19 Nisan 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Kocaoğlu: Ya cahiller ya rant peşindeler



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İnciraltı Kent Ormanı’na EXPO binası yapılmasını öngören projeye sert tepki gösterdi. Kocaoğlu, bunu yapanların ya cahil olduklarını ya da İnciraltı’nı ranta açmak istediklerini söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Balçova Belediyesi ve Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği işbirliğiyle her cumartasi kurulacak olan Balçova Organik Pazarı açıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, açılış töreninde yaptığı konuşmada Hükümet’in tarım politikasını eleştirdi.

Tarımın desteklenmediğini, tarım arazilerinden rantı yüksek olanların tarım vasfından, meraların mera vasfından çıkartıldığının belirten Kocaoğlu, özellikle sahillerdeki köy tüzel kişiliği, belediye, il genel meclisi arazilerinin belli kurum, kuruluşlar TOKİ, Özel İdare ya da başka yolla rant amaçlı değer kazandırıldığını söyledi. Kocaoğlu, Çeşme Yarımadası’nın bir avuç altın için siyanüre terk edildiğini ileri sürdü. Her Kültür ve Turizm bakanının İzmir’e geldiğinde 'Yarımada’da 75 bin yatak olacak' açıklaması yaptığını anlatan Kocaoğlu, “75 bin yatak hedefinde, bir o kadar da insan çalışacağına göre 150 bin kişi artış amaçlıyorlar. Yarımada’da mevcut yaşayanlarla birlikte sayı 450 bine çıkacak. Bu kadar kişiye içirecek suyumuz yok. Tek kaynak olan ve 350 bin kişinin su ihtiyacını karşılayacak baraj biçilmiş kaftandır. Ancak Yarımada bir avuç altın ve siyanüre feda edildi. Buraya altın madeni izni verildi” dedi.

Eskiden madenlerle ilgili ruhsatları Büyükşehir Belediyelerinin verdiğine, bu yetkinin alınarak Özel İdare kanalıyla valiliklere geçtiğine dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, “Niye verildi? Çünkü İzmir Büyükşehir Belediyesi Belkahve’de maden ocaklarını rehabilite etti. Çamlı’da ise altın madenine ruhsat vermedik. Onların verebilmesi için yetki bizden alındı. Böyle demokrasi olmaz. Seçilmişlerin atanmışlar tarafından bypass edilmezine izin vermememiz gerekir. Bunu beceremezsek atı alan Üsküdar’ı geçer, zaten de geçiyor" diye konuştu.

Aziz Kocaoğlu, EXPO 2020 İzmir’in adaylığıyla ilgili EXPO Yürütmesi Komitesi tarafından Paris’te yapılan son sunumda İnciraltı Kent Ormanı’na bina yapılmasını öngören projeye çok sert tepki gösterdi. İnciraltı’nı kurtarmak için göreve geldiği günden bugüne kadar planlamadan yana olduğunu, burada artık tarım yapma olanağı kalmadığını belirten Kocağlu, planlamada ilk örnek olarak da 2006 yılında 1'inci derece doğal sit alanını ağaçlandırarak kent ormanına dönüştürdüklerini söyledi. EXPO sonrası burasının yeşil alan olarak kalacağından, düzenleme ortaklık payından alınacak alanda EXPO yapılarının yapılmasını öngördüklerini belirten Kocaoğlu, burada daha sonra düşük yoğunluklu, yeşillikler içinde, deniz kıyısında sağlık kampüsü planlamak için yola çıktıklarını dile getirdi.

İNCİARLTI’NDA AVM’YE TEPKİ

İnciraltı planlamasını önce Kültür ve Turizm Bakanlığıyla yürüttüklerini, daha sonra yetkinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçtiğini, 0.80 emsal, 4 kat, yüzde 25 kullanım kararlarının değişmediğini belirten Başkan Kocaoğlu, “Ancak, sağlık kompleksinin yani EXPO’nun yapılacağı yere alışveriş merkezi alanı ayrılırsa, buraya günde onbinlerce araç girerse burada sağlıkla ilgili işler görülebilir mi? Dünyaca ünlü bir kampüs olur mu? Bilim yuvası, tıp fakültesi, geriatri merkezi, sağlık okulları olabilir mi?” diye sordu.

'YA CAHİLLER YA DA AMAÇLARI RANT'

Kocaoğlu, karşı çıkmalarına ve anlatmalarına karşın İnciraltı Kent Ormanı’na EXPO binalarını yerleştirip Paris’te sunum yapılmasına sert tepki gösterdi. Projenin bu bölümüne şerh koyduklarını belirten Kocaoğlu, “Bunu yapamayacaklarını söyledim. Kent Ormanı’nı bizim ağaçlandırdığımızı anlattım. Dolgu olduğunu, zemin bulunmadığını dile getirdim. Tuzlu toprakta ağaç yetiştirmek için verdiğimiz mücadeleyi anlattım. İhtiyaç olmadığını anlattım” dedi. Tüm karşı çıkmalarına karşın proje sunumunun böyle yapılmasında iki amaç olabileceğine dikkat çeken Kocaoğlu, “Ya son derece cahiller. Hiçbir şey bilmiyorlar. Dünyadan haberleri yok. Ağaçtan, hatta yapraktan da anlamıyorlar. Bu kadar cahil insanlar tarafından yönetilmek ayrı bir acı. Ya da 1250 dönüm alanı planlamak, ranta açmak için kasten EXPO’yu kullanıyor olabilirler. Türkiye’de sayılı bir rant alanı yaratmaksa amaç, biz buna İzmirliler olarak sonuna kadar çıkmak zorundayız. Direnmek, yaptırmamak zorundayız” diye konuştu.

Utku BOLULU/DHA 

20 Temmuz 2013
Etiket; expo, aziz, kocaoğlu, inciraltı, plan, avm, rant Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Nazilli Tarım Fuarı ziyaretçi rekoru kırıyor
Türkiye'yi İzmir modası sardı
Kaya: Kocaoğlu aymazlık içinde
Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Grev haktır ama...
Çeşme'ye 250 milyon lira
Dostları olan zengindir
Kocaoğlu'ndan Mavişehir soruları
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir