28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Manisa Tarımına Alternatif Gıda Dopingi



Nermin UÇTU/DHA - Manisa Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, tarım kenti olan şehrin alternatif ürünlerle tarımda ilk sıraya yerleşmek için ilerlediğini söyledi.

Çilek, ceviz ve ekinezya gibi alternatif ürünlerin çeşitlilik oluşturduğunu kaydeden Çebi, ihracatın da arttığını ifade etti. Sultaniye üzümüyle ünlü olan Manisa tarımda çeşitlilik arttı.

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, kentin pek çok ürünün yetişebileceği iklim şartlarını taşıdığını belirterek, özellikle çilek, ceviz ve ekinezya üretiminin gözde olduğunu dile getirdi. Çebi, "Tarımda lider olmak için ürün çeşitliliğini artırmak gerekiyor. Biz de Manisa’nın iklim şartlarından yola çıkarak çiftçimize ve kırsal alandaki köylümüze gelir getirecek ürünlerin ekimini artırıyoruz" dedi.

ÇİLEK CENNETİ OLDU

Çilek yetiştiriciliği konusunda özellikle Manisa’nın Yuntdağı bölgesindeki Osmancalı Köyü ve Köprübaşı İlçesi’nin lider olduğunu dile getiren Çebi, 2013 yılında 22 çiftçiyi daha çilek yetiştiriciliği konusunda eğittiklerini bildirdi. Çebi, "Yaklaşık 5 bin 500 dekar alanda yapılmakta olan üretimden 12 bin 500 ton verim alıyoruz. Bu durum ilimiz ekonomisine çok büyük katkı sağlamakla birlikte, ihracat potansiyelini de arttırdı. İhraç ettiğimiz çilek miktarı yıldan yıla değişmekle birlikte yaklaşık olarak bin 750 ton civarında" dedi.

Dekar başına 3-5 ton arasında verim elde edildiğini kaydeden Çebi, yıllık ortalama 300 bin çilek fidesi dağıtarak alternatif ürünlerin çiftçiyi ayakta tuttuğunu dile getirdi. Kentin bir diğer alternatif ürün olan cevizin yetiştiriciliği hakkında bilgi veren Çebi, 166 bin 272 ceviz ağacının bulunduğunu, 3 milyon 758 bin ton verim elde edildiğini bildirdi. Kentin alternatif ürün olan cevizde söz sahibi olmaya başladığını kaydeden Çebi, 33 bin 304 dekar alanda 3 bin 513 ton üretim ile Türkiye'nin ceviz üretiminin 1.7’sini karşıladığını söyledi.

EKİNEZYANIN KİLOSU 27 LİRA

Tıbbi bitkiler içerisinde önemli yeri olan ve daha çok ithal edilen ekinezya bitkisinin üretiminin de Türkiye’de ilk defa Manisa’da yapıldığını ifade eden Çebi, 2013 yılında 5 dekar alanda başlayan ekimlerin bu yıl 10 dekara çıkacağını söyledi. Amerika yerlileri tarafından yıllar boyunca zehirli böcek ve yılan sokmaları, öksürük, soğuk algınlığı, diş ağrıları, kızamık, çiçek gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde kullandığı ürünle Manisa çiftçisinin ilk defa tanıştığını ve çok olumlu sonuçlar alındığını dile getiren Çebi, aktarların ekinezyanın kilosunu 27 liradan satın aldığını söyledi.

Çebi, ilerleyen dönemde kontrollü bir şekilde ekim alanlarının artabileceğini dile getirdi. Çebi, alternatif ürünlere desteklerinin artarak devam edeceğini belirterek Manisa tarımını daha yukarıya çıkaracaklarını söyledi.

06 Mart 2014
Etiket; manisa hasan çebi, manisa alternatif tarım Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
İZMİR'E MEGA PROJE
ÇAM FISTIĞI REKOLTESİ YÜZ GÜLDÜYOR
MOBBİNG ÇALIŞMA HAYATININ EN ÖNEMLİ SORUNLARI ARASINDA
İLK BİNDE 157 EGELİ VAR
İZMİR'E TEKNOLOJİ ÜSSÜ KAZANDIRACAKLAR
İZMİR'E GÜÇ KATACAK BİRLİKTELİK
BABA HEDİYESİ HAYATINI DEĞİŞTİRDİ
TAM KAPANMADA ZİNCİR MARKETLER TAM GAZ
Bitcoin makalesine uluslararası ödül
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Çalışmak bizi tüketiyor mu
Firmalara ihracat uzmanları geliyor
Emekliye temmuz zammı
EYT'de son durum ne
Zeytin güzel kokmalı
Nazilli Tarım Fuarı ziyaretçi rekoru kırıyor
En iyi yatırım İzmir'den ev almak
Türkiye'yi İzmir modası sardı
Türkiye'nin hayvancılık fuarı başladı
Fuar güzelleri görücüye çıktı
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir