28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 
Erdal Çil

İstanbul değil İzmir!

Kamuoyunun İstanbul ile yatıp, İstanbul ile kalktığı günlerdeyiz. İstanbul’un işgalden kurtarılacağı, İstanbul için güzel günlerin yakın olduğu, İstanbul’da demokrasinin kazanacağı söylene dursun biz; doğduğumuz, büyüdüğümüz ve yaşadığımız şehre bakalım.

İzmir’in demokrasi serüvenini yazalım, İzmir’in kurtuluş mücadelesine odaklanalım istedim.

İzmir sorunsuz ve yıllardır emin ellerde. Öyle mi?

Ebedi dostlarımız olmasa da bu coğrafyada ezeli düşmanlarımızı biliyoruz ve unutmamak gerekir diye düşünüyorum. Bölgenin en büyük tehlikesi Türkiye ve Türk’ü bu bölgede diri tutan en büyük özellik ise Müslüman kimliği!

Bu yüzden Türk’ün yurdunda; özellikle büyük şehirlerinde İslam’ın yozlaştırılarak, Türk’e uygun olmayan bir hale getirilmesi, Araplaştırılması ile oluşacak İslam karşıtlığının siyasi rant aracına dönüşmesi bir süredir belirli mihraklarca ince ince işlenen bir konu.

İzmir bu konuya, levanten kültürünün de etkisiyle en duyarlı il. İzmir’in işgalinin üzerinden henüz 100 yıl geçti. 15 Mayıs 1919’un görüntülü de olsa ayrıntılarına dair birçok bilgi ve belge, yerli ve yabancı birçok kaynakta tazeliğini koruyor.

İşgal nasıl başladı, işgalin öncesi ve sonrası İzmir’de neler yaşandı, Ankara ve İstanbul’un işgale bakışları ile ilgili tüm belgeler moda deyimle bir tık ötemizde.

Ama maalesef yüce kitabımız “Oku” emriyle başladığı halde, tetkik etmeden yalnızca dinleyerek, öğrendiğimizi sanma gibi bir zaafımız var.

28 Şubat sürecinde nasıl asıl din adamlarını bırakarak üzerimize pompalanan ve adı “İslamcı Yazar” olan birileri tarafından dağarcıklarımız iğfal edildiyse şimdi de akademik – bilimsel hiçbir yeterliliği olmayan mihrakların kirli dezenformasyonlarıyla karşı karşıyayız.

İzmir, ülkemizin üçüncü büyük kenti ve bünyesinde de şimdiye kadar çok önemli bilim insanları yetiştirmiş üniversiteleri olan bir şehir. Özellikle tarih alanında, üstelik yakın tarihimizin böylesi önemli bir olayında etkin ve yetkin kişilerin kamuoyuna bir açıklama yapmadan bu üniversitelerimizde görev yapan bilim insanlarına başvurmaları kirliliğin önlenmesi açısından önemlidir diye düşünüyorum.

İzmir’in askeri alanda işgali tarih oldu. Allah bir daha güzel kentimize böylesi acılar yaşatmasın! Böyle acılar yaşamamak için de siyasi ve kültürel anlamda Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği; ilmi hür, vicdanı hür, irfanı hür kadroların ellerini taşın altına koyarak sorumluluk almaları şart.

İzmir Valiliği bu konuda üstüne düşeni yapıyor ve işgalin 100. Yıldönümü dolayısıyla Ege ve Katip Çelebi Üniversiteleriyle işbirliği içinde bir dizi etkinliğe imza atmış.

Etkinliğin ilk gününde ise gerek yerli gerekse yabancı kaynaklarda belgeleriyle yer alan ve işgale karşı çok önemli rol oynayarak 15 Mayıs 1919’da Yunan süngüleriyle şehit edilen Miralay Fethi Bey’in kabri başında bir anma programı var.

Miralay Fethi Bey’in o gün şehit edildiği ve Yunan işgalcilere karşı: “Zito Venizelos” demediği, kalpak ve rütbelerine el sürdürmediği, vücuduna giren süngü sayıları bile bugün kayıt altındadır ve yabancı kaynaklarca da doğrulanmaktadır.

Bizler tarihimizi doğru bilmek, kahramanlarımızı doğru tanımak zorundayız.

Yine cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal: ““Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan, yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikat, insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır” diyerek omuzlarımıza önemli bir görev yüklemektedir.

İşgale karşı direnişte ve kurtuluşta Miralay Fethi Bey ile birlikte rol alan, şehit düşen sayısız isim var. Hepsinin de ruhları şad olsun!

NEDEN MİRALAY FETHİ BEY DEĞİL?

Bir İzmir çocuğu olmam dolayısıyla da hep merak ettiğim bazı soruların cevabını yıllar geçse de bulamamanın üzüntüsünü duymuyor değilim.

Mesela: İşgal sırasında ilk kurşunu attığı söylenen gazeteci Hasan Tahsin veya Osman Nevres ismi 1974 yılına kadar, gerek şehirde gerekse ulusal alanda niçin duyulmamıştır?

Gazetecinin ilk kurşunu attığına dair resmi; yerli ve yabancı kaynaklarda hangi bilgiler yer almaktadır?

İlde işgal öncesi de direniş mücadelesinin içinde yer aldığı söylenmesine ve şehirde tanınmasına rağmen naaşını teşhis için niçin yabancı birilerinin yardımına ihtiyaç duyulmuştur?

İlk kurşun anıtı gibi bir anıta ihtiyaç duyulduysa; niçin (açık ve seçik; yerli ve yabancı kaynakların hepsinde ilk gün direndiği için şehit edilen ve aldığı süngü darbelerinin sayısına kadar belli olan) Miralay Fethi Bey’in anıtı düşünülmemiştir?

Anıt için teklifi yapan kuruluş İzmir Gazeteciler Cemiyeti... Dolayısıyla direnişte bir gazetecinin adının öne çıkartılmasının doğru olduğuna kanaat etsek bile böyle bir teşebbüs öncesinde tarihi alanda hangi yetkin kurum ve kuruluşların görüşü alınmıştır?

Dün olduğu gibi bugün de böylesi eksik referanslarla, anıtı dikilen Hasan Tahsin isminin yeniden başka oluşumlar için kullanıldığını, öne çıkartıldığını müşahade etmekteyiz.

Tarihi bir Konak ismi yerine kurtuluşun simgesi olarak Hasan Tahsin adı öne çıkarılırken mesela İzmir’e ordusunun başında girerek vilayet konağına şanlı bayrağımızı çeken bir Yüzbaşı Şerafettin isminin akla bile getirilmemesini neye yormalıyız?

Tarih yazmak, yapmak kadar önemliyse ve İzmir’in kurtuluşunun dillendirilip, tarihinin yeniden ele alındığı bu günlerde özellikle akademik camianın sorumluluk alarak daha net bir şekilde ortaya çıkmaları gerekmiyor mu?

İzmir Türkiye için, demokrasimiz için önemli bir şehir ve dikkatlerin İstanbul olduğu böylesi bir dönemde, bir oldubittiye de getirilmeyecek kadar da duyarlı olmamızı gerektiren bir şehir.

Umarım valiliğimizin yaptığı gibi İzmir hakkında sözü olan diğer bütün kurum, kuruluş ve kişiler de akademik camiayı yanlarına alarak söylerler sözlerini.

14.05.2019

Erdal ÇİL

14 Mayıs 2019 Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Yazarın Diğer Yazıları
AVNOCA
BAHAR ÇİÇEKLERİ
ŞEHİR TAŞIYAN ADAMLAR (1)
ÇALIK KÖYÜNDEN DİYAR-I MENTEŞE’YE. MUSTAFA ÇALIK MUĞLA’DA.
KUMRU VE KADIN
CUMHURİYETE ÖZEL YÜZDE ELLİ
İLAHİ MİSYON
İKİ KİTAP
DARIYERİ İÇİNDE KİTAP OLAN KÜLTÜR ŞENLİĞİ
TÜRKÜLERLE UYANMAK
YÜZYILIN YANGINI
BAŞLIĞA GEREK OLMAYAN BİR YAZI
BEN SUSTUM, KİTAP SUSTU, KEMAL TAHİR KAYBOLDU
TATLI DİLLİ GÜZEL İNSANLAR
ADAY VE ADAY ADAYI DUASI
DEPREMİN DEPREŞTİRDİKLERİ
BİRİLERİ VAR
RODOS VE ONİKİADALARDAKİ TÜRK VARLIĞI (2)
RODOS VE ONİKİADALARDAKİ TÜRK VARLIĞI
CEZA HEP FUTBOLSEVERLERE
 

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir