29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

İzmir Kavacık'ta altın madeni tepkisi



İzmir'in Karabağlar ilçesine bağlı Kavacık köyü Efemçukuru'nda, özel bir firmanın işlettiği altın madeninin çevreye zarar verdiği iddiasıyla bir araya gelen köylüler, köy meydanında maden yetkililerine seslerini duyurabilmek için basın toplantısı düzenledi.

2011 yılından bu yana faaliyetini sürdüren altın madenine karşı toplanan köylülere, İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel ve Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu da destek verdi. Köy halkı adına açıklama yapan Kavacık Köyü Muhtarı Şinasi Köse, "Madende yaklaşık 800 kişi çalışıyor. Kavacık köyünden ise sadece 40 çalışan var, diğer köylerle birlikte 200 kişinin çalıştığını sanıyoruz. Diğer 500 kişi ise İzmir dışından. Yöre halkının iş gücüne katkısı bu durumda, sadece yüzde 5" dedi.

Madenin ileriye dönük zararlarından endişelendiklerini ve maden yetkilileri ile defalarca görüşmek istediklerini ancak bir sonuç alamadıklarını öne süren Köse, kendilerine tarım alanlarının zarar görüp görmediği konusunda da bilgi verilmesi istediklerini ancak hiçbir dönüş olmadığını söyledi.

Maden çalışmaya başladığından bu yana, dere yataklarındaki ağaçların yapraklarında erken dökülmeler, meyve ağaçlarında kurumalar olduğunu söyleyen Muhtar Köse, endişelerinin gerçeğe dönüşmeye başladığını kaydetti. Köse, köylerinde yetişen enfes türü üzüm bağlarında kurumalar gördüklerini, bu bağların korunması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

"BU KÖY BİZİM BU DEVLET HEPİMİZİN"

Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, odaya bağlı bin 600 esnafla birlikte köylülere destek verdiklerini açıkladı. Kavacık köyü halkına kimsenin sahip çıkmadığını belirten Baransel, maden işletmesi açıldığında, bunun sonuçlarının 4-5 yıl sonra ortaya çıkacağını söylediğini hatırlattı.

Muhtarın kendisine gelerek durumu anlattığını ifade eden Baransel, "Ne yapabiliriz diye düşündük, ağaçların kesildiğini, orman yangınları çıktığını öğrendik. 'Bu Köy Bizim Bu Devlet Hepimizin' sloganıyla yola çıktık fakat hiç kimse sahip çıkmıyor" dedi. Dünyanın az gelişmiş ülkelerinde bile madenlerden çıkan altında, devletin yüzde 8 ile yüzde 10 arasında hak sahibi olduğunu belirten Baransel, bu rakamın Türkiye'de sadece yüzde 2 olduğunu kaydetti. Maden işletmecilerinden alınan verginin çok düşük olduğuna dikkat çeken Baransel, madenden 55 ton altın çıkarıldığını ve yapılan araştırmalara göre 250 ton altın çıkarılmasının beklendiğini söyledi. Ayrıca, madenden çıkarılacak altının ülkeye, şehre ve köylüye hiçbir faydasının olmayacağını sözlerine ekledi.

"ÜZÜM BAĞLARINDAKİ BOZULMALARIN NEDENİ ALTIN MADENİ"

Kavacık'ın kendi belediyelerine bağlı önemli bir köy olduğunu söyleyen Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ise, doğanın bozulması ile köylülerinin yaşamlarının da etkileneceğini söyledi. Selvitopu, "Kavacık'ın üzümü çok meşhurdur. Ancak duyduğumuz kadarı ile üzüm bağlarında bir takım bozulmalar başlamış. Bunlar, madenin çalışmasının sonuçlarıdır" dedi.

Maden ocağının köy halkına, bölgeye, ülkeye hiçbir katkısının olmadığını savunan Selvitopu, "Faydası olmadığı gibi doğal dengeyi bozarak köy halkına zarar veriyor" dedi.

Basın açıklamasının ardından, köylüler üzüm bağlarına giderek çevre tahribatı ve üzümde yaşanan zararı yerinde gösterdiler. (Haberler.com)

05 Eylül 2014
Etiket; izmir, karabağlar, kavacık, efemçukuru, altın madeni, çevre, haberegeli, haberegeli.com Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
VOLEYBOL ŞEHRİ İZMİR
HAYSİYET ABİDESİ: SÜLEYMAN FETHİ
İZMİR BASIN LİGİ BAŞLADI
TSYD KUPASI ARKAS'IN
TSYD İZMİR'DEN VOLEYBOLDA 8. TURNUVA
TSYD İZMİR KOŞUSU NEFES KESTİ
TSYD KUPASI ARKAS'IN
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir