Zeytinyağı artık daha pahalı olacak

İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde, iki yıl aradan sonra 2013/2014 zeytin ve zeytinyağı rekoltesi çalışması yapıldı. Türkiye genelinde yapılan çalışmanın sonuçlarına göre rekolte geçen yıla oranla düşük olacak.

Zeytin üretiminin 455 bin tondan 391 tona, zeytinyağı üretiminin ise 201 bin tondan 141 tona gerilemesi bekleniyor.

İZTB koordinatörlüğünde İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, Akhisar Ticaret Odası, Marmarabirlik, Aydın Ticaret Odası ve Zeytincilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü katkılarıyla 2013/2014 zeytin ve zeytinyağı rekoltesi tahmin çalışmaları iki yıl aradan sonra yapıldı.

İZTB tarihi Meclis Salonu’nda toplantıya İZTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu, İTB Yönetim Kurulu üyesi Erol Bozkurt, Zeytindostu Derneği Başkanı Mustafa Alhat ve bazı odalaların temsilcileri katıldı.

'SEKTÖRE IŞIK TUTMAK İSTİYORUZ'

Kestelli, iki yıl aradan sonra ara verilen zeytin ve zeytinyağı rekolte çalışmalarına tekrar başladıklarını söyledi. Üyeler ve piyasadan gelen talep doğrultusunda yeniden rekolte çalışmalarına başladıklarını belirten Kestelli, "Rekolte tahminlerini beş ayrı bölgede beş ayrı uzman ekiple çok titiz bir çalışma içine girerek gerçekleştirdik. Yaptığımız çalışmaların piyasa için çok önemli referans kaynağı oluşturduğuna inanıyoruz. Bu çalışmanın kamuoyu nezdinde böyle algılanmasını istiyoruz" dedi.

Türkiye’nin dünya zeytin ve zeytinyağı üretiminde beş büyük ülkeden birisi olduğunu hatırlatan Kestelli şunları söyledi:

"90’dan fazla ülkeye zeytinyağı, 65’ten fazla ülkeye sofralık zeytin ihraç ediyoruz. Bereketli geçen bir sezonun ardından bu yıl zeytinyağı ihracatımız 400 milyon dolara ulaşarak son yılların en yüksek düzeyine çıkacak. Ancak önümüzdeki hasat döneminde bütün Akdeniz çanağında ciddi bir rekolte düşüşü olmasını öngörüyoruz. Rekolte tahminlerimiz zeytin üretimin 455 bin tondan 391 tona zeytinyağı üretimin de 201 tondan 141 tona gerileceyeceğini ortaya koyuyor." Dünya pazarlarında yakalanan ivmenin her yıl üstüne koyarak devam edilmesi gerektiğini söyleyen Kestelli, ihracatta güçlü duruşun devamı için her türlü ek önlemlerin alınması çağrısında bulundu.

'ZEYTİNYAĞI TÜKETMEDİĞİMİZ DOĞRU DEĞİL'

EZZİB Başkanı Ali Nedim Güreli ise, rekolte tahmini için İZTB'ye kendilerinin başvurduğunu ve rekolte tahminlerinin iş adamları için çok önemli olduğunu söyledi. Tarım Bakanlığı'nın verdiği ağaç sayılarının bazı ilçelerde yenilenmediğini tespit ettiklerini anlatan Güreli şöyle konuştu:

"Türkiye'de üretim mi fazla tüketim mi fazla tartışması var. Ancak, 'zeytinyağı tüketemiyoruz' söylentileri doğru değil. Herkes bulunduğu yerden bildiği yağı tüketiyor. Rekolte kavgası kayıkçı kavgasına benziyor. Zeytinyağı üreten bölgeler kişi başı 2 kilo tüketmiyor 20 kilo tüketiyor. İnsanlar yereli tüketmeyi seviyorlar. Türkiye'de tarım politikaları uluslararası standartlara ulaşıncaya kadar, bizim sektörün ihracatı bu yıl yine düşecek. Yanlış tarım politikiları sonunda tarım tefecileri var. Stokçuluk sonunda sektör sanayici çıkaramadı ama yeni zenginler çıkardı."

TÜKETİCİ, DÜNYANIN EN PAHALI YAĞINI ALIYOR'

Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ithalat taleplerinin Türkiye' de üretim 10 milyon ton dahi olsa devam edeceğini bildiren Güreli, "Dünyanın en ucuz yağını Türk çiftçisi satarken, tüketici raflarda dünyanın en pahalı yağını tüketiyor. Türkiye de ev hanımları markete gittiğinde son 15- 20 yıldır dünyanın en pahalı yağını alıyor. Dahilide işleme talebimiz devam edecek."