29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

İzmir'de deprem hasarını en aza indirme projesi



Utku BOLULU/DHA - İzmir’de deprem üretme riski en yüksek olan 40 kilometre uzunluğundaki fayının kent yerleşim alanlarında geçtiği yerlerin belirlenmesi için proje hazırlandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın üstlenmesi beklenen projede fayın altında geçtiği okul, hastane, stadyum başta olmak üzere kamu kurumları ve diğer binaların taşınması veya güçlendirmesi sağlanacak.

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Alim Murathan, düzenlediği basın toplantısında İzmir Kent Jeoloji Projesi hazırladıklarını açıkladı.

İzmir ve çevresinde 13 aktif fay hattı olduğunu belirten Murathan, bu fayların başta Kemalpaşa’dan Bornova, Buca, Balçova, Güzelbahçe ve İzmir Körfezi’ne uzanan İzmir fayı olmak üzere deprem ürettiklerini söyledi.

Murathan, İzmir’de nüfusun yoğun olduğu yerlerden geçen fayların nereden geçtiği, imara esas olacak 1/1000 ve 1/5000 ölçekli haritalar olmadığını belirtti. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından çalışmaları tamamlanan ve kendilerine göre eksik olan Radius projesinde İzmir depremi senaryosunun da İzmir fayı üzerinde kurulduğunu belirten Murathan, 1688 yılında bu fayın 6.8'lik yarattığı bir depremin İzmir’ de 20 bin insanın ölümüne ve kentin yüzde kırkının yıkılmasına neden olduğunu söyledi. Aynı fayın 1977'de ise 5.5'lik sarsıntı ile 30 yaralı, 200 ev ağır hasar görmesine neden olduğunu belirten Murathan, şunları söyledi: “Hazırlanan jeolojik haritalara göre, batı ucunda İzmir fayı çatallanıyor.

Fayın güney kolu kuzeydoğu-güneybatı doğrultulu olarak Seferihisar fayının doğrultusunda sonlanıyor. Kent yerleşimini doğu batı yönünde boydan boya kat eden İzmir fayı, şimdilerde Balçova ve Narlıdere olmak üzere, iki geometrik segmente ayrılmış durumdadır. Güzelbahçe kuzeyindeki Yalı Mahallesi ile Göztepe arasında segment kuzeydoğu doğrultulu olup, 15 kilometre uzunluğa sahip bulunuyor. En güneydeki fay ise ana fay niteliğine sahiptir. Her iki fayın kırılması durumunda fay uzunluğu toplam 40 kilometreye ulaşıyor.”

DEPREM ZARARLARININ AZALTILMASI İÇİN ÖNEMLİ

Alim Murathan, Jeoloji Mühendisleri İzmir Şubesi olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve üst düzey bürokratlarla görüştüklerini ve İzmir fayının kent yerleşim alanlarından geçtiği yerlerin belirlenmesi gerektiğini ilettiklerini açıkladı. İzmir’de deprem zararlarının azaltılması yönünde yapılması gereken pek çok çalışmaya temel oluşturan diri fay haritalarının incelendiğinde, bir çok yerleşim biriminin fay hatları veya zonları üzerinde, yakınında veya etki alanında yer aldığını belirten Murathan, öncelikle diri fayların üzerinde yer alan yerleşim bölgelerinde üretebilecekleri deprem büyüklükleri de baz alınarak yapılaşma durumunun incelenmesi gerektiğinin belediye yönetimine iletildiğini dile getirdi.

Murathan, Türkiye’de sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 1/1000 ve 1/2000 ölçekli haritalarla bu projeyi gerçekleştirdiğini belirtti. Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Alim Murathan, İzmir’de deprem üreten fayların kent yerleşim alanlarından geçtiği yerlerin belirlenmesine yönelik projeyi 18 Haziran’da Ege Belediyeler Birliği ile birlikte düzenledikleri Yerel Yönetimlerde Jeoloji Mühendisliği Çalıştay”ın da Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi deprem ve aktif tektonik uzmanı Prof. Dr. Hasan Sözbilir’in sunacağını, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Vali Mustafa Toprak ve Başkan Aziz Kocaoğlu’nun davetli olduğunu belirtti.

Japonya ve ABD’da bu alt ölçekli planların bulunduğunu anlatan Murathan “Örneğin San Fransisco’da belirlenen fay hattının çevresinde 150 metrelik zon yaratılmış. Buradaki okul, hastaneler, kamu binaları taşınmış. Burada yeni okul yaptırmamışlar. Haritalara göre binalarda güçlendirme yapılmış. Burada yaşayan insanlar bilgilendirilmiş” dedi.

13 Haziran 2013
Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir