19 Mart 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Kocaoğlu'ndan Mavişehir soruları



İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, Mavişehir'de açık spor alanı olarak ayrılan 115 dönümlük iki arsaya yönelik imar çalışmasına ilişkin açıklamada bulundu.

Toplu Konut İdaresi tarafından kamuya terk edilmesi gereken arazilerin 3. şahıslara satılmasından 6 yıl sonra gelen imar talebini İzmirlilerle paylaşan Başkan Kocaoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Spor alanı olarak ayırdığımız 115 dönümlük iki arazi için imar çalışması geldi dün Bakanlıktan.. Yazıktır bu kente.. İzmir'i, dünyanın en güzel kentlerinden İstanbul'un düştüğü duruma düşürmek istemiyoruz. Mücadelemiz budur. Gerekli itirazı yapıyoruz. Kabul görmezse dava açacağız" ifadelerini kullanmıştı.

MECLİS GÜNDEMİNDE

Bu önemli konu, bu kez İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında gündeme geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İller Bankası'nın "Mavişehir arsalarıyla" ilgili açıklamasını Meclis üyelerine okuyan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Biz bu açıklamayla, söz konusu araziden İller Bankası'na bağış olarak verildiği öğrenmiş olduk.

Açıklamada 'Zaten atıl bir alandı. Şimdi parselin yüzde 70'i bedelsiz olarak kamuya terk ediliyor. Kalan 37 bin metrekareyi de imara açıyoruz. İller Bankası'nın buradan elde edeceği gelirin yarısını kentsel dönüşüm özel hebasına aktaracağız. Yani bu işte kamu menfaati var' diyorlar. Oysa İller Bankası, belediyelerin bankasıdır. Görevi imar yapmak değildir. Mavişehir'de yapılan bu çalışma, hiç bir kurala sığmaz. Bakanlığın da bu işe girmesi yanlış. En hafif deyimiyle yenir yutulur bir şey değil" diye konuştu. Başkan Kocaoğlu, Başbakan Binali Yıldırım'ın Ulaştırma Bakanı iken o bölgedeki imar çalışmasıyla ilgili olarak "Benim karışık kuruşuk işlerle işim olmaz" dediğini de hatırlattı; yapılan son açıklamayı da "kendi içinde çelişkiler içeren bir açıklama" olarak tanımladı.

HÜLLE İDDİASI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İller Bankası'na yönelik olarak şu 10 soruyu sordu:

1- Madem kamu menfaati önemseniyor, öyleyse TOKİ tarafından kamuya terk edilmesi gereken alanlar daha en başında, 2011 yılında neden şahıslara satıldı?

2- İller Bankası'na yapılan bağışın, arsa sahiplerinin parsellerini imara açma çabalarından bugüne kadar bir sonuç alamamalarıyla ilgisi var mıdır yok mudur?

3- Tüm bu yapılanları "hülle" olarak tanımlamak doğru mudur, değil midir?

4- İmarsız bir arazide kamuya bağış yöntemiyle alınacak imar hakkının "kamu yararı" şeklinde sunulmasıyla, benzer girişimlerin çoğalacağı hiç düşünülmemiş midir?

5- Bu alışverişte devlet kurumlarının kaybedeceği itibar neden göz ardı edilir?

6- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bürokratları, Sayın Bakan Mehmet Özhaseki'nin "En büyük hırsızlıklar, kötülükler, belalar imardan geliyor" hassasiyetinden habersiz midir ki, bağışla birlikte gelen plan çalışması "kamu yararı" olarak sunulmaktadır?

7- Pek çok özel şahısın planlamayla değerlendirilemez hale gelen arazisi yıllardır dururken ve bunlara bir çare bulunmazken, kamuda olup satılan ve sonra tekrar kamuya bağış yapılan arazilerin planlanarak sahiplerine ekstra kazanç sağlanması ne derece adildir?

8- Eğer amaç mağduriyetlerin giderilmesiyse, kamu elindeki parsellerin şahsa satışı ve şahıstan tekrar kamuya bağış yapılarak imara açılması yerine, ülke genelinde bir mevzuat değişikliği yapılarak planlama yüzünden mülkiyet hakkını kullanamayan tüm kişi ve kuruluşların mağduriyetinin ortadan kaldırılması daha doğru olmaz mı?

9- İmar mevzuatında yapılacak böyle bir değişikliğin, aynı zamanda kamu kurumları üzerindeki kamulaştırma yükünün de ortadan kaldırılması anlamına geleceği neden düşünülmez?

10- İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, planlama çalışmasıyla mağdur olmuş vatandaşların sorununu, Mavişehir'de yaşanan son örnekten hareket ederek, tıpkı Bakanlığın yaptığı planlama gibi bir yöntemle çözmesi mümkün müdür?

16 Temmuz 2017
Etiket; mavişehir imar, kocaoğlu mavişehir, toki mavişehir, mavişehir arazi rant Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir