28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Polen Alerjisi Olanlara Tavsiyeler



İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Medicalpark Hastanesi Alerji İmmünoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ünsel, polen ve arı alerjisi olan hastalar için bahar ve yaz aylarının sıkıntılı dönemler olduğuna dikkat çekti.

Mehmet Ünsel, Türkiye'de alerji hastalıklarının görülme sıklığının arttığını belirtti. Sosyo ekonomik düzeyin ve sanayileşmenin arttığı bölgelerde bu oranın daha da yükseldiğini kaydede Ünsel, "Alerjik hastalıkların belirtileri neden olan etkene (alerjen) göre değişir. İlkbahar ve yaz döneminde bol miktarda havaya karışan polenler, evlerimizde bizimle birlikte yaşayan kedi, köpek, kuş, saksılı çiçek ve rutubetli evlerde sayıları artan küfler, kendi başımıza veya doktorlar tarafından önerilen sıkça kullandığımız ilaçlar (özellikle ağrı kesiciler ve antibiyotikler), temel besin maddelerimiz (yumurta, süt, tavuk eti, fıstık, soya, çilek, kivi, deniz ürünleri), kahvaltılarımızı keyifli hale getiren arılar (bal ve yaban arıları), hijyenimiz ve öz bakımımız için kullandığımız sabun, şampuan, kozmetik ürünler, saat, künye, kolye gibi takılar (özellikle imitasyon olanlar) başlıca alerjen kaynaklarıdır. Sağlıklı bireyler bu alerjenlere karşı alerjik yanıt oluşturmazken, alerjik hastalığa yatkın olan bireyler anormal ve aşırı bir cevap vermektedir" dedi.

HASTALARA TAVSİYELER

Gelecek mevsimin bahar ve yaz olması sebebiyle polen ve arı alerjisi olan hastaların bu mevsimlerde risk altında olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ünsel şunları söyledi:

"Polen alerjisi olan hastalar bahar ve yaz döneminde çok sık hapşırık, şeffaf burun akıntısı, burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, gözlerde sulanma kaşıntı, kulak ve boğazda kaşıntı gibi belirtiler gösterirler. Bu hastaların 1/3’ünde alerjik astım gelişebilir. Alerjik nezle belirtileri ile birlikte göğüste hırıltı ve sıkışma, öksürük, nefes darlığınız var ve bu yakınmalar gece, sabahın erken saatlerinde veya eforla artıyorsa alerjik astımınız olabilir."

Polen alerjisi olanların ev dışına çıktığında, iş yerinde veya evdeyken kapı pencerelerin açık olması durumunda polenlere maruz kaldıklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Ünsel, "Bu polenler hastanın burnuna, gözüne ve solunum yoluna giderek alerjik nezleye, göz nezlesine ve bazı hastalarda astıma yol açarlar. Polenlerden tamamen kaçınmak münkün olmasa da bazı tedbirler alınarak polenlere maruziyet azaltılabilir" dedi.

Bu durumdan kurtulmak için alınabilecek önlemlere de değinen Yrd. Doç. Dr. Ünsel şunları söyledi:

"Piknik yapmaktan kaçının, çünkü piknik ortamında atmosferdeki polen yoğunluğu artacaktır. Tatillerinizi mümkünse çayır, ormanlık bölgelerden uzak geçirin. Gece yarısından sabaha kadar pencerelerinizi kapalı tutun. Çünkü polenler özellikle güneş doğarken uçuşmaya başlarlar. Mecbur kalmadıkça bahçede veya ev dışında çalışmaktan ve spor yapmaktan kaçının. Polenlerin saçlarınızda kalmasını önlemek için yatmadan önce saçlarınızı yıkayın. Günlük giydiğiniz elbiseleri yatak odasında tutmayın ve farklı bir odada çıkarın. Otomobil kullanırken arcınızın pencereleri ve havalandırmasını açık tutmayın. Bahar ve yaz ayları özellikle bal arılarının kır ve ormanlık alanlarda yoğun bir şekilde dolaştığı dönemdir. Piknik alanlarında mangal yapılan ortamlarda yaban arıları bulunur. Yaban arıları eti ve su kenarlarını severler. Bu nedenle arı alerjisi olanlar arıların olduğu bölgelerden uzak durmalı ve birtakım tedbirler almalıdır."

29 Mart 2014
Etiket; mehmet ünsel doktor, polen alerji öneri Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir