28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

İzmirli kadınlardan kızlı erkekli tepkisi



İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi eğitim toplantısında gündem “öğrenci evleri” tartışması oldu. İzmirli kadınlar Ankara’ya, “özel hayata müdahale etmeyin” çağrısı yaptı. Avukat Birgül Değirmenci, “Devlet gençlere yasak koymak ya da evleri takip etmek yerine onları ekonomik anlamda güçlendirmeli, yurtları çoğaltılmalı ve iş olanakları sağlamalı” mesajı verdi.

Türkiye gündemine oturan kız ve erkek öğrencilerin aynı evde kalması tartışmalarına İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi’nden cevap geldi. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratmak acıyla 8 ay sürecek eğitim toplantılarının ilkinde bir araya gelen kadınlar, “Kimsenin özel hayatına müdahale edilemez. 18 yaşındaki herkesin kendine ait bir yaşantısı vardır. Kadın bedeninin politika haline getirilmesini istemiyoruz” diyerek hükümete seslendi.

Özel yaşama saygı

“Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” farkındalık eğitim toplantılarının ilk gününde konuşan eğitimci Avukat Birgül Değirmenci, kadın ve erkeklerin Türkiye’de yasalar önünde eşit olduğunu, ancak fiili olarak böyle bir eşitliğin bulunmadığına dikkat çekti.

Türkiye’nin gündeminde yer alan kız ve erkek öğrencilerin aynı evde kalması tartışmalarına da değinen Değirmenci, “Kadın bedeni üzerinde sürekli politika uyguluyorlar. Öğrenci evlerine yönelik herhangi bir işlem olacağı zaman terör olgusundan ya da ihbardan dolayı ‘oraya giriyoruz’ diyecekler. Neden ne olursa olsun, kimsenin özel hayatına müdahale edilmemesi gerekir. Devletin gençlere yasak koymak ya da evleri takip etmek yerine tam tersine gençleri ekonomik anlamda güçlendirmesi, yurtları çoğaltılması, gençlere iş imkanı sağlanması gerekir. 18 yaşındaki herkesin kendine ait bir yaşantısı vardır. Kanunen ve sosyolojik olarak istediği kişiyle yaşayabilir. Kadın bedeni üzerinde bunun politika haline getirilmesini istemiyoruz. Bu eğitim çalışması bu yüzden çok önemli” diye konuştu.

Kadın ve erkek yan yana insanlık için çalışmalı İzmir Kent Konseyi Genel Sekreteri Prof. Dr. Gülgün Tosun, Türkiye gündemine bakıldığında bu farkındalık eğitiminin ne kadar önemli olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını söyleyerek, “Siyasal erkler tarafından sürdürülen kızlı-erkekli söylemi, kadın ve erkeğin toplumsal ve özel alanda yana yana gelmesini kınayan, bunu yeraltına itmeye çalışan ya da hiçbir araya gelmeyecek şekilde bir yaşam tarzını dayatmaya çalışmaktır. Kadınlar ve erkekler, kamusal ve özel alanda kardeşçe işbirliği içinde bir araya gelip insanlık adına yararlı şeyler yapacaklardır. Bu yüzden eğitim ve farkındalık çalışmalarının zamanlaması çok güzel oldu. Bu eğitimlere devletin en tepesinden başlayarak herkesin ne kadar ihtiyacı olduğu malum” dedi.

Hedef ayrımcılığı ortadan kaldırmak Kadın ve erkeklerin birlikte yararlanabileceği eğitim çalışmaları İzmir Kent Konseyi binasında yapılacak. Eğitimleri Dr. Sosyolog Derya Şaşman Kaylı ve Av. Birgül Değirmenci verecek. 4 hafta sürecek eğitimlere 20 kişi katılacak. Eğitim çalışmaları 20’şer kişilik gruplar halinde 8 ay devam edecek. Eğitimlerden Kent Konseyi Yürütme Kurulu, Kadın Meclisi, Engelli Meclisi, Çocuk Meclisi ve diğer çalışma grupları üyeleri yararlanacak. Projeyle toplumsal cinsiyet eşitliği-eşitsizliği ve ataerkil ideoloji konusunda farkındalık sağlamak, İzmir’de ayrımcılığa karşı, eşitlik temelinde bir araya gelebilecek, kadın ve erkek sayısını artırmak, atölye çalışmaları ve interaktif eğitim modeliyle kadınlara ve erkeklere, günlük yaşamın cinsiyetçi uygulamalarını sorgulayabilecek bakış açısı kazandırmak hedefleniyor.

08 Kasım 2013
Etiket; İzmir kent konseyi, izmir kadın meclisi, avukat birgül değirmenci Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Altay'a konsey dopingi
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir