19 Nisan 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Kuşunuzu yedik, özür dileriz



Türkiye'de halkalanan 17 gramlık karabaşlı ötleğen (Sylvia atricapilla) kuşunu Kuveyt'te yakalayıp yiyen Saker Albarazi adlı avcı, halkadaki kodlardan ulaştığı kuş bilimcilere, "Zavallı kuşu yediğimiz için özür dileriz" mail'i gönderdi.

Aras Nehri Kuş Cenneti'nde 2012'nin Mayıs ayında KuzeyDoğa Derneği uzman ve gönüllüleri tarafından gerçekleştirilen halkalama çalışmasında ağırlığı 17.3 gr olarak ölçülen karabaşlı ötleğen, halkalandıktan sonra salındı.

Kuş, halkalamadan 364 gün sonra, 1250 kilometre uzaklıkta Kuveyt'te bir avcının kurbanı oldu. Amcasının vurduğu kuşu yiyen Saker Albarazi adlı avcı, bacağındaki halkadaki kodlardan hayvanın Türkiye'den geldiğini anladı. İnternetten yaptığı araştırmada Türkiye'deki kuş bilimcilerin mail adresini bulan Saker, "Merhaba, Ben Kuveyt'ten Saker. Dün amcam bir kuş avladı ve ayağında bir halka buldu. Bana ne olduğunu sordu çünkü halkada bir numara ve kısaltma vardı. İnternetten araştırdığımda bu kuşun Türkiye'den geldiğini öğrendim. Halkanın üzerinde şöyle yazıyordu: Ank - Turkey ODTU - KAD JB 39648. Herhangi bir yardımı dokunur mu bilmem ama bu bilgiyi sizlerle paylaşmak istedim. Ve zavallı kuşu yediğimiz için özür dileriz :(" yazdı.

KIBRIS VE KAZAKİSTAN'DA DA VURULDU

Bu üzücü olayın, bir kez daha göçmen kuşların göçlerinde karsılaştığı tehlikeler ve halkalama çalışmalarının önemini gösterdiğini belirten KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve Utah Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr Çağan Şekercioğlu, daha önce de KuzeyDoğa'nın 2006'da Aras'ta halkaladığı öter ardıç kuşunun benzer bir şekilde Kıbrıs'ta avlandığını ve böyle bir geri bildirim geldiğini söyledi. Derneğin 2008'de Kuyucuk Gölü'nde halkaladığı bir çıkrıkçın ördeğinin ise 2009'da Kazakistan'da bir Fransız avcı tarafından vurulduğunu belirten Doç. Dr. Şekercioğlu, bu yüzden, halkalı bir kuşu avlayan avcıların Türkiye Kuş Halkalama Koordinatörü İlker Özbahar'a kuşu ve halka numarasını bildirmenin önemli olduğunu kaydetti.

KUŞ HALKAMA NEDİR?

Kuş halkalama, kuşlara zarar vermeyen çok ince ağlarla kuşları yakalayıp, her birinde özgün bir numara olan ve kimlik niteliği taşıyan, hafif, paslanmaz, alüminyum halkaları kuşların bacağına takarak kuş göçlerini ve kuş sayılarındaki değişiklikleri takip etmektir. 100 yıldan fazla bir süredir birçok ülkede milyonlarca kuş bu yöntemle araştırılmıştır. Üzerinde kuşun halkalandığı ülkenin adını ve ülke halkalama merkezinin adresini taşıyan bu halkalar, halkalı bir kuş tekrar yakalanırsa veya ölüsü bulunursa, kuşun nereden geldiğini gösterir. Halkalama istasyonlarında tür tanımı, kuşları halkalama (kimlik), cinsiyet ve yaş belirleme, kanat ve kuyruk ölçümleri, ağırlık ve yaş oranı, tüy değişme durumu ve yön bulma deneyleri yapılmakta ve başta okul çocukları olmak üzere ziyaretçi eğitimleri gerçekleştirilmektedir.

06 Haziran 2013
Etiket; kuş, avcı, kuveyt, kalka, özür Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Rol model Altınordu
Doğa ve avcılık tutkunları Menemen Gölpark'ta buluşacak
İzmir Kuş Cenneti Dubai'de ilgi gördü
'Cennet'ten yatırım atağı
Sanayi yatırımları artırılacak
Süte anayasa geliyor
Karikatürler yarıştı
Jade Beach sezonu açtı
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
HİSSELİ HARİKALAR MUĞLA'DAN GEÇTİ
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
Akran zorbalığını hafife almayın
Şiddet tüm canlılar için hak ihlalidir
Bilgisayar oyunlarının tadı kaçıyor
İZMİR BASININDA HAZİN BİR SAYFA
İLK KURŞUN MUAMMASI
İSTATİSTİKTEN İBARET BİR VAHŞET
MAZHAR ALONSON SENFONİ YAYINDA
GENÇ YÖNETMENİN DİZİSİ DÜNYAYA AÇILDI
9 EYLÜL'DE ANLAŞMA SAĞLANDI
BU YAŞTA MI DİYENLERE KULAK ASMADI
436 YILLIK ÜNİVERSİTEDE DERS VERECEK
HASAN TAHSİN GAZETECİLİK YARIŞMASI SONUÇLANDI
ENGELSİZ ERİŞİME DESTEK
BANKACILIK SEKTÖRÜ VE MOBBİNG ANKETİ
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Eliz Mira için bir araya geldiler
Çalışmak bizi tüketiyor mu
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir