19 Nisan 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Meteorolojiden uyarı



Termometrenin ölçtüğü aktüel, fiziksel hava sıcaklığından farklı olarak insan vücudunun hissettiği sıcaklığın nem ile birlikte arttığı, sıcaklığın 42 dereceden fazla hissedildiği yerlerin sağlık açısından tehlikeli olduğu bildirildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün, internet sitesinden yapılan açıklamada hissedilen sıcaklığın, termometrenin ölçtüğü aktüel fiziksek hava sıcaklığından farklı olarak, insan vücudunun hissettiği, algıladığı sıcaklık olduğu, bu sıcaklığın, iklimsel çevre, giysilerin ısı direnci, vücut yapısı ve kişisel durumdan olduğu kadar, termometre sıcaklığı, nispi nem, rüzgar ve radyasyon gibi dört meteorolojik faktörden etkilendiği için subjektif bir kavram olduğu belirtildi. Sıcaklığı algılamanın ve hissetmenin kişiden kişiye değişiklik gösterdiğinin belirtildiği açıklama şöyle devam edildi:

"Sıcak havalarda hava sıcaklığını daha da sıcak hissetmemizde yaptığımız etkinliklerin seviyesi, giysilerin ısı direnci, ortalama radyant sıcaklık, bağıl hava hızı ve çevre ile havanın su buhar basıncı etkilidir. Herkesin sıcaklığı farklı hissediyor olması bu kavramın bilimsel olarak ele alınmasına ve kullanılmasına engel değildir. Bu bilgi insan sağlığı açısından önemlidir. Bu nedenle diğer tüm bilimsel çalışmalarda olduğu gibi bu çalışmada da kıstaslar uç değerlere göre değil ortalama değerlere göre belirlenmiştir. Konuya bu açıdan bakıldığında insan fizyolojisi yanında psikolojik etkenler nedeni ile kişiden kişiye değişen farklı hissetmeleri bilimsel olarak karşılayacak ortalama değerlerin kullanılmasında toplumsal fayda olduğu kuşkusuzdur. Hissedilen sıcaklık, vücudun dış ortam sıcaklığı ile kendi sıcaklığı arasındaki farkı gidermek için girişeceği çabanın bir nevi ölçüsü olduğundan herkes tarafından farklı hissedileceği unutulmamalıdır. Yaygın olarak kullanılan ’gölgede sıcaklık’ tanımı, dış ortam şartlarından (direkt güneş ışığı, rüzgar, yağış vb.) arındırılmış bir ortamda ölçülen sıcaklık değeridir. Meteorolojik amaçlı sıcaklık ölçümleri bu şekilde yapılmaktadır. Hissedilen sıcaklık değeri hesaplanırken hem nem değerinin hem de sıcaklık değerinin kullanılması gerekmektedir. Bu iki değerden birisi bulunmadığında hissedilen sıcaklık hesaplanamaz. Sıcaklığın 27 derece veya nemin yüzde 40’ın altında olduğu durumlarda hissedilen sıcaklık değeri hesaplanmaz. Ancak sıcaklığın 35 derecenin üzerine çıktığı nemin ise yüzde 50’lileri bulduğu yerlerde hissedilen sıcaklık 45 derecenin üzerine çıkar."

Meteorolojinin verilerine göre sıcaklık değerlerinin etkisi şöyle:

"27 - 32 derece arasında fiziksel etkinliğe ve etkilenme süresine bağlı olarak oluşan termal stresten dolayı halsizlik, sinirlilik, dolaşım ve solunum sisteminde bir çok rahatsızlık meydana gelebilir. 33 - 41 derece çok sıcak fiziksel etkinliğe ve etkilenme süresine bağlı olarak kuvvetli termal stres ile birlikte ısı çarpması ısı krampları ve ısı yorgunlukları oluşabilir. 42 - 54 derece tehlikeli sıcak güneş çarpması, ısı krampları veya ısı bitkinliği meydana gelebilir. 55 tehlikeli sıcak ısı veya güneş çarpması tehlikesi oluşur. Termal şok an meselesidir."

Bu verilere bakıldığında Adana’da bugün beklenen gölgede hava sıcaklığı 36 dereceyken nemin yüzde 66 olması hissedilen sıcaklığın 51 dereceye kadar çıkmasına neden oluyor. Meteorolojinin verilerine göre hissedilen sıcaklığın bu kadar fazla olması tehlikeli sıcaklık olarak değerlendiriliyor. Bu sıcaklıkta vatandaşlarda derece tehlikeli sıcak güneş çarpması, ısı krampları veya ısı bitkinliği meydana gelebilir. Bu nedenle yetkililer vatandaşların işleri olmadıkça dışarı çıkmaması uyarısında bulunuyor.

14 Ağustos 2013
Etiket; meteoroloji, hava, sıcaklık, uyarı Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Küçük yatırımcıya uyarılar
Her genç bu heyecanı yaşamalı
TEOG'da sakin olan kazanır
TEOG öncesi son uyarılar
Bayramda hava nasıl olacak?
Sıcaklık artıyor, sahiller doluyor
İzmir için sağanak uyarısı
İzmir'de sağanak yağış uyarısı
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
HİSSELİ HARİKALAR MUĞLA'DAN GEÇTİ
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
Akran zorbalığını hafife almayın
Şiddet tüm canlılar için hak ihlalidir
Bilgisayar oyunlarının tadı kaçıyor
İZMİR BASININDA HAZİN BİR SAYFA
İLK KURŞUN MUAMMASI
İSTATİSTİKTEN İBARET BİR VAHŞET
MAZHAR ALONSON SENFONİ YAYINDA
GENÇ YÖNETMENİN DİZİSİ DÜNYAYA AÇILDI
9 EYLÜL'DE ANLAŞMA SAĞLANDI
BU YAŞTA MI DİYENLERE KULAK ASMADI
436 YILLIK ÜNİVERSİTEDE DERS VERECEK
HASAN TAHSİN GAZETECİLİK YARIŞMASI SONUÇLANDI
ENGELSİZ ERİŞİME DESTEK
BANKACILIK SEKTÖRÜ VE MOBBİNG ANKETİ
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Eliz Mira için bir araya geldiler
Çalışmak bizi tüketiyor mu
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir