29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Polis kurşunuyla ölen gencin ailesinden tepki



Aydın'da asker firarisi 21 yaşındaki Mahir Zorbey Demirkaya’nın ölümüne neden olduğu iddiasıyla 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan polis memuru M.S. davasında, duruşmaya geçici olarak çıkan savcının mütalanın değişme ihtimali olduğunu açıklaması, tepki çekti.

Polisin Demirkaya’yı vurduğu görüntüleri basına dağıtan ailesi ve avukatı, “Yeni savcının kararı bizi endişelendirdi. Savcılık makamında devamlılık esastır. Yeni delil yok. Ceza hafifletilmek isteniyor” dedi.

Tunceli’deki birliğinde vatani görevini yaparken izinli geldiği Aydın’da kız arkadaşının ailesinin şikayetiyle 4 Mart 2012’de gözaltına alınan ve izin sonrası birliğini dönmediği için asker kaçağı olduğu ortaya çıkan Mahir Zorbey Demirkaya, Adliyeye sevkedildi. Nöbetçi Mahkeme tarafından tutuklanan Demirkaya, cezaevine götürüldüğü sırada kaçtı. Demirkaya, kendisini takip eden polis memuru M.S.’nin tabancasından çıktığı belirlenen kurşunla başından vurularak yaşamını yitirdi. Tutuklanan polis M.S., hakkında 'Olası kast ile adam öldürmek' suçundan 25 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. M.S., geçen yıl Mayıs ayında 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere tahliye oldu.

1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün yapılan son duruşmada davanın savcısı olan Ragıp Ali Metin raporlu olduğu için yerine Ömer Doğruöz görev yaptı. Dava savcısı Metin’in daha önceki duruşmada sanığın kastın aşılması suretiyle adam öldürme suçu işlediği gerekçesiyle 20 yıldan 25 yıla kadar hapsini istemesine karşın, geçici Savcı Doğruöz dosyaya vakıf olmaması, görüntü kayıtlarını tam olarak inceleyemediği, eylemin bilinçli taksir ve olası kast arasında değişme ihtimali nedeniyle mütalaanın değişme ihtimali olduğu gerekçesiyle davanın ertelenmesini istedi. Dava 4 Haziran’a ertenledi.

KARDEŞİ GÖRÜNTÜLERİ GÖSTERDİ

Bu karar üzerine Demirkaya’nın avukatı Mehmet Bülent Tokçuoğlu, kardeşi Ulaş Demirkaya ve dayısı İskender Avcı İzmir Gazeteciler Cemiyeti Lokalinde basın toplantısı düzenledi. Ulaş Demirkaya, basın mensuplarına kardeşinin vurulma anının güvenlik kamerası videosunu gösterdi. Gazetecilere de dağıtılan videodaki görünteleri anlatan Demirkaya, “Görüntülerde kardeşim kaçarken polis memurunun yere düştüğü görülüyor. Polis düştükten sonra kardeşim kaçmaya devam ediyor. Dört saniye sonra vuruluyor. Polis düştüğü anda silahın patladığını öne sürdü. Bu görüntüler bunun doğru olmadığını açıkça ortaya koyuyor” dedi.

ADLİ TIP RAPORU VAR

Avukat Bülent Tokçuoğlu ise “Sendeleyip vurdum” diyen sanık polisin 34 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye olduğunu ancak Adli Tıp Kurumu raporunda düşme sırasında kontrolsüz olarak silahın kendiliğinden ateş almasını mümkün olmadığının belirtildiğine dikkat çekerek, “Adli Tıp o kurşunun sendelerken gelmediğini söyledi” dedi. Tokçuoğlu, dava savcısının mütaalasında sanık polisin kastın aşılması suretiyle adam öldürme suçu işlemesi nedeniyle TCK 81/1 maddesi gereği önce müebbet hapis cezası, daha sonra da TCK 21/2 gereği 20/ yıldan 25 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmasını istediğini belirtti.

YENİ BİR DELİL YOK

Son duruşmada geçici Savcı Doğruöz’ün mütaalanının değişebilme olasılığından sözetmesinin kendilerini çok şaşırttığını belirten Avukat Tokçuoğlu, “Davaya müdahil taraf olarak katılan ve ölen kişinin ailesi, avukatları olarak endişelendik. Zira savcılık makamında devamlılık esastır. Her savcı kendi adına başka bir mütalaa vererek gidişatı, delilleri değiştirme hakkına sahip değildir. Başka savcının geçici olarak duruşmaya çıkışı ile mütalaanın da değişme ihtimali anlaşılabilir gibi değildir. Son mütalaadan sonra elde edilen ve dosyaya giren yeni bir delil yoktur” dedi.

“SUÇ HAFİFLETİLMEK İSTENİYOR”

Savcı’nın suç vasfının “bilinçli taksir ve olası kast arasında değişme ihtimali” ile mütaalanın da değişme ihtimalinden söz etmesiyle duruşmanın ertelenmesini istediğine de dikkat çeken Avukat Tokçuoğlu, yeni bir mütaalayla cezanın düşebilme ihtimali olasılığına dikkat çekti. Tokçuoğlu “Eğer yeni savcı yeni bir mütalaa verir ve suç bilinçli taksir olarak nitelenirse TCK 85/1 taksirle adam öldürme (2 yıl ile 6 yıl arası ceza) uygulanıp, ardından bilinçli taksirle bu suç işlenmiş kabul edilerek verilecek ceza TCK 22/3 gördermesi ile 1/3/den 1/2’şe kadar arttırımla hafifletilmek isteniyor” dedi. Avukat Tokçuğlu 2007 yılında değiştirilen Polis Vazife Selahiyet Kanunu’yla polise silah kullanma hakkı veren, polise 'vur' diyen, aynı zamanda da silahını kullanan polisi koruyan sistemin bugüne kadar 130 insan hayatına malolduğunu söyledi. Polislerin ise cezasızlık ve koruma ile ödüllendirildiğini iddia eden Tokçuoğlu “Hayatını kaybedenlerin aileleri ise haklarını aradığı için baskılarla karşılaşıyor. Yine polisleri kurtaran anlayışla karşılaşırsak bağımsız bir yargıdan nasıl sözedebiliriz. Bağımsız yargı nerede kuşkusu uyandırılmaz mı? Biz adalet istiyoruz. Sanık polisin en ağır ceza ile cezalandırılmasını istiyoruz” dedi.

30 Mayıs 2013
Etiket; aydın, asker, firari, polis, savcılık Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


MENEMEN'DE İFTARLIKLAR PEHLİVAN'DAN
Fatih Baha Aydın, Muğla'da gençlerle buluştu
İzmir'e özel ekonomik model
Altay'a konsey dopingi
Aydınlı gazetecilerle spor sohbeti
Altınordu'dan Sevgel'e vefa
İzmir'de askeri araç kaza yaptı, 12 yaralı var
İzmir'de Paralel operasyon
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir