Hamilelere müjde

Hamilelik döneminde kadınların korkulu rüyası olan ve bebek için düşük de olsa risk yaratan amniyosenteze alternatif test Panorama Prenatal Test İzmir’de uygulanmaya başladı.

Anne karnından sıvı alınmadan önce bir alternatif olarak sunulan test, gebeden alınan kan örneğinde bebeğe ait DNA'ların ayrıştırılması prensibine dayanıyor.

İzmir’de Kent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Doktoru İsrael Aruh, Türkiye’de 700 doğumdan birinin, yılda 2 bin bebeğin down sendromlu olduğunu belirterek, gebelikte uygulanan panorama testinin yüzde 99.9 oranında sonuç verdiğini söyledi.

Aruh’un “Yüzyılın buluşu” olarak nitelendirdiği testin ücreti ise yaklaşık 2 bin 250 lira. Mövenpick Otel’de Panoroma Prenatal Test ile ilgili Biyolab tarafından düzenlenen basın toplantısında testin kullanımı ve amacı ile ilgili bilgi veren Kadın Doğum Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İsrael Aruh, Türkiye’de 2011 yılı araştırmasına göre 700 doğumdan birinin down sendormlu olduğunu bunun da yılda 2 bin bebeğin down sendromlu olması anlamına geldiğini vurguladı.

25 yaşındaki bir kadının down sendromlu bebek doğurma ihtimalinin 1040’da bir, 40 yaşındaki bir gebenin 87’de bir olduğunu söyledi. Anne olma yaşında risk sınırının 35 olduğuna dikkat çeken Aruh, günümüzde ikili, üçlü, dörtlü tarama testleri ile down sendromunun belirlenmeye çalışıldığını ancak yanılma payının olduğunu belirtti.

Aruh, bu testlerin anne ve bebek için taşıdığı risklere de dikkat çekerek, “Amniosentez’de yüzde yarım, plesantadan örnek alınmasında yüzde 1-3 arası risk sözkonusu. Bu testler kesin netice veren testler değil. Sadece doktora fikir veriyor, yönlendiriyor” dedi.

Doktor Aruh, son iki yıldır ABD ve dünyada ‘panorama’ denilen yeni bir testin uygulandığını sadece anneden basit bir kan örneği alınarak gerçekleştirilen testin hiçbir risk taşımadığını vurgulayarak, down sendromunu 99.9 oranında belirlediğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Anneden alınan kan örneğinde bebeğe ait hücre dışına çıkmış DNA fraksiyonları anneye ait fraksiyonlar ayrıştırılıyor. Benzersiz bir bilgisayar programı ile bebeğe ait kromozon sayısında anomali olup olmadığı tespit ediliyor. Bu test 9. haftadan itibaren yapılabiliyor. Bu test yüzyılın buluşu. Zaman içinde oldukça değer kazanacak. Çünkü oldukça hassas bir şekilde bebeğe ait kromozon anomaliklerini tespit ediyor” diye konuştu. Aruh, henüz SGK kapsamında olmayan testin sadece İzmir’de uygulandığını, ücretinin bin 250 dolar, yaklaşık 2 bin 250 lira olduğunu dile getirerek, sonucun 2-3 hafta içinde alındığını söyledi. Aruh testi özellikle risk grubu içindeki ve 35 ya da üstü gebelere, ikili ve üçlü tarama testlerinde yüksek riskli çıkanlara önerdiklerini açıkladı.