18 Nisan 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

İzmir Körfezi çipurayla dolacak



İzmir Kuş Cenneti’nin de yer aldığı Homa Dalyanı'nda İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nin yapacağı işbirliğiyle başta çipura olmak üzere üretilecek balıklar İzmir Körfezi'ne bırakılacak. Homa Dalyanı'nda çocukların oltayla balık tutmasını da öngören projeyle, temizlenme sürecindeki İzmir Körfezi çipura başta olmak üzere çeşitli balık türleriyle dolacak.

Deniz suyunun karışması nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan İzmir’in beşinci ve son dalyanı Homa Dalyanı’nın çevresi, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin girişimi sonucu, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından setlerle güçlendirerek korumaya alındı. Yok olma tehlikesinden kurtarılan dalyan, şimdi de yeniden balıkların üreme merkezi olacak.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, Homa Dalyanı’nda Kuş Cenneti'nin eksiklerini gidermek için 20 kilometre uzunluğunda yol yaptıklarını, flamingoların üreyebilmesi için de 1 milyon 350 bin lira maliyetle 6 bin 500 metrekarelik bir ada oluşturduklarını söyledi. Homa Dalyanı’nın yok olmaması için de 8.5 milyon lira maliyetli çalışma yaptıklarını belirten Kocaoğlu, “Körfezin yüzülebilir hale gelmesi için kuzeyde bir sirkülasyon kanalı açacağız. TCDD de liman yaklaşma yolunu açacak. Zeminde ve yüzeyde kirlilik yaratan birikmiş malzemeleri toplamaya başladık. Homa Dalyanı, Körfez’in sirkülasyonunu engellemiyor. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin sorumluğunda işletiliyor. Homa Dalyanı’nın zaman içinde sığlaşmadan dolayı, balık üreyemez hala geldiğini fakülte yönetimi bilimsel raporlarla bildirmişti. Orada bir çalışma yaparak sıcak ve soğuk havalarda balıkların kaçabileceği, bilimsel verilere göre 3-4 metre derinliğinde bir bölgenin projesini yaptılar. Bu proje Koruma Kurulu onayı da aldı. Biz Körfez projesi için ÇED raporunu beklerken bu çalışmayı başlatmak istiyoruz” dedi.



BALIKLAR KÖRFEZ'E SALINACAK

Başkan Kocaoğlu, İZSU ve Su Ürünleri Fakültesi yetkililerinin proje konusunda toplantı yapacağını ve iş takvimi oluşturacağını, Homa Dalyanı’ndaki projenin başlatılacağını söyledi. Kocaoğlu, “Projeyle birlikte Homa Dalyanı’nda bol miktarda balık yetiştirip belli bir aşamadan sonra Körfez’e salacağız. Denizin temizlenmesi, balıkların salınması, Homa Dalyanı’nın kurtarılması, Körfez’in canlanmasını ve yüzülebilir hale gelmesini sağlayacak. Bir sonraki aşamada deniz kenti İzmir’in denizle barışmasını hedefi doğrultusunda çocukların Homa Dalyanı’nda belirlenecek noktada belli bir ücret karşılığı oltayla balık tutması sağlanacak. Tuttukları balık onların olacak. Böylece, denizle ilişkileri artacak. Bu deniz kenti olmanın gereğini yapmak için geliştirilen projedir” diye konuştu.

Homa Dalyanı’nda başta çipura olmak üzere İzmir Körfezi’nde geçmişten bu yana yaşayan balık türlerinin üretilmesi hedeflendi. Balıkların göç yolları üzerindeki Dalyan’da yapılan çalışmayla giriş noktasındaki 3 santimetrelik göç açıklığıyla balıklar doğal olarak Körfez’e çıkış yapabiliyor. Ancak, üreme işlemi projeyle birlikte çoğalacak. Kefal popülasyonundaki artış diğer balıklarda da görülecek.

24 Temmuz 2013
Etiket; izmir, körfezi, balık, çipuraege, üniversitesi, büyükşehir, belediyesi Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
VOLEYBOL ŞEHRİ İZMİR
HAYSİYET ABİDESİ: SÜLEYMAN FETHİ
İZMİR BASIN LİGİ BAŞLADI
TSYD KUPASI ARKAS'IN
TSYD İZMİR'DEN VOLEYBOLDA 8. TURNUVA
NARLIDERE'DE ATIK İLAÇLAR TOPLANIYOR
NARLIDERE'DE GELECEĞİN SPORCULARI YETİŞİYOR
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir