Edremit'te kadınlardan anlamlı çalışma

Balıkesir'in Edremit İlçesi’ne bağlı Kızılkeçili Köyü’nde, 5 kadının öncülüğünde, kullanılmayan okul binası Kadın Kültür ve Sanat Merkezi’ne dönüştürüldü. Köy muhtarının da desteğiyle düzenlenen binadaki atölyede kadınlar, tarhana, salça, zeytin gibi gıda ürünlerinin yanı sıra elişi de yapıp elde ettikleri gelirle ihtiyaç sahibi 17 öğrenciye destek oluyor.

Edremit İlçesi’ne bağlı 3 bin 200 nüfuslu Kızılkeçili Köyü’nde, kullanılmayan okul binası, kadınlara atölye oldu. Köyde yaşayan emekli hemşire Hülya Korkut, geçen yıl arkadaşları Hatice Akçakoca, Süheyla Akçakoca, Fecriye Şentürk ve Emine Aysan’la görüşüp, okul binasının yeniden düzenlenmesi hakkındaki fikrini paylaştı. Daha sonra 5 kadın, köyün muhtarı Ali Deveci ile görüştü. Muhtar Deveci’nin de desteğiyle eski okul binası tadilattan geçirilip Kadın Kültür ve Sanat Merkezi haline getirildi. Halk Eğitim Merkezi tarafından, merkezde kurslar açıldı ve kadınlara elişi yapım teknikleri öğretildi. Tarhana, erişte, biber salçası, zeytin ve zeytinyağı da yapan kadınlar, el emeği ürünleri satışa sunmaya başladı.

ÖĞRENCİLERE DESTEK

Çok sayıda gönüllü çalışmaya katıldığını belirten Hülya Korkut, "Geçen yıldan beri Kadın Kültür ve Sanat Merkezi olarak Kızılkeçili’de bir ilke imza attık. Türkiye’nin her yerinden yurtdışından herkes yaz tatilinde buraya geliyor. Bizim ürünlerimizi beğenerek satın alıyorlar. Bizim maksadımız, hem köyün adını hem de yapmış olduğumuz tatları dünya çapında duyurmak. Turizme katkıda bulunmak istiyoruz. Aynı zamanda elde ettiğimiz gelirle de masraflarımız çıktıktan sonra, köyümüzde ihtiyaç sahibi 17 öğrenciye destek oluyoruz. Biz bunları yapmaktan gurur duyuyoruz" diye konuştu.

HALK EĞİTİM KURS AÇIYOR

Kış aylarında Halk Eğitim Merkezi’ne başvurduklarını ve merkezde kurs açılmasını sağladıklarını kaydeden Korkut, köyde çoğunlukla emeklilerin yaşadığını ve açılan kurslara da yoğun ilgi olduğunu dile getirdi. Korkut, "Köyümüzdeki emekliler için de farklı bir deneyim oluyor. Merkezimize herkes destek veriyor. Kendimizi daha da geliştirmek istiyoruz. Şu anda 60’a yakın ürünü halkımıza sunmak üzereyiz" dedi.

EVLERİNDEYMİŞ GİBİ ÇALIŞIYORLAR

Çalışmalara destek olan Emine Aysan, kendi evlerinde çalışıyormuş gibi özen gösterdiklerini ifade etti. Aysan, "Bütün köylü arkadaşlarımız bize yardıma geliyor. Tarhana, makarna, erişte, biber salçası, zeytin, zeytinyağı, reçel gibi bir sürü gıda ürünü var. Son derece temiz çalışılıyor. Yaptığımız ürünleri kendimiz yiyeceğimiz şekilde hazırladığımız için göğsümüzü gere gere rahatlıkla satışa sunuyoruz. Halk Eğitim Merkezi sayesinde de köy kadınlarını evlerinden çıkartıp bir şeyler yapıp para kazanma hevesini aşıladığımız için son derece gururluyuz" diye konuştu.