Kadın istihdamı paketine işadamı tepkisi

Türkiye’de kadın istihdamını arttırmayı ve toplumda nüfusun daha genç kalmasını sağlamayı amaçlayan Kadın istihdam paketini Hükümet, Kasım ayında Yasalaştırmayı hedeflerken, pakete iş dünyasının tepkisi artarak devam ediyor.

Kadın istihdam paketinin Türkiye’de kadın istihdamını arttırmayacağını aksine kadın istihdamını gerileteceğini savunan Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, son yıllarda AVM’lerin çoğalması ile birlikte tekstil ve konfeksiyon sektöründe istihdam konusunda ciddi sorunlar yaşadıklarını, kadın istihdam paketinin yasalaşması durumunda bunun sektörün en öncelikli sorunu haline geleceğini, yasa çıktığı takdirde konfeksiyon sektöründe büyük bir küçülmenin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Türkiye’nin 75 milyonu aşan nüfusunun yüzde 25’inin 0-14 yaş grubunda olduğuna dikkati çeken Kızılgüneşler, “Böylesi bir ortamda neslin devamından endişe duyarak yasal düzenleme yapmanın çok gerekli olduğunu düşünmüyoruz. Türkiye şu anda Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip ülkesi konumunda. 0-14 yaş arası 19 milyon nüfusumuz var. Türkiye yıllık yüzde 1.3 olan nüfus artışına gerekli istihdamı sağlayacak yatırımları yapmakta zorlanırken, böyle bir yasal düzenleme çalışan sayısının yüzde 80’ini kadınların oluşturduğu konfeksiyon sektöründe ciddi küçülmeye yol açacaktır. Sektörümüzdeki küçülme Türk ekonomisini, istihdamını ve sosyal barışını çok olumsuz etkiler boyutlara gelecektir” diye konuştu.

Hazırgiyim ve tekstil sektörlerinin yaptıkları iş gereği el emeği daha yoğun ve öncelikli bir işkolu olduğuna vurgu yapan Kızılgüneşler “Bu paket yasalaşacaksa kadın istihdam eden sektörlere eş zamanlı olarak SSK ve vergi konuları başta olmak üzere bazı alanlarda ilave teşvikler verilmelidir” dedi.

İş hayatı ile ilgili alınan her türlü radikal kararın çalışma barışına olumsuz etkisinin olduğunu savunan EHKİB Başkanı Kızılgüneşler, yasa çıkarırken çok dikkatli hareket edilmesi gerektiğini, çalışma barışına zarar verecek karar ve uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğini belirtti.

Pakette neler var?

1-Kadınlara yarım gün çalışma imkanı getirilmesi,

2- çocuk sayısına göre kademeli emeklilik,

3- hamile ve çocuk sahibi kadınlara iş yaşamında her türlü kolaylık sağlanması,

4- Doğum yapan kadınlara uygulanan 16 haftalık analık izninin 24 haftaya kadar çıkarılması,

5- İsteğe bağlı olarak çocuğu 3 veya 5 yaşına gelene kadar çalışmama,

6- işyerlerinde kreş açılması,

7- doğum yapan kadının işe dönüş garantisi getirilmesi