23 Nisan 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Mutluluğun heykelini istedi



İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Heykel Çalıştayı’nın açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, çalıştaya katılan sanatçılardan “mutluluğun heykelini” yapmalarını istedi. Başkan Kocaoğlu, blok mermere ilk yontuyu, çalıştaya katılan sanatçılarla birlikte yaptı. Dünyanın dört bir yanından 342 sanatçının başvurduğu ve bunların arasından jüri tarafından belirlenen 8 heykeltıraşın katılımıyla gerçekleşecek 2. Uluslararası İzmir Heykel Çalıştayı, İnciraltı Şehitler Parkı’nda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun katıldığı törenle başladı.

“Mutluluk” temalı çalıştayın açılışında konuşan Başkan Kocaoğlu, 8 heykeltıraşın İzmir’de çalışmasının sadece heykel yapmasının yanı sıra çok önemli anlam içerdiğini belirterek, yerel yönetimler olarak yapılan hizmetlerin sanat ve kültürle tamamlanmazsa eksik kalacağını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu felsefeyle hareket ettiğini ifade eden Kocaoğlu, “Türkiye’nin en nitelikli, Avrupa’da birçok salonla boy ölçüşen Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’ni yaptık. Anadolu coğrafyasında ilk defa opera binası olarak projelendirilen bir binanın projelerini tamamladık. Bu ay içinde projeler elimize geçecek ve ihaleye çıkacağız. Kültür Park’ta 3 bin kişilik şov merkezi yapmak için planlama çalışmalarına başladık. Geçtiğimiz sene Ahşap Çalıştayı bu sene de Ege, Milas mermerinden çalıştay yapmak için proje geliştirmiştir. Dünyaca ünlü şairimiz Nazım Hikmet, Abidin Dino’ya ‘mutluluğun resmini yapabilir misin’ demiş. Biz de şimdi 8 heykeltıraşa ‘mutluluğun heykelini yapabilir misin’ diyoruz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği çalıştayla uluslar arası sanatsal ortaklıkları geliştirmek açısından önemli bir adım attığını belirten 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökçen Ergür ise, “Misafir ettiğimiz sanatçılar artık kentimizin kardeşleri ve hemşehrileridir. Bıraktıkları eserler uzun yıllar varlığını sürdürecek. Onlar artık İzmir’in emanetleridir.

Sevgiyi duyurmak için sanat en etkili yoldur. Bu noktada İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne çalıştayın düzenlenmesindeki kararlığı için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Başkan Aziz Kocaoğlu, çalıştaya katılan sanatçılarla birlikte mermere ilk vuruşu yaptı.

Milas mermeri yontu malzemesi

Heykeltıraşların çalışma süreçlerini İzmirlilerin de izleyebileceği 2. Uluslararası İzmir Heykel Çalıştayı,, atölyeler ve konserlerle kentte renkli bir sanat rüzgarı estirecek. Teması ‘mutluluk’ olarak belirlenen heykel çalıştayına katılan heykeltraşlar, en güzel heykellerini İzmir için yapacak. Sanatçılar, eserlerini ana yontu malzemesi olarak belirlenen ‘Muğla Mermeri’nden hazırlayacak. Dileyen heykeltıraşlar, Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen mermere ek olarak farklı bir malzeme de kullanabilecek.

İzmir, açık hava müzesine dönüşecek

Uluslararası İzmir Heykel Çalıştayı’nın amacı, kente kalıcı, nitelikli, sanata uluslararası bakışı olan çağdaş yapıtlar kazandırarak İzmir'i adeta bir açık hava müzesi haline getirmek. Çalıştay, sanat ürünlerini dış mekanlara taşıyarak kalıcı eserlerin sürekli olarak sergilenmesini ve kent kültürüne ve estetiğine katkıda bulunmayı hedefliyor. 342 sanatçı başvurmuştu Seçici jürisinde heykel sanatçısı Mehmet Aksoy, heykel sanatçısı ve akademisyen Ayhan Yılmaz, heykel sanatçısı Cahit Koççoban, heykel sanatçısı ve akademisyen Gökçen Ergür, K2 güncel sanat merkezi kurucusu ve yöneticisi Ayşegül Kurtel, İzmir Büyükşehir Belediyesi proje teknik sorumlusu heykeltıraş Yücel Tonguç Sercan ile İzmir Büyükşehir Belediyesi proje sorumlusu heykeltıraş Esen Kesecioğlu’nun yer aldığı çalıştaya 290’i yabancı, 52’i yerli olmak üzere toplam 342 sanatçı başvurmuştu. Jüri, oldukça zorlanarak yaptığı elemeler sonunda Badri Goguadze (Gürcistan), Butrint Morina (Kosova), Yu Cin Ciou (Taiwan), Kuang-hua Hsiang (Taiwan), Lee Zih-Cing (Taiwan), Mykola Lampeka ( Ukrayna), Güler Güçlü (Türkiye) ve Okan Sabuncular (Türkiye) olmak üzere 8 sanatçının çalıştaya katılmasına karar vermişti.

Gençlerle birlikte çalışacaklar

Çalıştaya katılan sanatçılardan Okan Sabuncular, Güler Güçlü, Butrint Morina ve Mykola Lampeka, bir yandan kendi heykellerini yontarken diğer yandan çocuklar ve gençlerle atölye çalışmaları yapacak. Çalıştay sanatçılarının ‘mutluluk’ temasıyla yapacakları bütün eserler ise kentin çeşitli noktalarına yerleştirilecek. Çalışma sürecinde, Dokuz Eylül Üniversitesi Heykel Bölümü öğrencileri de sanatçılara asistanlık yapacak. İlk çalıştay iz bıraktı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Akdeniz’ temasıyla düzenlediği ilk heykel çalıştayına 150 heykeltraş başvurmuş ve çalıştayda belirlenen 7’si yabancı, 3’ü yerli sanatçı, eserlerini kestane ağacından yontarak yapmıştı. Bu eserler, halen Tarihi Havagazı Fabrikası’nın bahçesinde sergileniyor.

03 Eylül 2013
Etiket; heykel, çalıştayı, izmir, aziz, kocaoğlu, milas, mutluluk, eser, açılış Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
VOLEYBOL ŞEHRİ İZMİR
HAYSİYET ABİDESİ: SÜLEYMAN FETHİ
İZMİR BASIN LİGİ BAŞLADI
TSYD KUPASI ARKAS'IN
TSYD İZMİR'DEN VOLEYBOLDA 8. TURNUVA
TSYD İZMİR KOŞUSU NEFES KESTİ
TSYD KUPASI ARKAS'IN
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir