Fizikçiler Kuşadası'nda buluştu

Dünyaca ünlü bilim adamları, Aydın’ın Kuşadası İlçesi’nde, Nobel ödüllü Fizik Profesörü Andre Geim’in ilk konuşmacısı olduğu '18'inci Malzeme Yüzeylerinin İyon Işınları ile Modifikasyonu Konferansı'nda bir araya geldi.

İzmir Üniversitesi'nin desteği ile düzenlenen konferans Aydın’nın Kuşadası İlçesi'ndeki Pine Bay Resort Otel’de başladı. Sağlık, otomotiv, uçak ve imalat sanayi, enerji, tekstil ve endüstriyel uygulamaları için büyük önem taşıyan tıp, sanayi başta olmak üzere bilim adamları ve işadamlarının da ilgi gösterdiği konferansa Türkiye ikinci kez ev sahipliği yapıyor. Nano bilim ve teknolojilerinin 5 gün boyunca tartışılacağı konferansın ilk gününde İngiltere Manchester Üniversitesi’nden 2010 yılı Nobel Ödüllü sahibi fizikçi Prof. Dr. Andre Geim, 'Grafenin ötesinde-Graphene and beyond' başlıklı konuşmasıyla katılımcılara yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Dünyanın en aktif on araştırmacısı arasında gösterilen Geim’i çeşitli ülkelerden ve Türkiye’deki üniversitelerden gelen yaklaşık 300 bilim adamı büyük bir dikkatle dinledi. 20 Eylül’e kadar sürecek  konferansta ortopedide kullanılan kalça ve diz protez yüzeylerinin, sürtünmelerini azaltarak aşınma ve korozyon dirençlerinin artırılarak, stent ve implantların antibakteriyelliğinden uzun ömürlülüğüne, otomotiv sanayiinde kullanılan kaplamalara ve kendini yenileyen ve temizleyen nano teknolojili boyalardan leke tutmayan tekstil ürünlerine, genetik yapıların ilaçsız değiştirilmesinden canlı bilgisayar yapımına kadar pek çok alanda önemli çalışmalara yer verilecek. 

Japonya, Çin, Rusya, Danimarka, İspanya, ABD’nin başta olmak üzere dünyanın önde gelen bilim adamları iki ayrı günde iki ayrı özel oturum yapacak. Tıp doktorları ile medikal alanda hizmet veren sanayicilerin katılacağı ilk panelde, cerrahide kullanılan ve ihtiyaç duyulan malzemeler ele alınacak. Teknolojilerin otomotiv, savunma ve imalat sanayindeki önemi ikinci panelin konusu olacak.