23 Nisan 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 
Petek Uluğ
[email protected]

İzmir ve Butik Müzeler

 

Avrupa ülkelerinde çeşitli örneklerini gördüğüm, gezdiğim butik müzelerin ve müzecilik anlayışının neden kendi ülkemizde yaygın olmadığını hep merak ederim. Müzeler sadece tarihi ve kültürel mirasların korunduğu sergi alanları mıdır? Yoksa manevi değerleri korumaya yönelik bir anlayışa da sahip olmalı mıdır?

Örneğin; hangimizin hayatında oyuncaklar önemsiz olmuştur? Kim, en azından belirli yaş grubunda olanlar, çocukluğunu düşünürken bugün artık nostalji objesi haline gelimiş radyoları hatırlamaz? Veya kaç kişi hayatın içindeyken maskesiz, gerçek, doğal bir yaşam sürebilir?

Karikatürün ve mizahın olmadığı bir toplum ne kadar sağlıklıdır? Ailenin ve nesillerin temel taşı kadını ve en önemlisi kendi kadınını tanımayan toplumda yeni kuşaklar nasıl yetişebilir?

Benim bu sorularımın hepsini öyle güzel cevaplamış ki Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan. ‘’Müzeler hayatın ve kentlerin rengidir’’ diyerek modern müzecilik anlayışı ile açtığı butik müzelere zaman içinde yenilerini ekleyerek İzmir’e ve İzmirlilere hediye etmiş. Etmiş diyorum, çünkü; bu özel müzelere teker teker değil de bir bütün olarak baktığınızda fark ediyorsunuz güzelliklerin nasıl korunarak saklandığını ve yarınlara aktarıldığını…

Konak Belediyesine ait bu beş butik müze herkesin ve her kesimin ilgisini çekiyor son günlerde. En son açılan Türkiye’nin ilk kadın müzesi ünvanlı İzmir Kadın Müzesi geçmişten günümüze yani tarih boyu kadını ve ilklerini yaşatmayı hedefleyerek açılmış. Erkek egemen toplumlarda var olmaya çabalayan kadınları anlatıyor. Anadolu topraklarında yaşamış anaları ise unutmuyor! 3 kat ve 5 galeriden oluşan müze aslında Basmane’nin eski İzmir evlerinin bulunduğu tarih kokan ara bir sokağında. Sokak eski adıyla Dibek yeni adıyla Oteller sokağı. Müzeye giderken siz de benim gibi nostaljik yolculuğa çıkarsanız; dikkatli olun 1298 nolu sokağı kaçırabilirsiniz! Girişte Atamızın manevi kızı Nebile ile yaptığı meşhur dans fotoğrafı ile karşılaştığınızda bir an heyecan duyabilirsiniz. Onu saygıyla selamlayıp, galerilere daldığınızda aslında tarihi bir yolculuğa çıkıyorsunuz demektir.Ha bir de ziyaret sonrası ara bahçede tek başına oturmuş ziyaretçilerini bekleyen Nazım Hikmet’e, Atilla İlhan’a, Füreye’ya, Afife Jale’ye, Cahide Sonku ve Halide Edip Adıvar’a uğramayı da unutmayın.

1298 Sok.No:14 Basmane/Konak.Tel: 232 484 04 81.

Tarihi Basmane Fırını’nı geçer geçmez yokuşun sağında bulunan Konak Belediyesi İzmir Radyo ve Demokrasi Müzesi giriş kapısında ise sizi elinde eski bir radyo ile Zeki Müren karşılıyor. Sevimli küçük bir avludan içeriye doğru İlerlerken kulağınızda Türk Sanat Müziği eserleri, gözünüzün önünde çocukluğunuz…Çocukluğunuz diyorum çünkü; bir sürü eski radyo ve plak sessizce durmuş müziği dinliyorlar sizinle birlikte! Tıpkı teknolojik aletlerin olmadığı yıllarda olduğu gibi siz ve o kocaman gövdeli, mobilyalı radyolar berabersiniz, artık. Onların tarihinde yolculuğa çıkarken, insanlığın yolunda demokrasinin önemi kadar duraklarını da görebiliyorsunuz! Müzeden ayrılırken, aşağıda sokağın sonunda bulunan Altınpark Arkeolojik kazı alanına da bir göz atın derim.

Altınordu Mahallesi 967 Sokak No: 16 Basmane/Konak.Tel: 232 484 14 83

Konak Belediyesi İzmir Neşe ve Karikatür müzesi ise daha adını duyduğumda yüzümü gülümseten, keyif veren bir müze. İçeride çeşitli karikatür sanatçılarının sergileri, el işi çalışmaları ve çizimleri var. Eski bir Alsancak köşkünün restorasyonu ile yenilenmiş binada neşelenmemeniz mümkün değil.

Kıbrıs Şehitleri Cad.No:9 Alsancak Tel: 232 465 31 05

İzmir Mask Müzesi Alsancak’ın kalabalık sokaklarından biri olan Cumbalı sokağın içinde saklanmış gibi duran, Türkiye’de tek olma özelliğini koruyan, şehrin butik müzelerinden dördüncüsü. Türk tarihinde önemli yerleri olan sanatçıların, politikacıların ve kişilerin maskları sergileniyor. Kimler kimler var! Deri mask çalışmaları kadar maskeli balo şıklığındaki maskeler de oldukça dikkat çekici. Aynı zamanda müzenin bodrum katında mask yapımı için kurslar da veriliyor!

Cumbalı Sok.No:22 Kıbrıs Şehitleri Cad. Alsancak Tel: 232 463 21 07

Ve son sıradaki butik müzemiz Konak Belediyesi Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi. Aslında İzmir’in ilk açılan butik müzesi olduğu gibi, hayatımızın ilk vazgeçilmezlerinden olan oyunlarımızın, oyuncaklarımızın anlatıldığı bir masal dünyası adeta. Müze 3 yıl önce kaybettiğimiz İzmirli seramik sanatçısı Ümran Baradan’nın gezdiği ülkelerden topladığı oyuncakları ve müzenin tarihi binasını bağışlaması ile 2 sene önce açıldı. Konumu gereği 5 müze içinde en güzel manzaraya sahip olan oyun ve oyuncak müzesi belki de ‘’ Çocuklar en güzelini hak eder!’’ sözünü de doğruluyor!

Halil Rıfat Paşa No:31 Varyant Tel: 232 425 75 13

09 Şubat 2014 Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 1 ) + Yorum Yaz
asli göksu
teşekkür ederiz, sevgiler
 
facebook.com/HaberEgeli
 
Yazarın Diğer Yazıları
Etkili iletişim kurabiliyor musunuz?
Doğru iletişim nedir?
İzmirliler artık korkuyor
LYS tercih döneminde dikkat edilmesi gerekenler
Bodrum 2016
Kırmızı karanfilin anlamı
Bir erkek nazik olduğunu nasıl belli eder?
İzmir artık bir gurme şehridir
Üniversiteler açılırken dikkat!
Sosyal Medya ve Kitle İletişim Araçlarını neden kullanıyoruz?
YENİDEN ÖĞRENCİ OLMAK
Tacizin boyutu büyük!
Kemeraltı'nda lezzet turu
Yeni yıl öncesi arınma
Yeni yaşam alanlarımız AVM'ler...
Koruyucu Aile olmak ne demektir?
Linç edilmenin medyatik hali
Yabancı dil öğrenirken sorulmaması gereken sorular!
Türkiye'de Bir İlk Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi
Bu Yıl da Bodrum ile Çeşme Elele Verdiler
 

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir