29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

İzmir'de 'Nükleer'e çifte eylem



İzmir’de, nükleer atıklarla gündeme gelen Gaziemir İlçesi’ndeki kurşun fabrikasına, bir tepki de Sinoplular Derneği’nden geldi. Çernobil’in yıldönümünde, fabrika önünde toplanan dernek üyeleri, tulum çalıp ağızlarını siyah bantlarla kapatarak protestoda bulundu, bir an önce kaldırılmasını istedi. Kurşun Fabrikası’nın bulunduğu Aktepe Mahallesi’nde yaşayan bir grup da İzmir Adliyesi önünde protesto gösterisi yaptı, şikayet dilekçesi verdi.

Sinoplular Yardımlaşma ve Kültür ve Dayanışma Derneği üyeleri, Gaziemir İlçesi’ndeki Aslan Avcı Kurşun Fabrikası’nın önünde basın açıklaması düzenledi. 'Nükleere hayır, yaşama evet', 'Anlayana sivri sinek saz, anlamayana vızıltı' yazılı pankartları açan dernek üyeleri, çalınan tulum eşliğinde ağızlarını siyah bantlarla kapatarak protestoda bulundu. Nükleer facialarda hayatlarını kaybedenler için bir dakika saygı duruşunda bulunulmasının ardından açıklama yapan Yılmaz Türk, "Üzüntüyle buradayız. Ülkemizin en güzel yerleri, nükleer tesislerin tehditleri altında. Çernobil’deki patlamanın ardından tam 27 yıl geçti. Bu olaydan dolayı gerçek ölü, yaralı ve etkilenen insan sayısının ne kadar olduğu bilinmiyor. Alternatif enerji kaynakları var olduğu halde neden termik, nükleer için ısrar edildiğini bilemiyoruz. Bizler, ülkemizde mevcut ucuz, güvenilir ve yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmamız gerektiğini, gelecek nesillere temiz bir ülke, yaşanılabilir bir dünya bırakmak istiyoruz. Geleceğimizi ilgilendiren bu konularda, referandum yapılmasının en doğru yol olduğunu düşünüyor ve talep ediyoruz" dedi. Tulum eşliğinde bir süre daha tepkilerini gösteren dernek üyeleri, olaysız dağıldı.

MAHALLE SAKİNLERİ ADLİYEDE

Aktepe Mahallesi'nde yaşayan yaklaşık 50 kişilik, kadın, erkek ve çocuktan oluşan mahalle sakini, hayatlarını tehlikeye atan kurşun fabrikasındaki, nükleer atıkların kaldırılmadığı gerekçesiyle, Adliye önünde bu durumu protesto etti. Vatandaşlar, Aslan Avcı Döküm, İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve Aslan Avcı Döküm, hakkında, 'tehlikeli maddelerin izinsiz bulundurulması, çevrenin kasten kirlenmesi, görevi kötüye kullanmak' suçlarından, Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Ellerinde hazırladıkları dilekçelerle adliye önüne gelen vatandaşlar, "Biz bu zehri solumak istemiyoruz. Hayatımız tehlikede. Nükleer atıklar biran önce kaldırılsın" diye bağırdı. Nükleer bulaşıklı atıkların sağlıklı bir şekilde bertaraf edilmesi ve mahalle sakinlerinin sağlıklı yaşam koşullarına kavuşması için mücadele ettiklerini belirten Yeşiller ve Sol gelecek Partisi İzmir İl Örgütü Eşsözcüsü Güneş Akçay, "Çernobil felaketinin 27. yıldönümünde, nükleerin kirli ve insanlık için tehlikeli bir enerji kaynağı olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Gaziemir'deki kurşun fabrikası bahçesine kaçak yollarla getirilen nükleer atıkların ortaya çıkmış olması bile, nükleer atıkların ne kadar büyük bir tehlike yaratacağını gösteriyor. Fabrikadaki atıklar durduğu sürece çevrede yaşayanlar tehlike içindedir. Kurşun fabrikasının faaliyeti sonucunda çevre kasten kirletilmiştir. 2007 yılında TAEK tarafından fabrikada radyasyonlu cüruf (atık) gömülü alan tespit edilmiştir. Bu raporlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Gaziemir kaymakamlığı, Gaziemir Beldiyesi'ne bildirildiği halde, yetkili ve görevli idareler tarafından hiç bir önlem alınmamıştır. Halen atıklar fabrika bahçesinde tehlike saçmaya devam etmektedir. Hepimizin sağlığı için ciddi risk oluşturan tehlikeli atıklar nedeniyle şirket, belediye, valilik, bakanlık ve TAEK yetkilileri suç işlemişlerdir" dedi.

Açıklamanın ardından, vatandaşlar daha önceden hazırladıkları şikayet dilekçelerini Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdi.

26 Nisan 2013
Etiket; nükleer, protesto, izmir, gaziemir Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
VOLEYBOL ŞEHRİ İZMİR
HAYSİYET ABİDESİ: SÜLEYMAN FETHİ
İZMİR BASIN LİGİ BAŞLADI
TSYD KUPASI ARKAS'IN
TSYD İZMİR'DEN VOLEYBOLDA 8. TURNUVA
TSYD İZMİR KOŞUSU NEFES KESTİ
TSYD KUPASI ARKAS'IN
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir