20 Nisan 2024, Cumartesi Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

İzmirdeniz Projesi'nde sıra Konak'ta



İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmirlilerin denizle bağının güçlendirilmesi için Mavişehir’den İnciraltı’na uzanan 40 kilometrelik kıyı şeridinin yeniden tasarlanması hedefiyle başlattığı “İzmirdeniz Kıyı Tasarım Projesi” çerçevesinde Pasaport’tan sonra Konak Pier ile Karataş bölgesi arasında kalan (Konak bölümü) bölüm için de düzenleme çalışmalarına başladı.

Mart ayında tamamlanması planlanan çalışmalar kapsamında 1 km. uzunluğundaki yaklaşık 72 bin m2'lik alan tasarımla yenilenecek. Bu projenin maliyeti 3 milyon 861 bin TL.

Tasarımla yenilenecek Yayalar, bisikletliler ve engellilerin rahatlıkla kullanabileceği şekilde düzenlenecek proje kapsamında, öncelikle yeşil dokunun güçlendirilmesi amacıyla bölgeye iğde, ılgın, ağaç zakkum, palmiye, gülibrişim, akasya, tesbih ağacı, çınar yapraklı dut, çalı erguvan gibi kıyıda yetişebilen türlerden çok sayıda ağaç bitkiler dikilecek.

Geniş çim alanlar oluşturulacak. Özel olarak tasarlanmış ağaç altı ızgaralar ve ağaç altı aydınlatmalarla güvenlik ve estetik sağlanacak. Bitkisel peyzaj düzenlemesinin en dikkat çekici bölümleri ise palmiye parkı ve yeşil tepeler olacak. Pier’le kıyıdaki gemi heykeli arasındaki yaklaşık 2 bin 500 metrekarelik büyük bir alan tümüyle ağaçlandırılacak.

Bu bölgeye en az 50 adet palmiye ağacı dikilerek oturma grupları yerleştirilecek.

Seyir keyfi

Konak İskelesi’nin yakınında yer alan ve yıllar içinde basamakları, yeşil dokusu bozulan amfi de proje kapsamında yenilenecek ve üç yeşil tepe daha oluşturulacak. Böylece, İzmirlilerin muhteşem körfez görüntüsünü izlemek için severek kullandığı çim amfinin bulunduğu bu kıyı, tam bir seyir mekanı haline getirilecek. Yeni düzenleme ile artık denizden kıyıya bakıldığında, otoparktaki araçlar değil yeşil tepeler görülecek. Burada yer alan yürüyüş yolunun döşemesi ise kıyıdaki doğallığı pekiştirecek “tuzlu suya dayanıklı” ahşap malzeme ile kaplanacak.

Amatör balıkçılar da düşünüldü

“İzmirdeniz” projesi öncesinde yapılan anketlerde çok sayıda İzmirlinin, kıyılarda amatör balık tutma alanlarının bulunma isteğini dikkate alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Vapur İskelesi'nden Karataş'a uzanan kıyı şeridinde olta birimleri kuracak.

Bölgenin aydınlatması ise Pasaport'la devamlılık sağlayacak şekilde yapılacak. Konak Vapur İskelesi yanında yer alan otoparkın kapasitesi arttırılacak. Aydınlatması yenilenerek düzenlemesi yapılacak, otopark alanı daha rahat, güvenli ve yeşil hale gelecek.

Kıyı için tasarlanan ve ilk uygulaması Pasaport'ta yapılan sebiller, Konak kıyı şeridinde de yer alacak. Çocuklar için yeni alanlar “İzmirdeniz ile hayat kıyılara akacak” sloganı ile yola çıkan Büyükşehir Belediyesi, çocuklar için de yeni oyun alanları yapacak.

Konak Projesi kapsamında yeşil amfilerin yakınında çocuk parkı oluşturulacak. "Deniz'' temalı çocuk oyun alanına İzmir Kayığı, deniz feneri, denizatı gibi kent ve kıyı kimliğini vurgulayan oyun elemanları konacak. Güneşli İzmir kıyılarının daha rahat ve kullanışlı hale gelmesi için ahşap pergoleler yapılacak. Gölgelik alan gereksinimini karşılaması için çim amfiden Karataş'a uzanan kıyıda yer alacak pergolelerde sergi alanı, bisiklet parkı ve servis birimleri (WC-Büfe) yer alacak.

13 Ocak 2014
Etiket; izmirdeniz projesi konak, konak kıyı şeridi, izmir kıyı düzenleme Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir