28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

İzmir plato kenti olacak



Sinema sektörü için özellikle 1970’li yıllarda önemli bir yere sahip olan İzmir’in zaman içerisinde değerini yitirdiğini, atıl duruma getirildiğini belirten Anadolu  Sinema ve Televizyoncular Meslek Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Sarıkaya, başlangıç olarak yıllık 10 milyon dolarlık iş hacmi oluşturacaklarını ifade ederek. “İzmir plato şehri olacak” dedi.

Sinema ve dizi sektörünün milyon dolarlık bütçeleriyle büyük bir endüstri olduğuna dikkat çeken Sarıkaya, “Sektör her geçen gün hızla ve güçlenerek büyüyor. Bu büyümeye paralel olarak İzmir ise gün geçtikçe geriye gidiyor. Değerini ve önemini yitirdiği gibi sinema ve dizi sektöründeki paydan da yararlanamıyor. Meslek Birliği olarak elimizi taşın altına koyarak bir şeyler yapmanın gerekli olduğunu düşündük. Sinema ve dizi sektöründe İzmir’in hak ettiği yere gelmesi için milyon dolarlık bir plato oluşturulmasına karar verdik” diye konuştu.

Nostalji olarak kaldı…

Asansörü, Kordon boyu, teleferiği, faytonuyla 1970’li yılların sinema filmlerinde önemli bir yere sahip olan İzmir’in, birkaç dizi dışında adının bile anılmadığına dikkat çeken ı Muammer Sarıkaya, “İzmir nostalji de kaldı. Sinema ve dizi sektörüyle ilgili bu şehirde hiçbir şey yapılmıyor. İzmir, geçmiş yıllardaki başarı ve değerini koruyamadı. Sadece tarihsel süreç itibariyle değil, iklim ve görsel zenginliği açısından da önemli değerlere sahip İzmir, sinema ve dizi sektöründe çok başarılı işlere imza atan yapımcı, yönetmen, senarist, oyuncuların da memleketi durumundadır. Buna rağmen bu sektörle ilgili bir girişim ve yatırım görünmüyor” dedi.

Sokağın Ruhu, Delik ve Yolunuz Açık Olsun gibi filmlerin yapımcı ve yönetmenliğini üstlenen Sarıkaya, sinema ve dizi filmlerin başta Ortadoğu ve Balkanlar olmak üzere bazı Avrupa ülkeleri, TürkCumhuriyetleri, Rusya ve Afrika Ülkeleri’nde büyük rağbet gördüğüne de değinerek, şöyle konuştu :

“Dizilerimizin o kadar fanatikleri var ki. Turist olarak yurt dışına çıkan birçok arkadaşımıza Türk dizilerini takip eden yabancılar merakla bir sonraki bölümde ‘Ne olacak?’ diye soruyorlarmış. Yurtdışına açılmak isteyen bazı işadamlarımız bile uygun dizilere ‘Ürün yerleştirme’ yoluyla sponsor olarak, o ülkeye açılmanın yollarını deniyor. Durum ve hal böyleyken, bu sektörden İzmir ve çevre illerinin yararlanabilmesi için plato oluşturmaya karar verdik.

Platonun yaşama geçirilmesiyle şehrimizde bir hareketlilik ve canlılık geleceği ortada. Sinema ve dizilere yardımcı oyuncudan tutun da ihtiyaç duyulan her alanda İzmir kazanacak. Hak ettiği payı alacak.”

10 milyon dolarlık iş hacmi…

İstanbul’da bir çok projeye imza atan birisi olarak İzmir’e yatırım yapma kararı aldıklarını ifade eden Birlik Başkanı Muammer Sarıkaya, konuyla ilgili alt yapı ve araştırma çalışmalarını tamamladıklarını söyledi. Sarıkaya, “ABD, Fransa, Almanya ve Belçika’daki platoları inceledik. İncelemelerimiz ve ziyaretlerimizde elde ettiğimiz verileri ortaya koyduk. Neler yapabiliriz, nasıl yaparız, projemizi nasıl hayata geçiririz konusunda yol haritamızı çizdik. Herkesin bırakıp kaçtığı İzmir’de yatırım kararı aldık. Sadece plato değil, sinema ve televizyoncu akademisyen de yetiştireceğiz. Başlangıç için 10 milyon dolarlık bir iş hacmi oluşturmak istiyoruz. ‘Her şey İstanbul’da’ önyargısın yıkacağız. Buna kararlıyız” dedi.

Belediye ve İş adamalarına çağrı İzmir’in başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilçe belediye başkanları, Ticaret Odası, Sanayi Odası ve etkin iş çevresinin sinema ve televizyon sektörü ile ilgilenmelerini tavsiye eden Sarıkaya, “ Bizim İzmir’de başlatacağımız bu hareket bölgemize önemli kazançlar sağlayacaktır. Hollywood, Los Angeles kentinde sinema ile ilgili büyük bir sektör oluşturarak adeta dünyaya hükmediyor. İzmir’de Los Angeles gibi iklimi ve doğal güzellikleri ile tam sinema sektörünün istediği özellikleri taşıyor. İzmir çok kısa bir süre içinde Türkiye’nin sinemasına yön verecek bir kent olabilir. Günümüzün en güçlü iletilim araçlarından olan sinema İzmir’in varmak istediği noktalara kısa sürede ve kalıcı olarak çıkmasını sağlayacaktır” diye konuştu İstanbul’a kaçışı durduracağız İstanbul’da iş yapan başarılı sinema, televizyoncu ve reklamcıların çoğunun İzmir’den gitme olduğunu hatırlatan Başkan Sarıkaya, “İzmir’den nitelikli isimlerin kaçışını önleyeceğiz. Tabi ki bu da yapacağımız projeler ve yatırımlarla olacaktır. Genç yetenekleri kaliteli projelerde kendilerini gösterme fırsatı vereceğiz. Oluşturacağımız setlerde Dünya Sinemasında yer edinebilecek kalitede filmler ortaya çıkaracağız. Bu potansiyel İzmir’de fazlasıyla var. Sadece gençlerin önünü açmak onları desteklemek, onlara güvenmek gerekiyor” dedi.

Reklam filmleri üretiyoruz…

Sinema ve dizilerle birlikte reklam filmlerinin de çok büyük önem taşıdığına vurgu yapan (ASİTEM) Anadolu  Sinema ve Televizyoncular Meslek Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Sarıkaya, “Ajans Başkanı olduğum Medusa Medya, İstanbul Ofisinden sonra İzmir Ofisini de faaliyete geçirdi. İzmir başta olmak üzere Ege Bölgesinde yer alan ulusal markalara ve marka olma süreci içinde olan firmalara hizmet veriyor. İzmir’de en son ulusal reklam filmi 10 yıl önce çekilmişti. İzmirli firmalar reklam filmi içinde hemen İstanbul’a gidiyorlar. Meslek Birliği ve Medusa Medya olarak yaptığımız çalışmalarla İzmir’de reklam filmi çekimlerinde de büyük bir açılı sağladık. Bünyemizde bulunan ünlü bir çok yönetmen ve ekiple birlikte İzmir’de reklam filmleri çekiyoruz. Çok kaliteli işlere imza atıyoruz. Bu iş İzmir’de olmaz diyenler ve büyük paralar vererek İstanbul’da prodüksiyon yaptıran firmalara ve kuruluşlara tavsiyemiz, bir çok ulusal markaya hizmet veren ekip arkadaşlarımıza güvenerek marka ve ürünlerini emanet edebilirler. Bakın İzmirli genç ve yetenekli beyinler nasıl kaliteli işler çıkarabiliyorlar“ diye konuştu.

Anadolu  Sinema ve Televizyoncular Meslek Birliği ve üyelerinin İzmir’de hızlı bir değişim yapacaklarını ifade eden Sarıkaya, ünlü bir çok yönetmen, senarist, ışıkçı, ses teknisyeni ve video kurgucu İstanbul’dan İzmir’e gelmek için haber beklediğini, bunun da bölgenin önemini ve potansiyelinin göstergesi olduğunu söyledi.

Film Festivalimiz yok..

İzmir’in sanat potansiyeli çok yüksek bir kent olmasına rağmen sinema ile ilgili başarısının olmamasının anlamsız olduğunu dile getiren ASİTEM Başkanı Sarıkaya, “ İzmir’de başarılı bir film festivalinin yapılamaması beni çok üzmektedir. Adana, Antalya, Ankara ve İstanbul’da yapılan Film festivallerinin başarısı her yerde konuşuluyor. Bu başarıyı sağlamak çok zor değil, ama bakıyorum İzmir’de sırf festival olsun diye festival yapılıyor. Kültür Bakanlığı’nın SEK Sanatsal Etkinlikler Komisyonu ve Sinema Destekleme Komitelerinde görev yapıyorum. İzmir ile ilgili bu başarısızlıktan çok büyük üzüntü duyuyorum. Çok başarılı bir organizasyonu yapabilecek bilgi beceri ve güce sahibiz. Ama birlikte hareket edilirse başarı daha kısa zamanda gelir. Dokuz Üniversitenin olduğu bir kentte tek başınıza hareket edemezsiniz, edilmemesi de gerekir. Küçük olsun, benim olsun… saplantısından uzaklaşmamız gerekiyor. Bunda en büyük iş de başta Büyükşehir Belediye Başkanı olmak üzere, ilçe belediye başkanları ve Ticaret Odası Başkanına düşmektedir. İzmir çok sevilen bir kent birlik olunursa İzmir’e yakışır, ses getiren büyük bir film festivali çok rahatlıkla yapılabilir. İzmir için biz güzel projeler üretiyoruz, üretmeye de devam edeceğiz” dedi.

12 Temmuz 2013
Etiket; sinema, film, plato, izmir, sarıkaya Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
VOLEYBOL ŞEHRİ İZMİR
HAYSİYET ABİDESİ: SÜLEYMAN FETHİ
İZMİR BASIN LİGİ BAŞLADI
TSYD KUPASI ARKAS'IN
TSYD İZMİR'DEN VOLEYBOLDA 8. TURNUVA
TSYD İZMİR KOŞUSU NEFES KESTİ
TSYD KUPASI ARKAS'IN
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
HİSSELİ HARİKALAR MUĞLA'DAN GEÇTİ
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
HAYSİYET ABİDESİ: SÜLEYMAN FETHİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
MAZHAR ALONSON SENFONİ YAYINDA
MENEMEN'DE ÇOCUKLARA 23 NİSAN MÜJDESİ
ÇOCUK SENFONİ ORKESTRASI BÜYÜLEDİ
EMİNE IŞINSI ÖKSÜZ ANILDI
İZMİR'LİLER AVNİ ANIL'I UNUTMADILAR
TARİHİ CAMİ, MEYDAN DÜZENLEMESİ KURBANI
Fatih Baha Aydın, Muğla'da gençlerle buluştu
Dört gün Buda üç gün Zorba
İkinin Biri İzmir'de
Basmane tasarımıyla Venedik'e gidiyor
Alsancak Garı için canlandıran tasarımlar
Gravürlerde yaşayan İzmir
2018 model gelinikler
Keçenin yansıttığı kadınlar
İş önlükleri sanatla buluştu
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir