29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

İzmir'e gelen turistler okumuş ve zengin



Yaşar Üniversitesi MYO Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı Öğretim Görevlisi Dr. Özge Adan’ın İzmir'e gelen turistlerle ilgili araştırmasını içeren doktora tezinde kente ilişkin pozitif veriler ön plana çıktı. Kenti çağdaş bir kişinin özellikleri ile nitelendiren turistler İzmir’in, batılı, modern, yaratıcı, dürüst, neşeli ve arkadaş canlısı olduğu konusunda birleştiler.

YÜZLERCE TURİST İLE GÖRÜŞÜLDÜ

Yaşar Üniversitesi Yaşar Üniversitesi MYO Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı Öğretim Görevlisi Dr. Özge Adan’ın tamamladığı doktora tezinde İzmir iline son bir yılda kruvaziyer ve sağlık amacı ile gelen turistleri konu aldı. 450 turist ile anket çalışması gerçekleştiren Adan kente gelen turistlerin İzmir’in kişiliğini ve imajını nasıl algıladıklarını araştırdı.

İzmir’e gelen turistlere yönelik geliştirilecek pazarlama çalışmalarına da ışık tutacak çalışması hakkında bilgi veren Adan, “Tez çalışmamda hem kruvaziyer hem de sağlık amacı ile gelen turistlerin İzmir ilini nasıl algıladıklarını ve kentten ne gibi beklentileri olduğunu araştırdım. Her iki pazar bölümü içinde İzmir’e atfedilen ortak kişilik özellikleri olduğunu tespit ettim. Bu özellikler arasında batılı, modern, yaratıcı, gerçekçi, erdemli, dürüst, aklı başında, arkadaş canlısı, sosyal ve neşeli gibi özellikler yer aldı” dedi.

BOZULMAMIŞ MEKANLAR SEÇİLİYOR

Yabancı turistlerin destinasyon seçimlerinde gittikçe daha özellikli, gerçeğe uygun ve bozulmamış mekanları tercih ettiğine dikkat çeken Dr. Adan turizm faaliyetlerini artıracak şu önerilerde bulundu: “İzmir’in gelişimi kentin özellikleri bozulmadan sağlanmalı ve bu algı sürdürülebilir kılınmalı. Yerel yönetimler tarafından da turlar geliştirilmeli. Ayrıca turların güzergâhları çeşitlendirilmeli ve kruvaziyer ile gelen turistlerin İzmir ilinde daha uzun süreli olarak kalmaları sağlanmalı. Kruvaziyer ile gelen turistlerin yüzde 62,2’sinin Avrupa kıtasından geldiği belirlendi. Türkiye’nin Avrupa’ya olan yakınlığı göz önünde bulundurulduğunda kente kruvaziyer ile gelen turistlerin tekrar ziyaret etme olasılığını arttırmakta. Bu durum İzmir ve hatta Türkiye için bir fırsat olarak değerlendirilmeli. İzmir Limanı içine veya yakın çevresine kurulabilecek olan turist danışma bürosunda İzmir ve Türkiye’yi tanıtıcı broşür, katalog ve ücretsiz tanıtım filmi gibi tanıtıcı araçlar yanında özellikle İngilizce, İtalyanca ve Fransızca dillerini iyi bilen çalışanlar istihdam edilmeli. “

İZMİR’İN İKLİMİ TURİSTLERİ CEZBEDİYOR

Sağlık turizmi için ise sağlık olanakları kadar iklim faktörü çok önemli. İklim şartlarının uygun olmadığı destinasyonlarda sağlık turizminin yapılması mümkün değil. Sağlık turistlerine yapılan anket sonuçlarına göre İzmir ili için en önemli imaj değişkeninin iklim olduğu tespit edilmiştir. Bu açıdan değerlendirildiğinde, özellikle İskandinav ülkeleri gibi soğuk iklime sahip ülkelere yapılacak olan sağlık turizmi kapsamındaki pazarlama faaliyetlerinde İzmir’in iklimi üzerinde durulmalı. Bu kapsamda iklim koşullarını elverişliliği konusunu çağrıştıracak uygun destinasyon sloganları ve logoları geliştirilebilir. Böylece İzmir’in sağlık amacı ile gelen turistlerin akıllarında daha kalıcı bir şekilde kalmaları sağlanabilecek.”

HEM OKUMUŞU HEM ZENGİNİ GELİYOR

Tez kapsamında İzmir’e gelen turist profilini de tespit eden Adan yalnızca sağlık amacı ile gelen turistlere İzmir Balçova Termal Oteli Sağlık Merkezi’nde, kruvaziyer ile gelen turistlere ise İzmir Limanı Yolcu Salonu’nda anket uygulandığını söyledi. Adan, ortaya çıkan anket sonuçlarını şöyle sıraladı:

-İzmir’e gelen turistlerin cinsiyet dağılımda önemli bir farklılık yok

-İzmir’e sağlık amacı ile gelen turistler en yüksek yüzde 31 oranla “55-64 yaş” grubundan; kruvaziyer ile gelen turistler ise en yüksek yüzde 27,9 oranla “45-54 yaş” grubundan oluşmakta. Buna göre İzmir’e sağlık amacı ile gelen turistlerin yaş ortalaması kruvaziyer ile gelenlere oranla daha yüksek

-Sağlık amacı ile gelen turistler yüzde 76,4 ile; kruvaziyer ile gelen turistler yüzde 63,6 ile üniversite ve üstü mezunu.

-Gelir grubuna bakıldığında sağlık amacı ile gelen turistlerin yüzde 86,1’i; kruvaziyer ile gelen turistlerin ise yüzde 72,1’i 50 bin doların üstü gelire sahip

-Araştırmaya katılan turistlerin geldikleri kıtalar incelendiğinde kruvaziyer ile gelen turistlerin yüzde 27,8’i Amerika kıtasından, yüzde 62,2’si Avrupa kıtasından gelmekte. Sağlık amacı ile gelen turistlerin çoğunluğu ise kuzey Avrupa’dan gelmekte.

-İzmir’e sağlık amacı ile gelen turistler ortalama 15 gün kalıyorlar İzmir Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü verilerine göre İzmir’e 2013 yılında 1 milyon 407 bin turist geldi. 2013’te şehre gelen turist sayısı yüzde 2,8 oranında arttı. Ocak-Aralık 2013 döneminde İzmir’i ziyaret eden yabancıların 874 bin 225’i havayolu, 533 bin 15’i ise denizyoluyla geldi. Aralık ayında ise İzmir’i toplam 37 bin 701 kişi ziyaret etti. Yabancı misafirlerin yüzde 25’ini Alman, yüzde 11’ini İtalyan, yüzde 9’unu Fransız, yüzde 8’ini İngiliz, yüzde 6’sını da Hollandalılar oluşturdu.

05 Şubat 2014
Etiket; izmir gelen turist, özge adan, yaşar üniversitesi Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Reklamlarda gizli şiddet var
TSYD İzmir Spor Tarihi Sempozyumu yapıldı
İzmir Fuarı'nda üç boyutlu yüz tarama
Yaşar Üniversitesinden TÜBİTAK başarısı
Fuarda Rusya fırsatı
Yaşarlı akademisyen Ege'yi temsil ediyor
Danışmadan ekmek bile almıyoruz
Hayallerinin filmini çektiler
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir