18 Nisan 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

İzmir'deki görme engellilere fatura kolaylığı



İzmir Büyükşehir Belediyesi, engellere hizmet konusunda örnek bir uygulama daha başlattı. İZSU Genel Müdürlüğü’nün internet sitesi, görme engelli vatandaşların rahatlıkla kullanabileceği şekilde “sesli” hale getirilerek ‘fatura ödeme’, ‘fatura sorgulama’, ‘makbuz işlemleri’, ‘arıza bildirimi’, ‘arıza takip’ ve ‘itiraz’ sayfalarının etkin bir şekilde kullanılması sağlandı.

İzmir’i engelliler için daha yaşanabilir bir kent haline getirmek amacıyla çalışmalarını yoğunlaştıran ve geçtiğimiz hafta uluslararası düzeyde “ENGELSİZMİR 2013” kongresi düzenleyerek engellilerin kentsel sorunlarını ve çözümlerini Türkiye gündemine taşıyan İzmir Büyükşehir Belediyesi, örnek bir çalışmaya daha imza attı.

İZSU Genel Müdürlüğü internet sitesi, görme engelli vatandaşların rahatlıkla kullanabileceği şekilde geliştirildi ve “doğrulama” kodu “sesli” hale getirdi.

Su faturası ödemek için evlerinden çıkıp veznelere giden görme engelli vatandaşlar, bundan böyle bilgisayarları aracılığıyla İZSU’nun web sitesinden su faturalarını ödeyebilecek. Ekran okuyucu yazılım programı sayesinde bilgisayarı rahatlıkla kullanabilen, internette sörf yapabilen ancak doğrulama kodu girme zorunluluğu nedeniyle fatura ödemekte zorlanan görme engelliler, bu uygulamanın tüm kamu kurum ve kuruluşları için örnek olmasını diledi.

Sesli doğrulama kodu sisteminin görme engelliler tarafından denendiğini ve beğenildiğini vurgulayan İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, konuyla ilgili şu bilgiyi verdi:

“İnternet sitelerinin güvenliğinin sağlanması amacıyla oluşturulmuş ve dünyada standart haline gelmiş doğrulama kodu (captcha) yazılımlarının bir çoğunda seslendirme özelliği olmadığı için, doğrulama kodu içeren sayfalar görme engelli vatandaşlarımız tarafından kullanılamıyordu. Yaptığımız çalışma ile sitemiz şu an Türkçe sesli güvenlik kodu kontrolü ile hizmet vermeye başladı. Bu sayede görme engelli vatandaşlarımız ‘online işlemler’ bölümünde yer alan ‘fatura ödeme’, ‘fatura sorgulama’, ‘makbuz işlemleri’, ‘yıllık tahakkuk’, ‘arıza bildirimi’, ‘arıza takip’ ve ‘itiraz’ sayfalarını etkin bir şekilde kullanabilecek. Ios, Android, Windows Phone gibi işletim sistemi içeren cep telefonu ve tablet bilgisayarlarda da bu uygulamayı hayata geçirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz”.

Yeni sistemi kullanan görme engelliler ne dedi?

Uğur Karaca

“Ekran okuyucu yazılım programı sayesinde bilgisayarı rahatlıkla kullanabiliyorum. Ancak doğrulama kodu gerektiren işlemlerde zorlanıyorduk. İZSU’nun web sitesinin çok güzel yanları var. Ekran okuyucu programlar siteminin tamamına hakim ve güvenlik kodu seslendirilmiş. Buradan rahatlıkla fatura ödemenizi yapabiliyorsunuz. Ben çok rahatlıkla kullanabildim.”

İsmet Pınar

“İZSU’da santral görevlisiyim. Evimde ekran okuyucu programla bilgisayarı rahatlıkla kullanabiliyorum. Çalıştığım kurumun görmeyenlere sağladığı bu teknolojiden ben de faydalanacağım. Görmeyen kardeşlerim için çok yararlı bir çalışma.”

15 Kasım 2013
Etiket; İzmir görme engelliler, görme engelliler internet, görme engelliler fatura Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir