28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Kentsel yenilemeye bilimsel destek



Gediz Üniversitesi, kentsel dönüşümde eksikliği hissedilen uzmanları yetiştirmek için kolları sıvadı. Pek çok yönüyle ilk olan yüksek lisans programı açıldı. Mimarlık, hukuk, inşaat mühendisliği ve kamu yönetimi ağırlıklı eğitim verilecek Depreme dayanıksız ve çarpık yapılaşma kıskacındaki büyükşehirlerin kurtuluş projesi olarak görülen kentsel yenilemeye Gediz Üniversitesi’nden destek geldi. Kentleri çirkin görünümden kurtaracak, vatandaşı da sağlıklı yaşam alanlarına ve sağlam yapılara kavuşturacak tarihi dönüşümde eksikliği hissedilen uzmanlar yetiştirilecek.

Bu amaçla ‘kentsel yenileme yüksek lisans programı’ açıldı. Şehir ve bölge planlama, mimarlık, hukuk, siyaset bilimi ve kamu yönetimi, inşaat mühendisliği, çevre mühendisliği, peyzaj mimarlığı, çevre tasarımı, harita ve kadastro mühendisliği alanlarında lisans diploması sahibi olanlar başvurabilecek. Öğrenciler kentsel planlama ve tasarım, kentsel yenileme imar hukuku, kentsel altyapı sistemleri, yerel yönetimler, coğrafi bilgi sistemleri, afet riskli alanlarda sağlıklı yapı tasarımı, çevre hukuku, tapu ve kadastro hukuku, inşaat hukuku, yoksulluk, göç ve sosyal politika, kentsel yurttaşlık, Avrupa Birliği ve kentleşme politikaları konularında ders görecek. Çok şey kazandıracak Gediz Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özlem Erkarslan, tezlide 2, tezsizde ise 1.5 yıl sürecek eğitimin, hukuk, kamu yönetimi, mimarlık ve inşaat mühendisliğini bir araya getirmesiyle ilk olduğuna dikkat çekti.

Doç. Dr. Erkarslan, İzmir, İstanbul, Ankara, Bursa gibi büyükşehirlerin geleceğini ilgilendiren böylesine önemli bir projede hem uzman yetersizliğini hem de bilgi kirliliğini gidermeyi hedeflediklerini dile getirdi, şunları söyledi:

“Kentsel yenileme ve dönüşüm şimdiye kadar ranta bağlı bir kavram olarak gündeme geldi ve hep kötü uygulamalarla bilindi. Nasıl gerçekleştirileceği, neleri kapsadığı ve neler değiştireceği tam olarak bilinmiyor. Bu konuda perspektif eksikliği var, mesleki eğitimde hep geride bırakılmış.

Çok zor bir alan olduğu için şimdiye kadar hukuktan mimariye, inşaat mühendisliğinden kamu yönetimine farklı disiplinleri buluşturan eğitimler gerçekleştirilememiş. İşte bu eksikliği kapatmak, kentsel yenilemeyi tüm yönleriyle bilecek, uygulayacak ve toplumun endişelerini giderecek uzmanlar yetiştirmek istedik. Kentsel yenilemeyi ilgilendiren tüm alanları içeren yüksek lisans programımız, bu eksiklikleri ve bilinmezleri ortadan kaldıracak. Bireyin memnuniyetini hedefleyen, sürdürülebilir çevreyi mümkün kılan kentsel yenileme projelerini gerçekleştirebilecek ve şehirlerimizde güzel izler bırakacak donanımda mezunlar vereceğiz. Bu uzmanlara yakın gelecekte büyük iş ve sorumluluklar düşecek.”

Doç. Dr. Özlem Erkarslan, kentsel yenilemeye dönük başka katkılarının da olacağını vurguladı, “Başta İzmir olmak üzere halkımızı bilgilendirmek ve bilinçlendirmek istiyoruz. Bu amaçla seminerler, söyleşiler düzenleyeceğiz. Toplum bu konuda ne kadar bilgili ve istekli olursa, başarı şansı da o kadar fazla olur. Gediz Üniversitesi Mimarlık Bölümü, bunu bir sosyal sorumluluk projesi olarak görüyor” dedi.

05 Ağustos 2013
Etiket; gediz, üniversite, kentsel, dönüşüm, mimari, hukuk, özlem, erkarslan Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


KARŞIYAKA'DA KENTSEL YENİLEME HAMLESİ
İZMİR'E GÜÇ KATACAK BİRLİKTELİK
ENGELSİZ ERİŞİME DESTEK
Akran zorbalığını hafife almayın
Reklamlarda gizli şiddet var
TSYD İzmir Spor Tarihi Sempozyumu yapıldı
İzmir uzlaştırıyor
Gıda zehirlenmelerine karşı basit tedbirler
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir