19 Nisan 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Neden Şerafettin Elçi?



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 26 Temmuzda Şırnak’ta açılışı yapılacak havaalanına, geçen yıl vefat eden Şerafettin Elçi’nin isminin verileceğinin açıklanmasına yönelik MHP kanadından tepkiler sürüyor.

Türk futbolunun marka isimlerinden Mustafa Denizli'nin Elçi'nin kızı Evin Elçi ile evlenmesi büyük yankı uyandırmıştı. Elçi geçen yıl aralık ayında vefat etmişti. Şimdi adının havaalanına verilecek olmasıyla gündemde...

Diyarbakır’daki gazetecilerle iftar yemeğinde buluşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç’ın da katıldığı iftar yemeğinde Bakan Eker gazetecilerle yaptığı sohbette, geçtiğimiz günlerde Bingöl’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 26 Temmuz tarihinde Şırnak’ta açılışı yapılacak havaalanına, geçtiğimiz yıl vefat eden Şerafettin Elçi’nin isminin verileceğinin açıklanmasını değerlendirdi.

’’JEST DEĞİL VEFA’’

Bakan Eker, Şerafettin Elçi’nin isminin verilmesinin bir jest olarak değil, bir vefa olarak görülmesi gerektiğini söyledi. Elçi’nin önemli bir şahsiyet olduğunu anlatan Bakan Eker, “Rahmetli Şerafettin Elçi, bölgede uzun yıllar siyaset yapmış ve en son KADEP Genel Başkanı’ydı. Bölgede sevilen, sayılan biriydi. 12 Eylül öncesinde 1978 yılında Bayındırlık Bakanlığı yaptı. Bakanlık yaptığı dönemde; ’bu ülkede Kürtler vardır ve ben de Kürdüm’ dedi. Bu cümle o dönemde çok büyük bir yankı oluşturmuştu. Elçi, bu sözü söyledikten sonra çok eleştirildi. Daha sonra 12 Eylül darbesi yaşandı. O dönemde yargılanarak 3 yıla aşkın cezaevinde kaldı. Mahkumiyetine neden olan maddenin ne olduğunu bilmiyorum. Ama yaygın bir kanaat var, bakanlık yaptığı dönemde söylediği sözlerle ilişkili olduğu düşüncesidir. Her açıdan bu toplumda saygıdeğer biriydi. Vefat ettiğinde milletvekiliydi. Tedavi gördüğü esnada hastanede kendisini ziyaret etmiştim. Vefatı çok büyük bir kayıp oldu. Çok büyük acılar yaşamış biri. Önemli mücadeleler vermiş bir devlet adamıydı.

’’BAŞBAKANIMIZIN TAKDİRİYDİ’’

Şerafettin Elçi’nin adının Şırnak’ta yapılan havaalanına verilmesi, Sayın Başbakanımızın takdiriydi. Biz de bu konuda kendisine destek verdik. Bu konuyu daha önce Sayın Başbakanımızla görüştük, kendisi önceki gün bunu kamuoyuna duyurdu. Bu ismin verilmesinin bir jest olsun diye verilmesi kanaatinde değilim. Bir kadirşinasın, bir vefanın, önemli bir devlet adamı ve bölgede de sevilen bir insanın o ilde yapılan yatırıma isminin verilmesi şekliyle değerlendirmek lazım. Tıpkı Turgut Özal’ın isminin önemli yerlere verildiği gibi değerlendirmek gerekiyor” dedi.

ŞERAFETTİN ELÇİ

14 Mart 1938 tarihinde Şırnak'ın Cizre ilçesinde doğdu. Tarım ve mahalli işlerle uğraşan bir ailenin çocuğuydu. Cumhuriyet döneminden önce geniş arazileri olan aile, arazileri Suriye sınırları içinde kalınca ekonomik sıkıntıya girdi. İlk ve ortaokulu Cizre’de, liseyi Mardin’de bitirdi. 1955 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Diyarbakır’da avukatlık stajından sonra Cizre’de avukatlık yaptı. 12 Mart 1971 sonrasında Diyarbakır Cezaevi’nde 8 ay kaldı. 1977 genel seçimlerinde Adalet Partisi’nden Mardin Milletvekili seçildi. 1978 yılında 11’ler diye anılan grupla birlikte AP’den ayrılıp Bülent Ecevit liderliğindeki hükümete Bayındırlık Bakanı olarak katıldı. 12 Eylül 1980’den sonra beyanatları sebebiyle 30 ay cezaevinde kaldı. Kürt Kültür ve Araştırma Vakfı’nı ardından 3 Ocak 1997 tarihinde Demokratik Kitle Partisi’ni kurdu. Parti, Anayasa Mahkemesi tarafından programında yer alan bazı görüşler sebebiyle devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı bulunarak 26 Şubat 1999 tarihinde kapatıldı. Elçi, uzun yıllardır sürdürdüğü yeni bir siyasi parti kurma arayışlarını, 19 Aralık 2006 tarihinde KADEP'i kurarak tamamladı. 12 Haziran 2011 Genel Seçimlerinde Diyarbakır'dan bağımsız milletvekili seçildi. 25 Aralık 2012 tarihinde Ankara'da öldü.

14 Temmuz 2013
Etiket; şerafettin, elçi, havaalanı, mehdi, eker, mustafa, denizli, evin Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


4 yeni baraj geliyor
Sosyal taciz cezasız kalmaz
Altınordu'dan altın vuruş
Kızlar tarih yazdı
Yeniden Avrupa'ya açılıyorlar
Bu kulübün kıymetini bilin!
Yeşil sahadan sanal dünyaya
Göztepe değil kahırtepe
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
NEFRET ÜRETMENİN MANTIĞI DEĞİŞMİYOR
İLK KURŞUN MUAMMASI
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
GEMİNİZİ BATIRDIK ÖZÜR DİLERİZ
HALAÇOĞLU SESSİZLİĞİNİ BOZDU
ERMENİ SOYKIRIMI EMPERYALİST BİR YALANDIR
MANİSA DGYD 'NİN KONUĞU ÖNALAN
Bu nasıl adalet?
Her türlü şiddete hayır!
EYT'de son durum ne
Mülteci çocuklar için deklarasyon
Kaya: Kocaoğlu aymazlık içinde
Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Katar'a ablukayı İzmir ile kırdık
Dostları olan zengindir
Demokrasi tek yol
15 Temmuz şehitlerinin isimleri gökyüzünde
15 Temmuz'u Batı'ya anlatıyoruz
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir