19 Mart 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

İzmir Matematik Olimpiyatı'nın kazananları açıklandı



İzmir Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı, duayen eğitimci merhum Necdet Doğanata anısına ilk kez düzenlenen Matematik Olimpiyatı’nın kazananları belli oldu.

Ezbere dayalı matematik formüllerinden uzaklaşarak, mantık ve zekâya dayalı matematik dünyasının kapılarını gençlere açmak üzere İzmir Üniversitesi tarafından duayen eğitimci, Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Necdet Doğanata anısına düzenlenen Matematik Olimpiyatı sonuçlandı. 45 okuldan 85 öğrencinin katıldığı olimpiyatın şampiyonu, Özel Yamanlar Anadolu Lisesi’nden Emre Girgin, ikinci İzmir Fen Lisesi’nden Çağıl Kalender, üçüncü Özel Yamanlar Fen Lisesi’nden Emre Kızıltuğ oldu. Ayrıca Osman Akar, Şükrü Furkan Şaylı ve Sabri Umur Çetin de teşvik ödülüne layık bulundu.

Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, Mütevelli Heyeti Başkanı Ali Rıza Doğanata, Başkan Yardımcısı Selim Doğanata, Matematik Olimpiyatı Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Alemdar Hasanoğlu, Karabağlar İlçe Milli Eğitim Müdürü Latif Susuz ile akademisyenler, danışman öğretmenler ve olimpiyata katılan öğrencilerin bir araya geldiği ödül töreni İzmir Üniversitesi’nde yapıldı.

Milli servet, gençlerdir

Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Alemdar Hasanoğlu konuşmasında, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, dünyaca tanınmış Türk matematikçi Cahit Arf ve duayen eğitimci Necdet Doğanata’ya vefa borcunun olimpiyatın düzenlenmesinde büyük önem taşıdığını söyledi. Matematikçi Andrey Kolmogorov’un ifadesi ile gençlere seslenen Hasanoğlu, “Sizler, toplumun milli servetisiniz. Bir toplumun milli serveti petrol, altın olmaz, sizlersiniz. Bir milletin geleceğini yüz binler değil, matematik zekâsına sahip 5-10 bin matematikçi belirler ve bu çocukların kimliği olimpiyatlarda belirlenir. Üstün zekâlı olan sizlerin, vefalı ve soylu aydınlar olmanızı bekliyoruz” dedi. Hasanoğlu, olimpiyat istatistiklerinin, öğrencilerin formül ve hesaba dayalı soruları daha kolay çözdüğünü ancak zekaya dayalı çözümler için daha çok çalışılması gerektiğini gösterdiğini söyledi.

Bilimsel ülke gelişimi ekonomik gelişim kadar parlak değil

Prof. Dr. Hasanoğlu’nun ardından söz alan Mütevelli Heyeti Başkanı Ali Rıza Doğanata, Matematik Olimpiyatı düzenlenmesinin Necdet Doğanata’nın hayali olduğunu söyledi. İzmir Özel Fatih Koleji tarafından Doğanata Eğitim, Bilim, Enerji ve Mühendislik Proje Yarışması’nın bu yıl 3’üncü kez düzenleneceğini hatırlatan Ali Rıza Doğanata, Matematik Olimpiyatının da gelecek yıllarda bölgeselden ulusala ve uluslararasına doğru bir gelişme göstermesini istediklerini söyledi. Doğanata, “Refah seviyelerinde, ekonomik olarak üst sıralara tırmanıyoruz ama bilimsel verilere ulaşmakta ülke olarak istediğimiz hızda değiliz. Atatürk’ün gösterdiği hedeflere ulaşmak için daha çok çalışmalıyız” dedi.

Mütevelli Heyeti Başkanını ardından söz alan Başkan Yardımcısı Selim Doğanata ise Necdet Doğanata’nın sözleri ile gençlere seslendi ve “Ateşlenmiş bir ruhun karşısında direnebilecek dünyada hiçbir silah yoktur. Azim her şeyin önündedir, bütün güçlükleri aşar. Yapamayacağınız hiçbir şeyin olmadığı konusunda kendinize güvenin, inanın” dedi.

Geleceği matematik belirleyecek

Gençlerin ezbere dayalı matematik formüllerinden uzaklaşarak, mantık ve zekâya dayalı çalışmalar yapması amacıyla Matematik Olimpiyatı’nın düzenlendiğini hatırlatan Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, “Teknoloji ve bilim artık hızına yetişmekte zorlandığımız bir devrim yaşıyor. Yaklaşık 4,5 milyar yıl yaşında olan Dünyadaki tüm verilerin yüzde 90’ı son iki yılda oluşturuldu. Her gün yaklaşık 2,5 kentilyon bayt veri üretiyoruz. Bugünkü teknoloji ve bilimsel devrimin temelini oluşturan matematik konusunda verileri analiz edecek gençlere gelecekte daha da fazla ihtiyaç olacak” dedi.

14 Ocak 2014
Etiket; necdet doğanata, matematik olimpiyatı izmir, kayhan erciyeş, alemdar hasanoğlu Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


İzmir Üniversitesi'nde gelenek değişmedi
İzmir Üniversitesi Öğrencilerinin Başarısı
İzmir Üniversitesinde Athena Şenliği
İzmir Üniversitesi Öğrencileri Farazi Şampiyon
Çikolata Tadında Brokoli
İzmir'deki Ulusal Proje Yarışması Sonuçlandı
Kanada'da İzmir'in gururu oldu
İzmir Üniversitesi Avrupa Ligi'nde
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir