16 Nisan 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Karaciğer kız kardeşten, böbrek babadan



    Maden işçisi Doğan Kadim çift organ nakliyle hayat buldu. Kadim’e bir kız kardeşi Kamer Özbulut (21) karaciğerinden parça verdi, böbrek ise babası Ömer Kadim’den geldi. Arka arkaya gerçekleştirilen iki nakil sonrası hayata gülümseyen Kadim, “İnsanın eline böyle bir şans bir kez geçer. Kardeşime, babama minnettarım” dedi.

   Yozgatlı 23 yaşındaki maden işçisi Doğan Kadim 2010 yılından bu yana kronik böbrek yetmezliği tanısı ile diyalize mahkum oldu. İşinden ayrılmak durumunda kalan ve haftada üç gün diyalize bağlanan Kadim’in sağlıklı bir hayata başlangıcı, İzmir’de bulunan kuzeninin düğününe gelmesi ile gerçekleşti. Düğünün ardından fenalaşarak kaldırıldığı Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne tedavi altına alınan Kadim’in sol böbreği ameliyatla alındı. Böbreklerinin neden iflas ettiği bilinmeyen Doğan’ın böbreklerinden çıkan taşlar incelendi ve sorunun karaciğerden kaynaklandığı ortaya çıktı.

   Karaciğerinde bir enzim eksikti ve oksalat işlenemiyor, böbreklerinde taş yapıyordu. Üstelik taşlar böbrek kanallarının tümünü tıkamıştı. Tanı, sevk edildiği İzmir Kent Hastanesi’nde kesinleşti, doktorlar karaciğerinin değişmesi gerektiğini belirtip, nakil önerdi. Kadim Yozgat’a döndü, işten ayrılması nedeniyle ortaya çıkan sigorta sorunları çözen genç maden işçisi, nakil olmak için İzmir’e Kent Hastanesi’ne geldi. Donör taramaları tamamlanan ve vericileri saptanan Kadim, 23 Temmuz Salı günü çifte nakil yapılmak üzere ameliyata alındı.

KIZ KARDEŞ VE BABADAN CAN AŞISI

   Kadim’e önce Doç. Dr. Murat Kılıç, Doç. Dr. Murat Zeytunlu, Prof. Dr. Çiğdem Arıkan, Prof. Dr. Mehmet Alper, Opr. Cahit Yılmaz, Opr. Dr. Zafer Önen, Opr. Dr. Rasim Farajov ve Dr. Onur Duygu’dan oluşan ekip tarafından karaciğer nakli gerçekleştirildi. Kadim’e 21 yaşındaki bir çocuk sahibi kızkardeşi Kamer Özbulut’tan alınan karaciğer parçası nakledildi. Karaciğer nakli tamamlandıktan sonra ameliyata bu kez üroloji uzmanları Opr. Dr. Işık Özgü, Opr. Dr. Uğur Saraçoğlu, Nefroloji Uzmanı Dr. Serkan yıldız ve koordinatör hemşire Havva Kara’dan oluşan ekip girdi. Doğan Kadim’e babası 43 yaşındaki maden işçisi Ömer Kadim’den alınan böbrek nakledildi.

   Naklin ertesi günü önce baba kadim ve kız kardeş Özbulut, bir gün sonra da Doğan Kadim servisteki odalarına alındı. Ayrı ayrı odalarda tedavileri süren hastalardan baba Ömer Kadim taburcu oldu. Servisteki odasında kendisine hem hayat hem de moral veren kız kardeşi ve babasının yanında yeniden doğduğunu söyleyen ve yaşam sevincini paylaşan Doğan Kadim, “Yeniden doğmuş gibi oldum. Çok iyi bir duygu birisi evladını diğeri de kardeşini kurtarmış oldu. Allah razı olsun onlardan. Ömür boyu minnettarım. Maden işçisiydim ama bundan sonra artık insanın yaşama fırsatı bir kez eline geçiyor. Bundan sonra toz toprağın içinde olmadan sağlığıma dikkat ederek çalışacağım” diye konuştu.

‘BİZ BİRBİRİMİZ İÇİN CANIMIZI VERİRİZ

   4 çocuk babasın Ömer Kadim de kızıyla birlikte oğluna can aşısı olduklarını belirterek, “Ben de kızım, oğlum da ameliyatlardan sonra çok iyiyiz. Nakilden önce oğlumun saati saatine uymuyordu, bir anda kötüleşiyor, soluğu acilde alıyorduk. Doktorlarımıza da çok teşekkür ediyoruz” dedi. 11 aylık kader adında bir kızı olan kız kardeş Kamer Özbulut da, “Abime hem karaciğer hem böbrek nakli yapılacak denildiğinde beynimizden vurulmuşa döndük. Annem, babam da organ vermek istedi, karaciğeri ben vereceğim dedim. Hepimizin tuttu, Allahın izniyle kardeşimi kurtardık. Bundan sonra geleceğe bakacağız. Biz birbirimiz için canımızı veririz. Ben o durumda olsaydım o da bana verirdi” diye konuştu.

DOKTORLARI NE DİYOR

   Öte yandan İzmir Kent Hastanesi Karaciğer Nakil Programı Sorumlusu Doç. Dr. Murat Kılıç, çifte hakil yaptıkları hastanın vücudunda kalan tek böbreğinin çıkartıldığını,bu yönüyle Türkiye’de bir ilk olduğunu söyledi. Kılıç, hastası hakkında şu bilgileri verdi: “Hastamız nadir rastlanan bir hastalığı sahip. Karaciğerdeki bir enzim eksikliğine bağlı vücudunun her yerinde kalsiyum oksalat kristalleri çöküyor ve özellikle böbrekte hasar yaratıp böbrek yetmezliğine yol açıyor.

   Hastamızda da esas problem kronik böbrek yetmezliğiydi. Bu yüzden diyalize giren bir hastaydı. Ama bu durumun çözülmesi için klasik böbrek nakli yanında karaciğer nakli de yapmamız gerekiyordu. Çünkü karaciğerdeki enzim eksikliği bu hastalığın devamına sebep olacağından sadece böbrek nakli yapmış olsak birkaç yıl içinde tekrar böbrek gidecekti. Bu yüzden eş zamanlı hem karaciğer hem böbrek nakli yaparak hastayı sağlığına kavuşturmuş olduk.

   Aynı gün yapıldı. İki ekip olarak önce biz karaciğeri değiştirdik, yolunda giden bir ameliyat olduk. Sonra da Işık hocanın ekibi böbrek naklini gerçekleştirdi. Sabah 9’da başladık, akşam saat 1 gibi bitti. İki ayrı vericiyi kullanmış olduk. Bir verici için hem karaciğer hem böbrek vermek ağır bir ameliyat olacağı için iki ayrı verici seçtik. Birisi kardeşi, birisi babasıydı. İşler planladığımız gibi, yolunda gitti. Hasta da ameliyattan sonra idrar yapmaya başladı, karaciğer tarafında da bir aksilik olmadı.

   Şimdi gayet iyi durumdalar.” İzmir kent Hastanesi Böbrek nakli Programı Sorumlusu Opr. Dr. Işık Özgü de şunları söyledi: “Hastamızı yaklaşık üç yıl önce tanıdık, biraz da geç ortaya çıkmış bir böbrek yetmezliği idi. Aslında çok daha erken yaşlarda bu patolojide biz böbrek yetmezliğini bekleriz. Hem tanıyı kesinleştirmek amacıyla hem de o zamanki durumuna biraz daha yardımcı olabilmek amacıyla sol böbreğini de çıkarmıştık. Bu ameliyat sırasında sağ böbreğini de çıkardık.

   Çünkü hem yüksek tansiyona neden olabiliyor hem enfeksiyon kaynağı olabiliyordu. Dolayısıyla bu ameliyat sırasında ek olarak bir de kalan sağ böbreğini de çıkardık. İleride başka tıbbi problemlerle karşılaşmamak için. Her iki ameliyat da gayet güzel gitti, her şey iyi gidiyor, inşallah bundan sonra da böyle gidecek. Bunlar ender görülen vakalar, çok sık yapılan vakalar değil. Hastamızın bir de küçük kardeşi var, aynı sorunu yaşıyor. Büyük ihtimalle büyüyüp kilo aldığında bu ameliyatın ona da yapılması gerekecek.” 

30 Temmuz 2013
Etiket; organ bağışı, maden, böbrek, karaciğer, nakil, kız kardeş, baba Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


İdeal anne baba olma kılavuzu
Akıllı telefon sahipleri bunları bilmeli
Barış Manço'nun kardeşinden 30 yıllık itiraf
Stajını Cristiano Ronaldo ile yapacak
Soma Işıklar Ocağı'nda üretim yeniden başladı
Çanakkale'de Soma için adalet ve vicdan nöbeti
Koç Mete Babaoğlu kaza yaptı: 2 ölü
Soma kaymakamı: Üretim başlamazsa sorunlar çıkabilir
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir