29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Pilatesle ilgili doğru bilinen yanlışlar



İzmir Üniversitesi Fizyoterapi Bölümü öğretim görevlisi Uzm. Fzt. Hülya Özlem Şener, son yılların moda zayıflatma programı olarak tanıtılan Pilates’in yürüyüş ve diyetle beslenmediği sürece kilo kaybına neden olmayacağını ancak akıl ve vücut birlikteliğinin sağlanması ile vücudun farkındalığının artacağını ve fit görünüm için en doğru bir egzersiz sistemi olduğunu söyledi.

 Yanlış uygulanan Pilates programlarının bugüne kadar omurga kırıklarından tansiyon sorununa kadar pek çok önemli rahatsızlığa neden olduğuna değinen İzmir Üniversitesi Fizyoterapi Bölümü öğretim görevlisi Uzm. Fzt. Hülya Özlem Şener, “Televizyonda Pilates yapan birbirinden fit ünlüleri gören bir ev kadını, programa denk geldiği gün Pilates yapmaya başlıyor. Ancak asla böyle olmamalı. Pilates yapacak kişi ilk önce bir fizyoterapist kontrolünden ve değerlendirmesinden geçmeli” dedi. Kardiyovasküler ve diğer tüm sistemleri açısından kontrolden geçmiş ve egzersiz yapmasına engel bir sağlık sorunu olmayan bireyin fizyoterapist tarafından kısalık ve esneklik testleri, kas testleri, eklem yapısı değerlendirmeleri yapıldıktan sonra Pilates yapmaya başlamasının uygun olacağını belirten Uzm. Fzt. Şener, “Herkesin bireysel test sonuçları farklı olmakla birlikte benzer profillerden bir grup oluşturulup toplu halde de Pilates yapılabilir” dedi. Şener, Pilates’in özellikle boyun, sırt ve bel ağrısı olanlar, genel kuvvetlendirmeye ihtiyaç duyanlar ve sporcuların rehabilitasyonunda uzun yıllardır kullanılan bir yöntem olduğunu söyledi.

 Pilates’in yararları

Şener, Pilates’in yararları hakkında şu bilgileri verdi:

“Pilates, vücut farkındalığı yaratır, duruşu düzelterek duruş bozukluğunun neden olacağı kas iskelet sistemi problemlerinden korur, ağrıların ve şikayetlerin tekrarlanmasının önüne geçer, vücuda esneklik kazandırır. Denge ve koordinasyonu artırarak özellikle başta omurga olmak üzere tüm eklem hareketleri üzerinde kontrol sağlar. Kasların kuvvet ve dayanıklılığının artmasına paralel günlük hareketler sırasında yaşanan yorgunluğu ortadan kaldırır.”

 Keyif alarak yapın

Görev bilinci ile bir an önce tamamlama isteği ile yapılan Pilates egzersizleri boyunca nefes, konsantrasyon, merkezleme, kararlılık ve akıcılık prensiplerinin yerine getirilemeyeceğini hatırlatan Şener, “Gün aşırı olmak kaydıyla haftada 3 kez ya da yürüyüşle desteklenmek kaydıyla haftada iki kez yapılabilir. Ancak önemli olan, keyif alınan bir zamanda, örneğin sevdiğiniz diziyi seyrederken ya da eşinizle sohbet ederken bunu yapmanızdır” dedi.

 Para tuzaklarından kaçının

Pilates egzersizi sırasında yapılan yanlış uygulamalar nedeni ile bel bölgesine ait omurga kırıklarına kadar pek çok sorun yaşayan hastanın tedavi amacıyla kendisine başvurduğunu söyleyen Uzm. Fzt. Şener, “Eğitimini ve sertifikasını fizyoterapistlerden almamış bir kişinin yaptıracağı uygulama ciddi sakatlıklara neden olmaktadır. Ancak bu eğitimi her fizyoterapist de veremez. Temel prensiplerin kişiler tarafından tam olarak öğrenildiğine kanaat getirilirse ki bu da yaklaşık haftada 3 gün olacak şekilde 1 aylık bir süreç sonunda ancak elastik bant kullanımına ve yeterli geri bildirimlerin alınmasının ardından da uygun zamanda top kullanımına geçilebilir. Ancak görüyoruz ki ticari kaygılarla daha ilk günden topla Pilates yaptırmaya çalışan salonlar var” diye konuştu.

 Hamileler özellikle dikkat etmeli

 Hülya Şener, hamilelerin de Pilates yapabileceğini ancak hamileliğin en başında doğum zamanına kadar gelişim sürecinin takip altında tutulması gerektiğini söyledi. 

 Pilates hakkında doğru bilinen yanlışlar

Pilates zayıflatır: Pilates zayıflatmaz. Stabilizasyonu sağlayarak doğru kasların kullanımıyla, kasların düzgün kasılarak uzamasını sağlayan Pilates, beden olarak küçülmeyi sağlar. Ancak yürüyüş ve diyetle birlikte yapılması durumunda zayıflamaya neden olur, fit bir görüntü elde edilir.

Pilatesi belli bir süre yapmak fit görünüm için yeterlidir: İnsan vücudundaki kaslar eğer kullanılmazsa, 1 saat içinde görevini bırakmaya başlar. Yani bir yaşam biçimi haline getirilmediği sürece Pilates yaparak elde edilen fit görünümün sürdürülmesi mümkün değildir.

Haftada bir kez Pilates yapmak yeterlidir: Pilates’in haftada 3 kez yapılması en uygun olanıdır, her gün bile yapılabilir. Yürüyüşle desteklendiği sürece haftada 2 kez yapmak da yeterli olabilir.

Herkes Pilates yapabilir/yaptırabilir: Pilates, akıl ve vücut birlikteliğini sağlayan bir koordinasyon egzersiz sistemidir. Bu nedenle Pilates’e başlamadan önce mutlaka bir fizyoterapist kontrolünden ve belli sağlık testlerinden geçilmesi gerekmektedir. Bu nedenle Pilates eğitimi veren kişinin fizyoterapi kökenli ya da fizyoterapistten eğitim almış bir kişi olması çok önemlidir.

 

14 Şubat 2014
Etiket; hülya özlem şener, pilates izmir üniversitesi Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Omuz ağrısına tek seansta çözüm
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir