20 Nisan 2024, Cumartesi Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

İzmir'den barış mesajı



Konak Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen 2'nci Sefarad Mirası Zirvesi’nde farklı ülkelerden gelen Musevi cemaati üyeleri İzmir’de buluştu.

500 yıl öncesine dayanan geleneği gelecekle buluşturmak adına bir araya gelen kültür elçileri, Karataş semtindeki, Beit Israel Sinagogu’nda düzenlenen törende sevgi ve barış mesajları verdi.

Sefarad kültürünün Türkiye’nin, özellikle de İzmir’in çok önemli bir rengi olduğunu belirten Konak Belediye Başkanı CHP'li Hakan Tartan, "Sadece bir kültürün yansıması değil aynı zamanda toplumun yapıtaşı olan çok önemli bir grubun Türkiye’ye de güç katması anlamına geliyor. İzmir’in farklılığını, güzelliğini konuşurken Sefarad kültürünün de önemli bir güç olduğunu unutmamak gerekiyor. 500 yılı aşkın bir süre önce gemilerle sadece insanlar gelmedi; onlarla birlikte sevgi, barış, hoşgörü, insanların birbirine sundukları güzellikler de geldi" diye konuştu.

Sefarad Derneği Turizm Bakanlığı Temsilcisi Miguel De Lucas da Sefarad Mirası Zirvesi için İzmir’de bulunmaktan duyduğu mutluluğu şu sözlerle ifade etti:

"Sadece İspanya değil, Latin Amerika ve doğu ve batı Avrupa ülkelerinden temsilciler de bugün burada. Türkiye’de hangi kentte bir araya geleceğimizi düşündük ve İzmir’i seçtik. Burada olduğumuz için çok mutluyuz. Gerçek konukseverliği İzmir’de gördük. Bizi konuk eden Hakan Tartan’a çok teşekkür ediyoruz." Liliana Benveniste ve Linet Şaul’un Sefarad şarkılarından oluşan mini bir konser de verdiği törende, geçmişten geleceğe müzikle köprü kuruldu.

Geleneğin yaşatıldığı törene Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, İzmir Sefarad Derneği Başkanı Jak Sigura, İzmir Musevi Cemaati Vakfı Başkanı Jak Kaya ve Başkan Yardımcısı Avram Sevinti ile İspanya, Latin Amerika, Avrupa’dan gelen konuklar katıldı. Sefarad toplantılarında Tudela Belediye Başkanı Luis Casado, Avila Belediye Başkanı Miguel Angel Garcia Nieto, Besalu Belediye Başkanı Jordi Marti Galbis, Casa Sefared İsrail Başkanı, Sefarad Derneği Turizm Bakanlığı Temsilcisi Miguel De Lucas da yer aldı.

SEFARAD

İbranice’de 'İspanya' anlamına gelir. Museviler 1492’de Hristiyan hükümdarlar tarafından İspanya’dan sürülünce dünyanın çeşitli ülkelerine dağıldılar. İspanya dışında Portekiz, İtalya, Kuzey Afrika, İstanbul, Anadolu, Ege Adaları ve Bizans İmparatorluğu'ndan kalan Musevilerin hepsi bu adla anılır. Sefaradlar yıllar boyunca yaşadıkları bölgelerin kültürüyle kaynaşmışlardır. İzmir’de özellikle yemek kültürüne büyük katkıları olmuştur. Örneğin, İzmir’in simgesi boyoz 500 yıl önce Sefaradlar tarafından kültürümüze kazandırılmıştır.

08 Haziran 2013
Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir