25 Nisan 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Koç’tan tezkere açıklaması



    CHP Parti Sözcüsü Haluk Koç, Suriye’ye yönelik olası operasyon ve tezkereye ilişkin, “Anayasa’nın 92. maddesi çok açık. Eğer Türkiye böyle bir belanın içine sürüklenecek ve bu iktidar bu işin sorumluluğunu üstlenecek ise; 4 Ekim’de geçerliliği bitecek olan tezkerenin çıkartılış amacı bugün atacakları adımın karşılığı değildir”.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, MYK toplantısında açıklamalarda bulundu. Koç, toplantıya son ekonomik gelişmeleri değerlendirerek başladı. Bu konuda Genel Başkan Yardımsıcı Faruk Özdurak’ın hem günlük hem haftalık değerlendirmeler yaptığını söyleyen Koç, “Dünyü konjonktürünün ateşlediği ama Türkiye’deki yönetim yanlışlarının ve Türkiye’nin yalnızlaştırılmasından kaynaklanan sorunların üzerine eklenmesiyle birlikte çok ciddi bir süreçle karşı karşıyayız. Hemen hemen her gün yüzde 1 ile 2 arasında Türk parasının devalüye edildiği bir dönemden geçiyoruz. Günlük devalüasyon oranı bazen yüzde 2’yi geçebiliyor.

 Bunu Dolar artışı Euro artışı dolaylı olarak faizlerin yükselmesinde görebiliyoruz. İki haneli boyuta ulaşan faizler Türkiye’nin kısa vadede ödemesi gereken kısa vadeli borçların yüksek faize çevrilebilir olması, önümüzdeki dönem Türkiye’nin ekonomik büyümesini hesaplanan verilerden çok daha aşağı çekecek. Buna bağlı olarak da istihdamda ciddi bir daralma meydana gelecek. Herkesin bu süreci ağır bir şekilde hissedeceği bir döneme giriyoruz. Bunun arkasında faiz lobisi var. Dış mihraplar var. Gezi olayları var. Önümüzdeki dönemde Suriye olayı daha boyutlanırsa, Suriye bizim ekonomimizi bozdu. Bunların hepsi Başbakan’ın komplo teorilerinden kendi yanlışlarını örtme gayretidir” açıklamasında bulundu.

Irak’ta yaşananların hatırlanılması gerektiğini ifade eden Koç, ayrıca kimyasal, biyolojik ve nükleer silahları üretenlerin ve kullandıranların cezalandırılmasını istedi.

Türkiye’de can çekişen sektörlerinden birinin tarım olduğunu söyleyen Koç, ayçiçeği üreticilerine yardım yapılmazken, Suriye’ye ve diğer ülkelere harcanan 2-3 milyar dolarlık yardımları kaydetti. Türkiye’de kendi insanının sorunlarına duyarsız bir anlayış olduğunu belirten Koç, sabit bir dolar kurunun belirlenmesinin yanlış olduğunu söyledi. Suriye’ye müdahale sonucunda Türkiye’nin yeni bir Afganistan olacağını ve tüm dünyada yeni bir terör olgularının çıkacağını kaydeden Koç, bu sürecin Türkiye’yi ’Ortadoğu’laştıracağını ve Türkiye’de de böyle senaryolara tanıklık edileceğini sözlerine ekledi.

İslam dünyasında yaşananların sorumlularından birinin Başbakan olduğunu söyleyen Koç, “Hz. Yusuf’u kuyuya atanlardan biri sizsiniz. CHP olarak AK Parti’nin Türkiye’yi savaşa sürüklemesine izin vermeyeceğiz" dedi.

Toplantı sonrasında Koç, gazetecilerin sorularını da cevapladı. Bir gazetecinin “Suriye’ye yönelik olası bir askeri operasyonun hukuki boyutu da var. Hükümet mevcut tezkereyle böyle bir operasyonun gerçekleştirilebileceği görüşünde. Geçen yıl çıkarılmış bir tezkere vardı. Siz ana muhalefet olarak tezkerenin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? Eğer yetersizse hükümetin meclisi toplaması mı gerekir?" sorusuna Koç, şu cevabı verdi:

"Türkiye’nin böyle bir süreç içerisinde olmaması temel dileğimiz. Geçen sene 4 Ekim’de çıkartılan tezkere ne zaman çıkmıştı? Biliyorsunuz daha hala kim vurduya gittiği belli olan meçhulde kalan bir uçak düşürme olayı olmuştu ve bir pilotumuz şehit olmuştu. Uçak düşürme olayından sonra sınırda bir takım tacizler olmuştu. Suriye tarafından gelen bazı eylemlere tanıklık etmiştik. Bu çerçevede çıkartılan ve gerekçesi de buna oturtulan bir tezkeredir. O dönem çıkartılan ve 1 buçuk ay sonra geçerliliğini yitirecek olan tezkere o dönemin koşullarında Suriye’den gelebilecek olan bazı saldırılara karşı Türkiye’nin meşru savunmasına dönük Türk askerinin gerektiğinde yurt dışında kullanılabilmesine dönük bir tezkere idi. Amacı kapsamı bu idi. Bugün eğer Türkiye bu işe bulaştırılacak ise bir defa uluslararası meşruiyet yani Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararı olmaksızın uluslararası meşruiyet ayağı boştadır. Kosova benzeri, NATO çerçevesinde bu işi yapalım. ABD, çok hevesli olan Fransa, İngiltere, Türkiye... 3-4 ülke yetmiyor sayıyı 35’lere çıkaralım... Sayının artmasıyla meşruiyet olacak diye bir kavram yok. Onun için anayasanın 92.maddesi çok açık, eğer Türkiye böyle bir belanın içine sürüklenecek ve bu iktidar bu işin sorumluluğunu üstlenecek ise 4 Ekim’de geçerliliği bitecek olan tezkerenin çıkartılış amacı bugün atacakları adımın karşılığı değildir. Kararı Dışişleri Bakanı, Başbakan ve AK Parti‘nin biat eden kadrosu vermez. Kararı Türk milletinin yetkilendirdiği TBMM verir.”

28 Ağustos 2013
Etiket; haluk koç, chp, suriye, kimyasal silah, tezkere, myk Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Basmane tasarımıyla Venedik'e gidiyor
CHP darbeyi biliyordu
Sıfatı "Gazeteci"
İzmir'den Simav'a dostluk köprüsü
Suriyeli gencin objektifinden savaşta çocuklar
Türkiye'nin kuvvetini bilelim
Bahri Yalaz yeniden başkan
CHP İzmir'de 3 değişiklik
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
NEFRET ÜRETMENİN MANTIĞI DEĞİŞMİYOR
İLK KURŞUN MUAMMASI
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
GEMİNİZİ BATIRDIK ÖZÜR DİLERİZ
HALAÇOĞLU SESSİZLİĞİNİ BOZDU
ERMENİ SOYKIRIMI EMPERYALİST BİR YALANDIR
MANİSA DGYD 'NİN KONUĞU ÖNALAN
Bu nasıl adalet?
Her türlü şiddete hayır!
EYT'de son durum ne
Mülteci çocuklar için deklarasyon
Kaya: Kocaoğlu aymazlık içinde
Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Katar'a ablukayı İzmir ile kırdık
Dostları olan zengindir
Demokrasi tek yol
15 Temmuz şehitlerinin isimleri gökyüzünde
15 Temmuz'u Batı'ya anlatıyoruz
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir