20 Nisan 2024, Cumartesi Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Muğla'da Otantik Çocuk Oyunları Şenliği Başladı



Metinbilim Enstitüsü derneğinin düzenlediği 4. Otantik Oyun ve Oyuncak Şenliği Muğla Yerkesik'te başladı.

Şenliğin açılışına Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Muğla İl Millî Eğitim Müdürü Zekeriya Çınar, Aile ve Sosoyal Politikalar İl Müdürü Ali Akkuzu ve Yerkesik'in eski Belediye Başkanı Yusuf Demirci katıldı.

Şenliğin açılış konuşmasında, Metinbilim Enstitüsü Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ümral Deveci şunları söyledi:

“2010 yılından bu yana her yıl mayıs ayında gerçekleştirdiğimiz Yerkesik Otantik Çocuk Oyunları ve Oyuncakları Şenliğinin 4.sünü gerçekleştirmek üzere bugün bir arada olmaktan mutluluk duyuyoruz. 2009 yılında kurulan Metinbilim Enstitüsü Derneği, metinbilim alanında dünyada ilk sivil oluşumdur. Adından da anlaşılacağı üzere, dernek aynı zamanda bir enstitü gibi faaliyet gösterip metinbilim çerçevesinde görüş ve bilgiler üretmek amacıyla -edebiyat, sinema, fotoğraf, mimari, resim, heykel gibi- sanat dalları; -sosyoloji, felsefe, tarih, antropoloji, matematik, etnoloji, filoloji gibi- bilim dallarını da kapsayan geniş bir alanda ulusal ve uluslar arası sempozyum, panel, kongre, konferans, çalıştay, sergi ve gösteriler düzenlemekte ve düzenlemeyi planlamaktadır.

Metinbilim Enstitüsü, bu etkinliklerin yanı sıra, 2009’yılından itibaren hepimiz için değer olan çocuklarımıza yönelik projelere de imza atmayı kendine görev bilmiştir. 2010 yılında “oyun ve oyuncak” üst başlıklı bir dizi konferans ve panel gerçekleştirilerek, matematik ve oyun, reklam ve oyun, edebiyat ve oyun, felsefe ve oyun gibi farklı disiplinlerde oyun ve oyuncağı konunun uzmanları ile tartışmaya açmıştır.

Ayrıca Metinbilim Enstitüsü, 2010 yılından itibaren de oyun ve oyuncağın yüzyıllardır doğası gereği insanın vazgeçilmezi olduğundan yola çıkarak, çocuklarımızı, Yerkesik gibi doğallığıyla insanı kucaklayan bir bölgede oyuna ve oyuncağa çağırmaktadır.

Dört yıldır Yerkesik’te gerçekleştirdiğimiz bu şenliğe kapılarını açan ve bizi yalnız bırakmayan Yerkesik halkına, Yerkesik eski belediye başkanı SayınYusuf Demirci’ye, Sayın Hüseyin İçen nezdinde Yerkesik İlköğretim Okulu Müdürlüğü’ne ve bu etkinlikte görev alan tüm görevli arkadaşlarımıza teşekkürü borç biliriz. Çocuklarımızın, saf, naif ve renkli dünyasını kapalı kapılar ardına hapsetmeyerek, teknolojiye kurban vermeyerek onların kendilerini doğal ortamda ve tüm doğallıklarıyla gerçekleştirmelerine, yaşamalarına zemin hazırlayarak ülke ve dünya barışına katkı sağlamak mümkündür.

Kendimize verdiğimiz, değer çocuklarımıza verdiğimiz değerle ölçülür. Bu şenlik sadece otantik kültür değerlerinin canlandırılmasını amaçlamamakta, tüketim toplumu zihniyetinin çocuk sömürüsüne, karşı çıkmayı da amaçlamaktadır. Metinbilim Enstitüsü olarak yerelden ulusala, ulusaldan uluslararasına seyretmesini hedeflediğimiz bu şenliğin ve bu şenlikle birlikte planladığımız çocuklara yönelik diğer projelerimizin de nihâî amaçlarından biri Muğla/Menteşe ilini Çocuk Dostu Şehir sloganıyla markalaştırmaktır. Çocuklara yönelik projelerin, Muğla’ya turizm alanında yeni bir değer katması, deniz turizmi yanında bir kültür turizmi alanı olarak yöre turizmine zenginlik katması da hedeflerimizdendir. Metinbilim Enstitüsü olarak bu şenlikle birlikte, gerçekleştirdiğimiz ve gerçekleştirmeyi planladığımız tüm etkinliklerimizde ve projelerimizde bize destek veren Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Muğla Valiliği’ne, Menteşe Kaymakamlığı’na, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığına, Menteşe Belediyesi’ne ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne ve Değerli basın mensuplarına çok teşekkür ederiz.”

Açılış konuşmasının ikincisini Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan yaptı.

Arslan, “Değerlerimizin yeniden canlandırılması ve çocuklarımızın eski oyunları oynayabilmesi için sağlanan böyle bir imkânın iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Açılış konuşmalarından sonra, engelli öğrencilerin sergilediği zeybek oyunu seyredenlerce çok büyük bir beğeni kazandı.

Açılışın ikinci oyunu, çember çevirme idi ve başta Vali Mustafa Hakan Güvençer ve kaymakam Zeki Arslan olmak üzere, protokol hep beraber çember çevirerek hem çocukluk günlerine döndü, hem de yeni çocuklara örnek oldular.

Açılışın diğer gösterisi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Namık Açıkgöz’ün gerçekleştirdiği “hüppük” yapımı ve gösterisi oldu.

Prof. Dr. Açıkgöz, “hüppük”ün çok yapımı basit bir çocuk düdüğü olduğunu, taze yabani yulaf sapından, hiç bir âlet kulanılmadan yapıldığını, çıkarılan yumuşak ucun hafif ezilmesiyle ses çıkarır duruma geldiğini ve bunun üflenerek düdük sesi çıkarıldığını; bir kaç tanesinin aynı anda çalınarak daha zengin sesler oluşturulduğunu; hüppük sesi ile çocuk ağlaması, kedi kavgası, insan konuşması ve kuş ötüşü taklitlerinin yapılacileceğini uygulamalı olarak gösterdi.

Hüppük gösterisi, seyirciler tarafından çok beğenildi. Bu sene gerçekleştirilen şenlikte dikkat çeken bir farklılık da, Afrika ülkelerinden ve Türk cumhuriyetlerinden gelen üniversite öğrencilerinin kendi ülkelerine ait otantik oyunları sergilemesiydi. Şenlik, mendil kapmaca, çember çevirme, dokuz taş, topaç çevirme, urgan germece, oyunlarıyla devam etti. Şenliğe yörenin çocukları ve veliler katıldı.

25 Mayıs 2014
Etiket; yerkesik çocuk oyunları, metinbilim derneği, muğla otantik oyunlar, namık açıkgöz Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
Muğla'da Otantik Çocuk Oyunları Şenliği
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
HİSSELİ HARİKALAR MUĞLA'DAN GEÇTİ
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
HAYSİYET ABİDESİ: SÜLEYMAN FETHİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
MAZHAR ALONSON SENFONİ YAYINDA
MENEMEN'DE ÇOCUKLARA 23 NİSAN MÜJDESİ
ÇOCUK SENFONİ ORKESTRASI BÜYÜLEDİ
EMİNE IŞINSI ÖKSÜZ ANILDI
İZMİR'LİLER AVNİ ANIL'I UNUTMADILAR
TARİHİ CAMİ, MEYDAN DÜZENLEMESİ KURBANI
Fatih Baha Aydın, Muğla'da gençlerle buluştu
Dört gün Buda üç gün Zorba
İkinin Biri İzmir'de
Basmane tasarımıyla Venedik'e gidiyor
Alsancak Garı için canlandıran tasarımlar
Gravürlerde yaşayan İzmir
2018 model gelinikler
Keçenin yansıttığı kadınlar
İş önlükleri sanatla buluştu
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir