SSÖ'den DİSK'e ''yoldaşca'' eleştiri

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, DİSK yöneticilerine “Madem ki bu meydanda ısrar ettiniz ve bu sizin tabanınızın dileğiydi; devletin nasıl davranacağını da biliyordunuz. O zaman genel merkeze kapanıp meseleyi tatil etmeyecektiniz ya da burada ısrar etmeyecektiniz. Bunu da yoldaşça, dostça bir eleştiri olarak DİSK’e yönlendirmek istiyorum” dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 1 Mayıs kutlamaları sırasında çıkan olayları protesto için Taksim Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi. Basın toplantısına İHD İstanbul Şubesi Başkanı Ümit Efe ile dermek üyeleri katıldı. Eyleme BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de katılarak destek verdi. Burada grup adına basın açıklamasını okuyan İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe, “Emekçilerin alana çıkmasının engellenmesi uğruna onlarca insan yaralanmıştır. Valiliğin açıklamasına göre 22 polis çeşitli yerlerinden farklı düzeylerde yaralanmıştır” dedi.

Efe, çıkan olayların sorumlularının bulunup ortaya çıkarılması için ayrıca bir çalışma başlattıklarını ifade etti. Eyleme destek amacıyla katılan BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’de bir konuşma yaptı. Önder, “Taksim Meydanı emekçilerin çağrışım hafızasında fazlasıyla kıymetli bir yere sahiptir ve kimse bunu şu veya bu gerekçelerle gasp etmeye çalışamaz. 30 yıldır yapmaya çalıştılar ama sonucu ortada. Emekçiler 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamayı bir onur haline getirmişlerdir. İkinci bir yanlışta ağzını açan gerek muhalif görüntü altında, gerek iktidar yanında konuşlanarak bu ısrarı barış süreciyle ilişkilendirmeye ve karşı karşıya koymaya çalışmaktadır. Bu da çok ince ve sinsi bir politikadır” diye konuştu.

Önder, “Bu ülkede Kürt meselesi emek meselesinden ve barıştan ayrı bir mesele değildir. Emek meselesi de Kürt meselesinden ayrı değildir. Dün kardeşlerimizi ziyaret ettik. Yapılan ilk açıklamada merdivenden düştü dediler. Bu merdivenden düşme Türkiye’de emekçilerin, solcuların çok iyi bildiği bir türüktür. Dünyanın hiçbir yerinde bizim ülkemizdeki kadar merdivenden düşmeye meraklı muhalif az bulunur. Bir de bunun kafasını duvara vura vura intihar etti versiyonu var. Biz bunları iyi biliyoruz” dedi. DİSK yöneticilerini eleştiren BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, “Mademki bu meydanda ısrar ettiniz ve bu sizin tabanınızın dileğiydi; devletin nasıl davranacağını da biliyordunuz. O zaman genel merkeze kapanıp meseleyi tatil etmeyecektiniz ya da burada ısrar etmeyecektiniz. Bunu da yoldaşça, dostça bir eleştiri olarak DİSK’e yönlendirmek istiyorum” dedi. Grup, yapılan basın açıklamasının ardından olaysız şekilde dağıldı.