19 Nisan 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Moody's'ten bir not artışı daha



Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, İzmir Büyükşehir Belediyesinin kredi notunu bir basamak daha artırdı. Raporda, “Bu not aynı zamanda, İzmir’in dinamik ekonomisini yansıtıyor” şeklinde değerlendirme yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, bu önemli gelişmenin, Yüksek Planlama Kurulundan onay bekleyen Tramvay Projesi’ne de olumlu yansıyacağını umduklarını söyledi.

Moody’s, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kredi notunu geçen yıl da iki kademe birden yükseltmişti. İzmir Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si’nin ma­li tab­lo­la­rı­nı in­ce­le­yen ulus­la­ra­ra­sı kre­di de­re­ce­len­dir­me kuruluşu Moody’s Investors Service, belediyenin uzun va­de­li dö­viz ve ye­rel pa­ra cin­sin­den kre­di no­tu­nu ve ulu­sal uzun va­de­li kre­di no­tu­nu birer kademe yükseltti.

17 Mayıs 2013 tarihinde açıklanan Moody’s’in basın duyurusuna göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi, yerel ve yabancı para cinsinden uzun vadeli “Ba1” olan kredi notunu bir kademe daha yükselterek “Baa3”e, “A1.tr” olan ulusal uzun vadeli kredi notunu da “Aa3.tr”ye yükseltti.

Uzmanlar, bu not artışlarının, İzmir’in şeffaf, istikrarlı ve tedbirli mali yapısının yatırımlarla birlikte güçlenerek sürdürdüğü anlamına geldiğini söyledi. Moody’s tarafından yapılan açıklamada, kredi notunun yükselmesinde, İzmir’in bütçe sonuçlarının iyileşmesinin etkili olduğu ifade edildi.

Açıklamada, belediyenin disiplinli mali yönetimi ve belediye şirketlerine yakın gözetiminin İzmir’in kredi profilini olumlu etkilediği belirtildi. Basın duyurusunda ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bağlı kuruluşları İZSU ve ESHOT ile belediye şirketlerinin borçlarının, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin faaliyet gelirlerine oranı 2010 yılında % 97 iken, 2012 yıl sonu itibariyle % 67’e düştüğü de vurgulandı.

Moody’s raporunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı notun aynı zamanda İzmir’in dinamik ekonomisini yansıttığı da belirtildi.

KOCAOĞLU MEMNUN

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, Moody’s’in İzmir’in kredi notunu yükseltmesininden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Belediyemizin kredi notu, Moody’s tarafından yatırım seviyesine yükseltildi. Şüphesiz ki, bu not artışları, 2004 yılından bu yana gerçekçi, tutarlı ve planlı mali politikaların kararlılıkla uygulanmasının sonucudur. Bundan sonra belediyemizin dış finansman kaynaklarına erişimi, daha uzun vadeli ve daha düşük faizli olacaktır” dedi.

Söz konusu derecelendirme notunu uzun zamandır beklediklerini kaydeden Başkan Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kredi notunun bu seviyeye ulaşmasının yabancı yatırımcı kuruluşlarının belediyeyle işbirliği yapma isteğini daha da artıracağına inandıklarını açıkladı.

Başkan Kocaoğlu, “Dünyanın en saygın kalkınma bankalarından geçtiğimiz 5 ay içinde Büyükşehir Belediyesi’ne Hazine garantisiz ve teminatsız sağladığımız finansmanın toplamı, 183,8 milyon Euro’ya ulaştı. Finansmanların sağlanmasında kredi derecelendirme notunun yüksek olması çok önem taşıyor” dedi.

TRAMVAY PROJESİNE ONAY BEKLİYORUZ

Avrupa’nın ve dünyanın lokomotifi olan birçok ülkenin kredi notları düşürülürken, İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle ülkenin kredi notunun artırılmasının önemine değinen Başkan Aziz Kocaoğlu, not artışının belediyenin tüm yatırım projelerini olumlu etkileyeceğini söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, tramvay projelerinin Yüksek Planlama Kurulu’nda halen onay beklediğini hatırlatarak, “Kredi derecelendirme notumuzun artışının, bu onay sürecine olumlu yansıyacağına inanıyoruz ve gelecek onayın ardından projemize ivedilikle başlamak istiyoruz. Bu konuda yetkili ve ilgili herkesin desteğini bekliyoruz” diye konuştu.

GEÇEN YIL DA NOT ARTIRILMIŞTI

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kredi derecelendirme notu ile ülke notu aynı Düzeyde. Derecelendirme kuruluşlarının kriterlerine göre, kurumlara mali durumları çok iyi olsa bile ülke notunun üzerinde not verilmiyor. Moody’s, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra Türkiye’ye de ‘’Baa3’’ notu verdi.

Uzun süredir ülke notunun artışını bekleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin kredi derecelendirme notunun artırımıyla amacına ulaştı. Kredi derecelendirme notları değerlendirmesine göre “Baa3” kategorisi, iyi kredi kalitesi, elverişli ancak ekonomik koşullardaki değişimlerin etkisine nispeten açık finansal yükümlülüklere uyma kapasitesi olduğunu gösteriyor.

“A1.tr” ise, yüksek kredi kalitesi güçlü ancak ekonomideki değişimlere duyarlı olan finansal yükümlülüklere uyma kapasitesine sahip olduğu anlamına geliyor. Moody’s, geçtiğimiz Haziran ayında da İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yerel para cinsinden ulusal ölçekli kredi notunu iki kademe, yerel ve yabancı para cinsinden küresel ölçekli uzun vadeli kredi notunu ise bir kademe yükseltmişti.

18 Mayıs 2013
Etiket; İzmir, Büyükşehir, Kocaoğlu, Moody's Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir