İzmir-Helsinki mesafesi kadar ova yolu asfaltlandı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarlalara daha kolay ulaşım sağlamak ve ürün kalitesini artırmak için başladığı ova yolu asfaltlamalarında, İzmir- Helsinki (Finlandiya) arasındaki mesafe kadar yol kat etti. Büyükşehir sınırlarına 6 ay sonra dahil edilecek olan Kiraz, Dikili, Karaburun, Kınık, Beydağ, Tire, Ödemiş, Bergama ve Çeşme’de de şimdiden asfaltlama çalışmalarına başlandı.

Türkiye tarihinde ilk kez ova yollarına yatırım yaparak tarım arazilerini tozdan kurtaran İzmir Büyükşehir Belediyesi, sathi kaplama çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2004 yılında başlatılan ova yollarının düzenlenmesi projesi kapsamında bugüne kadar 3.140 kilometre yani 15.7 milyon metrekarelik üretim yolunun sathi kaplamasını gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi ekipleri, böylece İzmir ile Finlandiya’nın başkenti Helsinki arasındaki mesafe olan 3.118 kilometreyi aşmış oldu.

Özellikle kış dönemlerinde arazilerine ulaşmakta sıkıntı yaşayan, yazın ise toz nedeniyle ürünlerinin kalitesi düşen çiftçiler, Büyükşehir Belediyesi’nin ova yollarını asfaltlamasıyla tarlalarına çok daha kolay ulaşmaya ve ürünlerinden daha fazla verim almaya başladı.

9 yeni ilçeye can suyu Büyükşehir Belediyesi, yeni yasa ile kendisine bağlanan 9 ilçede de ova yolu asfaltlamalarına başladı. Resmi olarak 2014 yılının Mart ayında Büyükşehir Belediyesi sınırlarına bağlanacak olan Kiraz, Dikili, Karaburun, Kınık, Beydağ, Tire, Ödemiş, Bergama ve Çeşme, İZBETON tarafından asfaltlaması başlanan bölgeler arasında. Büyükşehir Belediyesi ekipleri, bu 9 ilçede 1.5 milyon metrekarelik alanın, yani 300 kilometrelik ova yolunun asfaltlanması çalışmalarına devam ediyor.

Diğer ilçelerle birlikte, bu yıl içinde toplamda 640 kilometrelik ova yolunda sathi kaplama çalışması sürüyor. 2004 – 2012 yılları arasında 2.500 kilometrenin sathi kaplama yol çalışmasını bitiren Büyükşehir Belediyesi, 2013 yılında bu mesafeyi 3.140 kilometreye çıkardı. 2014 yılında planlaması yapılarak çalışma programına alınan 300 kilometre yol ile birlikte toplam 3.440 kilometre ova yolu asfaltlanmış olacak. 2014 yılı için planlanan alanlarla birlikte, 2004-2014 arasındaki ova yolu sathi kaplama asfalt maliyeti 330 milyon TL’yi bulacak.