Kocaoğlu Yunanistan'dan ümidini kesmedi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Yunanistan İzmir Başkonsolosu Theodore Tsakiris ile görüştü. “Yunanistan’ın EXPO’da İzmir’e oy vermeyeceği” şeklindeki söylemlere rağmen son dakikaya kadar umudunu yitirmeyeceğini söyleyen Başkan Kocaoğlu, bu çerçevede Atina Belediye Başkanı’na bir mektup yazacağını açıkladı.

Ziyarette İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi eserlerin kente kazandırılması yönünde çizdiği politikadan övgüyle bahseden Tsakiris, Yeşildere’deki İlyas Peygamber Kilisesi için de restorasyon talebinde bulundu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Yunanistan İzmir Başkonsolosu Theodore Tsakiris’i ağırladı. İzmir’in gelişmesiyle ve güzelliğiyle yakından bağlantılı olan Başkan Kocaoğulu’nu ziyaret etmekten keyif aldığını belirten Tsakiris, “Görüşmemiz her zaman olduğu gibi dostane ortamda geçti. Bu kadar tecrübeli bir politika insanıyla her zaman fikir danışma ortamında bulunmak beni mutlu ediyor” dedi.

Görüşmede tarihi yapıların restorasyonu ile İzmir’in EXPO adaylığına destek konuları ele alındı. Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü Uçan Yol projesi kapsamında Yeşildere’deki İlyas Peygamber Kilisesi’nin yıkılacağı söylentilerinin yayıldığını aktaran Başkonsolos, “Sayın Başkanın eski eserler hakkında çizdiği bir politika var. Bu manastırın ve kilisenin akıbeti, bu politika içerisinde son derece başarılı bir şekilde İzmir’e kazandırılacağından eminim. İnşallah bir an önce olur; İzmir insanı ve turistler bunun hayrını görür” diye konuştu.

“Ayavukla gibi yaparız”

Eski eserlerin kentte kazandırılması konusunda hassasiyetlerini belirten Başkan Kocaoğlu ise “Yeşildere’de askeri bölgede kalan İlyas Peygamber Kilisesi’nin viyadükler dolayısıyla yıkılacağı şeklinde bir duyum alınmış. Ancak binanın tescilli olduğu ve yıkılmayacağı bilgisi geldi. Bu binanın restorasyonu için bizden katkı istediler. Bunun için öncelikle Yunanistan Kültür Bakanlığı’nın muhatabı Türk Kültür Bakanlığı’ndan bunu talep etmesi gerekiyor. Askeriyeden yer alındıktan sonra İzmir Valiliği’yle beraber, buradaki restorasyon fonundan projeleri yaparız. Tıpkı Ayavukla Kilisesi, Harem-Selamlık, Emir Sultan Türbesi, Beit Hillel Sinagogu ve daha bir çok eserde olduğu gibi kentimizin bir değeri olarak restore eder; kentimize, ülkemize ve dünya insanlığına kazandırırız” dedi.

“Son dakikaya kadar umutluyum” Görüşmede, İzmir’in EXPO 2020 adaylığı ve Yunanistan’ın tavrı da gündeme geldi. Tsakiris, “EXPO hakkında Yunanistan’ın kararı bizi aşan ve uluslararası politika düzeyinde olan bir karar. İki halkın arasındaki dinamik, hem ticarette hem de insani ilişkilerde güçlü olan bağlar hiçbir şekilde zedelenmez. Oylamalar şimdiye kadar yaptığımız uğraşların ve başardığımız yolun değişmesinde etkili olmayacaktır. İlişkilerimiz çok iyi yoldaydı ve öyle de kalacaktır” diye konuştu.

Başkan Aziz Kocaoğlu ise Yunanistan’ın EXPO için İzmir’e destek vermesi konusunun yeniden değerlendirilebileceği inancını hala yitirmediğini belirterek, “Sayın Başkonsolos lütfedip ziyaret ettiler. EXPO konusunda iyi niyet dileklerini, başarı dileklerini ilettiler. Her iki ülkenin dostluğu için hep birlikte çalışacağımızı dile getirdiler. Biz de aynı düşünceyi paylaşıyoruz. Kendisine de bu inceliğinden dolayı teşekkür ediyorum. Ayrıca Atina Belediye Başkanı’na EXPO için samimi dileklerimizi içeren bir mektup kaleme almaya karar verdim. Değerli meslektaşıma EXPO’nun Türkiye kadar Yunanistan adalarına ve kıyılarına katkısı olacağını, ekonomik canlılık getireceğini de hatırlatıp desteklerini talep edeceğim. Ben Yunanistan’ın oyu konusunda son dakikaya kadar umutlu olmak istiyorum” dedi.