28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Kadın gözüyle yaşanabilir kent



 

İzmir Kalkınma Ajansı ve EMBARQ (Sürdürülebilir Ulaşım Derneği) Türkiye tarafından İzmir Mimarlık Merkezi'nde düzenlenen 'Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu'na kadınlar damga vurdu. Teması "Bisikletli ve Yürünebilir Şehirler" olan sempozyumda, Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Başkanı Betül Elmasoğlu'nun moderatörlüğünde gerçekleşen 'Kadın Eli Değince' oturumunda kadın başkanlar, kadın gözüyle yaşanabilir şehir kavramını anlattı.

Oturuma Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ile Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer ve Buca Belediye Başkan Yardımcısı Beril Özalp konuşmacı olarak katıldı. Sunumda, sokaklarında kadınların rahatça gezinebildiği, topuk seslerinin daha çok duyulduğu şehirlerin yaşanabilir olduğuna dikkat çekilirken, kadın belediye başkanları da kadınlarla ilgili projelerini anlattı.

 Kadına yönelik hizmet şart

 Oturumun açılış konuşmasını yapan EGİKAD Başkanı Betül Elmasoğlu, başta güvenlik, temizlik, toplu taşıma, şehir planlaması gibi kriterlere göre yaşanabilir kent kavramını belirlendiğini söyledi. Kadınların kentlerde şiddete maruz kalması, işgücüne katılımının önündeki engeller ve kayıt dışı ekonominin bir parçası olmaya zorlanmasının en büyük sorunlar olarak ortaya çıktığını ifade eden Elmasoğlu, "Bu sorunların çözümünde kent yöneticilerine çok iş düşüyor. Kentli nüfusun yarısını oluşturan kadınların kentli haklarını kullanabilmeleri için, yerel yönetimlerin, öncelikle kadınların gereksinmelerini ortaya çıkararak onların yaşam koşullarına uygun katılım ve hizmet düzenlemeleri yapmaları gerekiyor" dedi.Sokaklar topuk tıkırtısı

 Kadınların kentte yaşadıkları sorunların çözümünde sivil toplum örgütlerine de sorumlulukları olduğunun altını çizen Elmasoğlu, karar alma mekanizmalarında kadınların temsilinin eksikliğinin giderilmesinin şart olduğunu söyledi. Elmasoğlu,      "Bu eksikliğin giderilmesi için de başta kadınlar ve kadın dernekleri olmak üzere sivil toplum örgütlerine büyük görevler düşüyor. Dünyanın birçok ülkesinde 'Kadın Dostu Kent'lerin hayata geçirilmesi konusunda çalışmalar yapılıyor. Kadınların sokaklarında rahatça gezebildiği, daha çok topuk tıkırtısının yükseldiği kent yapısı ile yaşanabilir şehir hedefine bir adım daha yaklaşabiliriz" diye konuştu.

 "Hep kadın odaklı çalıştım"

 Hayatının her noktasında kadınların sosyal statüsünün gelişmesi için çalıştığını belirten Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, ise "Bir kadın belediye başkanı olarak ilçemize yapılacak hizmetlerine ayrı bir gözle bakıyorum. Mutlaka bir kadın tarafımızı ortaya çıkarıyorum. Mesela bir kaldırım taşını bile topuklu giydiğimizi düşünerek yapıyoruz" dedi.

 "Spordan başladık"

 Kendisinin bir köylü kızı olduğunu ve hala anneannesinin hayatta olduğunu ifade eden Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar da "Günümüzde kadınların daha fazla sokakta ve kamusal alanda yerini alabilmesi için belediyelerimizde kendimizce çalışmalar yapıyoruz. Geçtiğimiz günlerde ilçemizde bulunan futbol sahasının ışıklandırılmasını sağladık. Bu sayede kadınlarımız akşamları oraya gidip spor yapma imkanı buluyor" diye konuştu.

21 Kasım 2014
Etiket; sibel uyar, yaşanabilir kent Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


TSYD Urla havuzu İzmir'in hizmetinde
Bahri Yalaz yeniden başkan
Urla bağbozumuna hazır
Kadın Başkan mutfakta
Necati Cumalı ödülleri roman dalında
Körfez'in üstünde muhteşem kareler
Urla Eda Spor 5'te 5 yaptı
Urla'da iskelelerin yıkımına başlandı
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir