19 Nisan 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Marmaray'da test sürüşü



Marmaray Projesi’nin test sürüşüne katılan Başbakan Erdoğan, “İstanbul’da şu ana kadar 120 kilometre demir yolu ağı kuruldu. 2023’te hedef 720 kilometre” dedi. Dünyada 4 katlı raylı sistem örneklerinin olduğunu da hatırlatan Erdoğan, hızla gelişen ve talebi karşılamakta yetersiz kalan İstanbul’da da benzer projelerin yapılabileceğine dikkat çekti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Marmaray’da test sürüşüne katıldı. Test sürüşü öncesinde kısa bir açıklama yapan Başbakan Erdoğan, proje ile ilgili bilgiler verdi.

Test sürüşünün gerçekleştirildiği Ayrılıkçeşme İstasyonu’nun bir buluşma noktası haline geleceğine dikkat çeken Erdoğan, “Banliyo sistemlerinin de burada buluştuğunu göreceğiz. Burası bu anlamda da büyük bir anlam ifade ediyor. Aslında bu 150 yıllık bir rüya idi. Ecdadımızın eskiz çalışmalarını yaptığı bir projeydi. Bu projeyi yapmak bize nasip oldu. Bugün biz kıtalararası bir geçişi Marmaray’da yapacağız ve Asya yakasında Avrupa yakasına geçeceğiz ve geri döneceğiz. Bu sadece İstanbul ve Türkiye projesi değil.Aynı zamanda Pekin-Londra hattını birbirine bağlayacak. Bu arada yürümekte olan Kars Tiflis Bakü hattı ile de bütünleşecek olan dev bir proje” dedi. Türkiye’nin yüksek hızlı tren ile kendi iktidarları döneminde buluşmasının gururunu da yaşadıklarını söyleyen Erdoğan, “Bundan önce muasır medeniyetler seviyesinin sütüne çıkmanın lafını yapan zihniyetler vardı Türkiye’de. Raylı sistem konusunda en ufak attıkları adım yoktu. Dönemimiz gerek merkezi olarak bizler gerek yerel yönetim olarak İstanbul’da Büyükşehir belediyemizin attığı adımlar var” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, projenin çevre hassasiyeti gözetilerek hayata geçirildiğine dikkat çekerek, “Bizim çevreye ve tarihe gösterdiğimiz hasiyet yapay değildir. Biz işin lafını yapmayız gerçeğini yaparız. Bütün bu çalışmalar çevreye ekolojik dengeye dikkat etmek suretiyle yapıldı. Bundan dolayı bu konudaki hassasiyetlerimizi 4 yıl bu projeyi ertelememize neden olmuştur. Bu hassasiyet çok şeylere de mal oldu” şeklinde konuştu.

Marmaray’ın İstanbul ulaşımının önemli bir yükünü taşıyacağını ifade eden Erdoğan, şunları söyledi: “Tek yönde saate 75 bin yolcu taşınacak. Her iki dakikada bir tren burada çalıştırılabilecek. İstanbul’un kent için ulaşımında aylı sistemin payı yüzde 8’den yüzde 28’e çıkıyor. 1.5 asırlık geçmişe sahip olan demiryollarımızın cumhuriyetimizin ilk 25 yılında en parlak dönemini yaşadıktan sonra yarım asrı geçen bir sürede her şey ihmal edildi. Biz ise bu demiryolu seferberliğini başlattık. İstanbul’umuzda şu ana kadar 120 kilometre demir yolu ağı kuruldu. 2023’e vardığımızda 720 kilometreye ulaştırmak için çalışmaları yapılıyor. İnsanoğlu yerin üstünde yapılanı görüyor yerin altını görmüyor. Biz yerin altını da işliyoruz üstünü de.”

Dünyada birkaç katlı raylı sistem örneklerinin olduğuna dikkat çeken Erdoğan, “Yerin altına 4 kat sistem oluşturan ülkeler var dünyada. Bize de tek katlar yetmeyecek. Aynı şeyler ulaşımda da olacak. İstanbul artık ihtiyaca cevap veremez hale geliyor. Öyle ise başka tedbirler alacağız. Yerin altında bu adımları atarken şurada gördüğünüz nasıl viyadük sistemi varsa birkaç kat belki İstanbul’u değişik yerlerine yapmak zorunda kalacağız” dedi.

Türkiye’nin daha önce yurt dışında ithal ettiği trenleri bugün Eskişehir ve Adapazarı’nda yer alan fabrikalarda ürettiğini vurgulayan Erdoğan, 29 Ekim’de Eskişehir İstanbul arası yüksek hızlı treni hattının da açılışını yapacakları kaydetti.

Türkiye’de demiryolu yatırımlarının devam edeceğinin altını çizen Başbakan Erdoğan, “İnşallah ülkemizi dört bir yanını biz demir ağlarla örüyoruz, başkaları değil. Bütün bunları yanında biz lüks karayollarıyla örüyoruz. Başkaları bunu yapamadı. Biz duble yol dediğimizde dalga geçenler şimdi bu yollarda seyahatin hazzını duyuyorlar. Zamanla yarışan bir iktidar, zamanı halkının ayağına getirdi. Vakit nakittir. Bu test sürüşünün inşallah süratle tamamlanarak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın yıldönümü kutlamalarına bir armağan olarak bir taçlandırma alameti olarak yetişmesini niyaz ediyorum” ifadelerini kullandı. 

04 Ağustos 2013
Etiket; marmaray, test, sürüşü, başbakan, erdoğan, demiryolu, cumhuriyet Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


İçmimarlık öğrencileri Japonya'da
Kapalı gişe Münakaşa
Pınar KSK'ye tanıdık rakip
Ülkesinden nefret edenler
Başbakan'dan İzmir turu
Cumhurbaşkanı Erdoğan Başkanlığını İlan Etti: 'Ben Bu Milletin Başkanıyım'
Kocaoğlu: Başbakanın sözlerine üzüldüm
Ege, Özgecan için ayaklandı
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
NEFRET ÜRETMENİN MANTIĞI DEĞİŞMİYOR
İLK KURŞUN MUAMMASI
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
GEMİNİZİ BATIRDIK ÖZÜR DİLERİZ
HALAÇOĞLU SESSİZLİĞİNİ BOZDU
ERMENİ SOYKIRIMI EMPERYALİST BİR YALANDIR
MANİSA DGYD 'NİN KONUĞU ÖNALAN
Bu nasıl adalet?
Her türlü şiddete hayır!
EYT'de son durum ne
Mülteci çocuklar için deklarasyon
Kaya: Kocaoğlu aymazlık içinde
Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Katar'a ablukayı İzmir ile kırdık
Dostları olan zengindir
Demokrasi tek yol
15 Temmuz şehitlerinin isimleri gökyüzünde
15 Temmuz'u Batı'ya anlatıyoruz
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir