukayı İzmir ile kırdık
Dostları olan zengindir
Demokrasi tek yol
15 Temmuz şehitlerinin isimleri gökyüzünde
15 Temmuz'u Batı'ya anlatıyoruz
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir