Cumhurbaşkanı Gül: En ateşli konu Suriye

Birleşmiş Milletler 68'inci Genel Kurul Toplantıları için New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, BM gündemindeki en ateşli konunun Suriye olduğunu söyledi. New York'ta görev yapan ve Türkiye'den gelen gazeteciler ile Türkevi'nde bir sohbet toplantısı yapan Abdullah Gül, konuşmasının kamera kayıtlarına açık olduğu bölümünde, yoğun BM programına ilişkin bilgi verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, şöyle dedi:

"Herkes bu toplantılara büyük önem veriyor. Suriye okunuşu yoğun olarak gündeme gelecek, BM gündemindeki en ateşli konu Suriye." "İransız Suriye konuşmak gerçekçi olmaz" diyen Cumhurbaşkanı Gül, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden Suriye konusunda kuralları belli, bağlayıcı bir metin çıkmasının önemini vurguladı. Suriye'nin elindeki kimyasal silahların imhasına ilişkin varılan anlaşmayı da değerlendiren Gül, "İzleyeceğiz, zaman kazanmamı yoksa gerçek bir temizlik mi göreceğiz, gerçek bir temizlik olmasını çok isteriz" dedi.

Toplantının kameralara kapalı bölümünde, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ankara'da polisevine yapılan saldırıya ilişkin soruya verdiği yanıtta, New York'a gelişinde uçak daha motorlarını durdurmadan saldırı bilgisini aldığını aktarırken, "Sevindiğimiz şey öncelikle ölüm ve yaralanmanın olmaması dedi. Gül, saldırganlarla ilgili olarak, Bunların nerelerden gelip gittikleri de biliniyor. Gelip gittikleri ülkeler hemen bizimle işbirliğine geçti. Herkes artık terörle mücadelede sağlam durma politikasına geliyor yavaş yavaş" diye konuştu.

New York'taki görüşme trafiğini de değerlendiren Cumhurbaşkanı Gül, Fransız ve İranlı mevkidaşlarıyla görüşmeler yapacağını, Suriye konusunun her iki görüşmede de gündeme geleceğini söyledi. Amerikan Merkez Bankası FED 'in tahvil alımını azaltacağı yönündeki söylentilerin Türk ekonomisini nasıl etkileyeceği yönündeki bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Gül, Türk ekonomisinin sağlamlığının cari açığı tehlikede olmaktan çıkardığını ve finansman konusunda bir sıkıntı görmediklerini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, "Türkiye son 10 yılda her türlü içeriden ve dışarıdan gelecek şoklara karşı hazırlıklı hale getirildi. Yoksa bu kadar dalgalanmadan çok etkilenirdi. Etkilendi ama diğer ülkelerden daha az etkilendi" diye konuştu.