28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Lösemiden Ölüm Önümüzdeki Yıllarda Olmayacak



Hematoloji Uzmanlık Derneği Başkanı Prof.Dr. Süleyman Dinçer, Amerika’da sürdürülen yeni ilaç çalışmalarından başarılı sonuçlar alındığını ve löseminin artık 'iyileştirilebilir hastalık' olabileceğinin ortaya çıktığını kaydetti.

 Bu mesajı, tüm dünyada kan kanserlerinin tedavisinde önemli isim olan 5 hematoloji profesörünün Türkiye’de verdiğini belirten Prof. Dr. Dinçer, “Bu yeni ilaçlarla löseminin yüzde 80-90 iyileştirileceği açıklandı. Bu ilaçlar yakında piyasaya çıkacak, bir yıl içinde ülkemizde de bu ilaçlarla tedavi başlayacak” dedi.

Özel Kent Hastanesi'nde görev yapan, Hematoloji Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Süleyman Dinçer, kan kanserlerinin tedavisindeki önemli gelişmelerin 23 Nisan Çarşamba Günü İstanbul’da gerçekleştirdikleri Avrasya Hematoloji Forumu’nda açıklandığını vurguladı.

Biri İtalyan, 4’ü Amerikalı 5 hematoloji profesörünün bu gelişmeleri Türk meslektaşlarıyla paylaştığını belirten Prof. Dr. Dinçer, konuk uzmanlar ve açıklamalarıyla ilgili şunları söyledi:

“ABD’deki MD Anderson Department of Leukemia, (MD Anderson Lösemi Hastanesi) dünyanın en önemli lösemi tedavi merkezlerinden. Bu klinikte görev yapan hematoloji profesörleri Hagop M. Kantarjian, Elias Jabbour, Susan O’Brien ve Guillermo Garcia Manero ile Turin Üniversitesi’nden Giuseppe Saglio da kan kanserlerinin tedavi protokollerini hazırlayan ve bu hazırladıkları protokoller tüm dünyada kabul görüp uygulanan bilim adamları.

Dernek ve İzmir Kent Hastanesi olarak bu önemli isimleri İstanbul’da Türk hematologlarla buluşturduk. Çok önemli mesajları oldu. Kronik myeloid lösemi, myelofibroz, myelodisplastik sendrom, akut lösemi, kronik lenfoblastik lösemi gibi kan kanserlerinin tedavisindeki yenilikleri, yeni ilaç uygulamalarıyla çeşitli hasta gruplarında elde edilen ilk sonuçları açıkladılar. Öncelikle, lösemi tedavisinde yeni ilaçların çok başarılı sonuçlar verdiğini, bunların da yakında piyasaya çıkacağını müjdelediler. İlaç tedavisiyle lösemiler yüzde 80-90 iyileşecek, bu ilaçlarla kemik iliği nakline yakın sonuçlar alınacak. Lösemi tedavisinde kemik iliği kök hücre nakli azalacak, daha farklı hastalıklara kemik iliği nakli yapılacak. En önemli sonuç; löseminin iyileştirilebilen bir hastalık olduğun ortaya çıkması. Oysa 20 yıl önce lösemi eşittir ölüm idi.

İLAÇLAR TÜRKİYE’YE GELECEK

Amerika’da lösemi tedavisinde kullanılan ilaçların bir yıl içinde Türkiye’ye de geleceğini belirten Prof. Dr. Dinçer, “Kan kanserlerinde ilaçla tedavide başarı yüzde 20-30’lardaydı. Kemik iliği naklinde ise bu oran yüzde 60’larda. Şimdi bu oranlar yaklaşıyor. Kemik iliği nakline hastanın hastalıksız girmesi çok önemli. Hastayı ne kadar iyi tedavi edersen, kemik iliği nakline de o kadar iyi verirsin. Hastalığı ne kadar kontrol altına alıp nakil yaparsan, daha iyi şartlarda daha iyi başarı elde edersin. Yeni ilaçlarla kemik iliği nakline gidecek hastalar daha iyi nakil olacak, iyileşme yüzde 80-90’lara ulaşacak. Yani kemik iliği kök hücre naklinde de daha başarılı sonuçlar alınacak. Bazı hastalıklarda kemik iliği nakline ihtiyaç var bazılarında yok. Örneğin; kısaca CML- CLL dediğimiz kan kanserlerinde önceleri hastaların yüzde 99’u nakle giderdi, şimdi bu oranlar yüzde 10-20’lere düştü. Nakil ihtiyacı olan hastaların da artık kemik iliği nakline daha iyi şartlarda gideceğine inanıyoruz” dedi.

'PROTOKOL YAPTIK'

Prof. Dr. Dinçer, toplantı sonrasında Hematoloji Uzmanlık Derneği olarak MD Anderson Lösemi Merkezi ile aralarında ortak çalışma protokolü yaptıklarını söyledi. Prof. Dr. Dinçer şunları söyledi:

“Konuk hematologlar Amerika’daki yeni tedavileri, nasıl uygulanabileceğini, ilaçların ne zaman kullanılabileceğini anlattılar. Toplantıda Türkiye'den de doçent, profesör düzeyinde 60 hoca vardı. Türkiye’deki tedavi protokollerini, yeni ilaçların kullanımının ve beraber çalışma ortamının nasıl yapılabileceğini, hastalarımıza bu ilaçları nasıl gerektiğini, kullanabileceğimizi, gelecekteki tedavi şemalarını birlikte oluşturmak için bir kararı aldık ve protokol imzaladık. Bu protokol sonucunda Türkiye’deki hastalarımıza da bu çeşit yeni ilaçları kullanabileceğiz. Bazı ilaçlar deneysel aşamayı geçti. Önümüzdeki bir ay içinde belli bir noktaya gelmiş ve kararlar almış olacağız. Lösemi her an karşımıza çıkan bir hastalık ve çıktığı andan itibaren de hemen tedavi edilmesi gereken acil bir durum. Bu sebepten dolayı bu ilaçların önemi çok arttı. İnşallah önümüzdeki yıllarda lösemiden ölümler olmayacak diye bekliyoruz.”

25 Nisan 2014
Etiket; lösemi ilaçları, prof, süleyman dinçer, hematoloji derneği, izmir kent hastanesi Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Gıda zehirlenmelerine karşı basit tedbirler
Ergenlik boyu kısa bırakmaz
Turnuvanın yorgunluğunu fasılla attılar
Şok İddia, Cinayetin Kadın Sekreterle İlgisi Yok!
Profesörden "Okaliptüslerin Kökü Kazınsın" Teklifi
İzmir'de Çınar bebeği annesinin dikkati kurtardı
Ege bölgesinde et yiyenler dikkat!
Kadınlar önemsemiyor ama...
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
HAYAT KURTARAN YÖNETİM SİSTEMİ
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
NARLIDERE'DE ATIK İLAÇLAR TOPLANIYOR
AŞILAR, HERKESE İYİ BİR YAŞAM ŞANSI SUNAR
HEKİM YURTDIŞI GÖÇÜ ARAŞTIRMASI SONUÇLARI
BU HASTALIKTAN KURTULUŞ YOK
İZMİR MOBBİNG İLE MÜCADELEDE KARARLILIĞINI GÖSTERDİ
MOBBİNG MÜCADELESİ HIZ KESMİYOR
MUĞLA TÜRKOCAĞI’NDA BAŞKAN DR. YAŞAR TOPAL
436 YILLIK ÜNİVERSİTEDE DERS VERECEK
AŞILAR KISIRLAŞTIRIYOR MU?
BANKACILIK SEKTÖRÜNDEKİ MOBBİNG ANKETİ SONUÇLARI ŞAŞIRTTI
Uzmanından Çin Tarçını uyarısı
BANKACILIK SEKTÖRÜ VE MOBBİNG ANKETİ
Ağız kokusunu önlemenin kolayı var
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir