25 Nisan 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Klimaya dikkat !



Sıcak yaz günlerinde en önemli konfor araçlarından biri haline gelen ve tüm olumsuz etkilerine karşın vazgeçilemeyen klimaların göğüste ve sırtta ağrılara yol açtığını belirten Göğüs Hastalıkları Profesörü Ülkü Bayındır, “Göğüs ağrısı olan ’kalp hastası mıyım’ diye kardiyologlara başvuruyor. ’Kalbin sağlam’, diyorlar bize gönderiyorlar, inandırıncaya kadar canımız çıkıyor” dedi.

İzmir Kent Hastanesi Göğüs Hastalıkları uzmanlarından Prof. Dr. Bayındır, en önemli serinleme aygıtlarından klimanın yol açtığı sağlık sorunları hakkında bilgi verdi. Klimanın sıcak havanın getireceği psikolojik ve bedensel rahatsızlıkları önlediğini ancak başka sağlık sorunları yol açtığına dikkat çeken Prof. Dr. Bayındır, “Klimanın çarpma ve enfeksiyon tarzında zararları var” diyerek şöyle konuştu:

“Eğer direkt olarak klimaya maruz kalınıyor, hele de terli terli klimanın karşısına geçiliyorsa o anki serinlemenin faturası ağır olabiliyor. Terli şekilde klimanın önünde durursanız kas tutulmaları, kas kasılmaları olabilir. Boynunuzu döndüremezsiniz, göğsünüze sırtınıza ani batar tarzında ağrılar girebilir. Bunlar klimanın vücudu ani soğutması nedeniyle oluşan kas tutulmalarıdır. Nitekim böyle batar tarzda göğse ve sırta vuran ağrılar nedeniyle kalp hastası olduğu korkusuna kapılan, bu şikayetle kardiyologlara koşan çok insan var. Bu ağrıların kalple ilgili bir rahatsızlıktan kaynaklamadığı söylenip bize yönlendirilen hastaları ikna etmemiz çok zor oluyor. Ağrıların klima nedeniyle oluştuğunu inandırıncaya kadar canımız çıkıyor. Klimaların diğer zararları ise içinde bulunan bakteri, virüs ve mantarlardan oluşan olaylar. Virütük enfeksiyonlarda doğrudan doğruya nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonu gibi yakınmalar ortaya çıkarıyor. Klima içerisinde mantarlar varsa bunların özellikle endotoksinleri aşırı duyarlı bünyelerde bir aşırı duyarlılık reaksiyonu yapabilir. Klimayla karşılaşıldıktan birkaç saat sonra birden bire yüksek ateş, öksürük, halsizlik, titreme belirtileri çıkabilir. Bu kişilerin akciğer filmleri normaldir, hiçbir problem bulunmaz. Klimadan uzaklaştırdıktan sonra da iyileşirler.”

Prof. Dr. Bayındır, klima kaynaklı en ciddi hastalığın ise “lejyoner hastalığı” olduğunu söyledi. Bayındır, “Esas korkulan her zaman karşılaşmadığımız ama direnci düşük kişilerde klimaların o nemli ortamlarında kolaylıkla üreyebilen legianella pneumophila adlı bakterinin yol açtığı zatürredir. En çok da bebekleri, yaşlıları, bronşit, böbrek yetmezliği, kalp damar hastalığı gibi kronik hastalıkları olan, bağışıklık mekanizması bozulmuş, uzun süre kortizon kullanan kişileri etkiler. Bu tür sorunları olan hastalara önerim ise gerekmedikçe klimalı ortamda bulunmamaları, doğal havalandırmayı tercih etmeleridir. Eğer klima kullanmak zorundalarsa klimayla yüz yüze gelmemeleri gerekir. Arabada klima kullanılacaksa soğuk hava camlara ve ayaklara verilmelidir” dedi.

19 Temmuz 2013
Etiket; klima, hastalık, ağrı, ülkü, bayındır Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Altay'a konsey dopingi
Dikkat alerji mevsimi başlıyor
Çok çalışmak eşittir verimli çalışmak değil
Baş ağrısına karşı ne yapmalı
İzmir'den Simav'a dostluk köprüsü
Tüm çağrı numaraları 112'den yönetilecek
Fırat Çakıroğlu toprağa verildi
Ege'de Ülkücü genci öldürdüler
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
HAYAT KURTARAN YÖNETİM SİSTEMİ
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
NARLIDERE'DE ATIK İLAÇLAR TOPLANIYOR
AŞILAR, HERKESE İYİ BİR YAŞAM ŞANSI SUNAR
HEKİM YURTDIŞI GÖÇÜ ARAŞTIRMASI SONUÇLARI
BU HASTALIKTAN KURTULUŞ YOK
İZMİR MOBBİNG İLE MÜCADELEDE KARARLILIĞINI GÖSTERDİ
MOBBİNG MÜCADELESİ HIZ KESMİYOR
MUĞLA TÜRKOCAĞI’NDA BAŞKAN DR. YAŞAR TOPAL
436 YILLIK ÜNİVERSİTEDE DERS VERECEK
AŞILAR KISIRLAŞTIRIYOR MU?
BANKACILIK SEKTÖRÜNDEKİ MOBBİNG ANKETİ SONUÇLARI ŞAŞIRTTI
Uzmanından Çin Tarçını uyarısı
BANKACILIK SEKTÖRÜ VE MOBBİNG ANKETİ
Ağız kokusunu önlemenin kolayı var
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir