Japonlara ''Çekilin'' dedi

Başbakan Erdoğan, Japon Başbakanı ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada Tokyo ile İstanbul'un 2020 Olimpiyatları için rakip şehirler olduğunu hatırlatarak; "Tokyo olimpiyatlarda bize rakip olarak gözüküyor. Ama ben Başbakan'a dedim ki siz bir olimpiyat yaptınız, şimdi bu olimpiyattan çekilin bunu da biz yapalım" dedi.

Başbakan Erdoğan, nükleer santral anlaşmasına yönelik açıklamalarda bulundu. Çok önemli bir adım atıldığını söyleyen Başbakan Erdoğan,

“Az önce bir stratejik ilişkiler anlaşmasını imzaladık. Bununla birlikte hükümetler arasında nükleer enerji santralinin kurulmasına yönelik adımı attık.

Bu adımın atılması önemliydi. Mersin Akkuyu’da Rusya Federasyonu ile yürüyen bir nükleer enerji santrali sürecimiz var. Şuanda da diğer bir adımı, Türkiye Japonya arısında bu adımı atmış bulunuyoruz. Bu çok dahafarklı bir heyecanı doğuracak. Bu iki nükleer enerji santrali ile birlikte bir başka adımı atıyoruz. O da 3. nükleer santral için artık Türk mühendislik tecrübesinin, deneyiminin, aynı zamanda ekonomik girişiminin de adımı olacak 3. nükleer enerji adımını da atmış olacağız” diye konuştu.

“22 MİLYAR DOLARLIK BİR YATIRIM”

Milyonda bir de olsa kaza payının olabileceğinin düşünülmesi gerektiğinin altını çizen Erdoğan, “Fukuşima olayından sonra biz bu adımı atarken bize çok olumsuz yaklaşımlarda bulunanlar oldu, ‘Japon teknolojisi şöyledir, böyledir’ oldu. Bütün bunlara rağmen o dönemde Rusya ile bu adımı attık.

Bize olumsuz yaklaşanlara karşı biz bu adımı attık. Uçak düşebilir diye uçağa binmeyecek miyiz, araç trafikkazası yapabilir diye araca binmeyecek miyiz dedik. Nükleer enerjide de en ileri derecede teknolojik imkanlar kullanılır, bu yatırım buna göre yapılır. Milyonda bir de olsa kaza payının olabileceğini düşünmek zorundayız, bizim yaklaşımımız buydu. İnsanın emrinde olabilecek, enerjideki çeşitliliği artırma konusunda buna ihtiyacımız olduğuna göre, kalkınan bir ülke olduğumuz bir dönemde, enerji kullanımı ne kadar artarsa medeni oluşunuzun bir ifadesidir. Bunu teyit etmek için bu adımı atıyoruz dedik ve Ruslarla bu anlaşmayı yaptık. Şimdide bizzat Japonya’nın kendisi ile bu anlaşmayı yapıyoruz.

Temenni ederim ki, kısa bir süre içinde Sayın Başbakan ile özellikle görüştüm, süreyi 10 yıl olarak değil, daha kısa bir süreye çekmek suretiyle daha kısa sürede bunu bitirelim dedik. 22 milyar dolarlık bir yatırımdır bu yatırım. Bu yatırımın Türkiye’ye gelmiş olması çok önemli bir adım olacaktır. Fukuşima’da ölenler hepimizin yüreklerini dağlamıştır ama bunlar olabilecek olaylardır. Ama hayat devam ediyor. Daha ileri teknoloji ile bu noktada daha başarılı adımlar atılıyor” şeklinde konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japonya Başbakanı Shinto Abe'ye 2020 Olimpiyatları için, "Siz bir olimpiyat yaptınız. Siz şimdi bu olimpiyattan da çekilin, bunda da biz yapalım" teklifini yaptı. Japonya Başbakanı ise esprili bir cevap vererek, "Eğer Türkiye kazanırsa sizi ilk ben kutlayacağım. Eğer biz kazanırsak da ilk sizin kutlamanızı bekliyorum" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren Japonya Başbakanı Shinto Abe ile birlikte Japon ve Türk işadamlarının toplantısına katıldı. Marriott Otel'de gerçekleşen toplantıya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da katıldı. Basın toplantısı öncesinde ise Türkiye ve Japonya arasında stratejik ortaklık kurulmasına ilişkin bildiri ile nükleer enerji işbirliği anlaşmasının taahhüt altına alınmasına ilişkin bildiri Başbakan Erdoğan ve konuk Başbakan tarafından imzalandı. Basın toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, imzalanan anlaşmalar ile iki ülke arasındaki stratejik işbirliği noktasında önemli olduğuna vurgu yaparak, "Bu adımın atılması çok çok önemliydi. Mersin-Akkuyu'da Rusya Federasyonu ile yürüyen bir nükleer enerji santrali sürecimiz var. Şu anda da diğer bir adımı, özellikle Japonya'nın Mitsubishi firması ile Ayava'nın katılacağı adımla birlikte Türkiye-Japonya arasında nükleer enerji santrali adımını atmış bulunuyoruz.

İnanıyorum ki çok daha farklı bir heyecanı burada da doğuracak. İkinci nükleer enerji santraliyle birlikte bir başka adımı daha atıyoruz, o da üçüncü nükleer santral için artık Türk mühendislik tecrübesinin, deneyiminin aynı zamanda ekonomik girişiminin de adımı olacak ve üçüncü nükleer enerji adımını da atmış olacağız" diye konuştu.
Erdoğan, nükleer santrallerle ilgili olarak şöyle konuştu:

"İnsanın emrinde olabilecek, insana en güzel hizmeti verebilecek, enerjideki çeşitliliği artırma noktasında buna ihtiyacımız olduğuna göre, kalkınan bir ülke olduğumuz bir dönemde enerji kullanımı ne kadar artarsa bu medeni oluşunuzun bir ifadesidir. Bunu teyit etmek için bu adımı atıyoruz ve biz ısrarla bu anlaşmayı şimdi de bizzat Japonya'nın kendisiyle yapıyoruz."

"TÜRKİYE VE JAPONYA'DA TEKNİK ÜNİVERSİTE KURULACAK"

Başbakan Erdoğan, Sinop'a yapılacak olan nükleer santralin süresi ile ilgili olarak Japon Başbakan'a, "Süreyi 10 yıl olarak değil, bunu daha kısa bir süreye çekmek suretiyle inşallah bunu bitirelim" dediğini söyleyerek, "22 milyar dolarlık bir yatırımdır bu yatırım. Böyle bir yatırımın Türkiye'ye gelmiş olması inanıyorum ki çok çok önemli bir adım olacaktır" dedi.

Fukuşima'da ölenlerin gerek Japon halkının, gerek Türk halkının yüreklerini dağladığını belirten Başbakan Erdoğan, "Bunlar olağan, olabilecek olaylardır, ama hayat devam ediyor ve şimdi daha ileri teknolojiyle bu noktada çok daha başarılı adımlar atılıyor" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, konuşması sırasında bir müjde de verdi. Türkiye ile Japonya'da ortak bir teknik üniversite kurulacağını ifade eden Başbakan Erdoğan, bu üniversitenin önce Türkiye'ye, daha sonra da karşılığı olarak Japonya'ya kurulacağını ifade etti. Erdoğan, "Bu da gençler arasında, öğrencilerimiz arasında bilişim teknolojisinin zirve yaptığı dönemde Japonya-Türkiye arasında böyle bir adımın atılması da çok büyük önemi ortaya koymaktadır" şeklinde konuştu.

Marmaray'ın da Japonlarla birlikte hayata geçirilen bir proje olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, "Burada Türkiye'nin şüphesiz ki mühendislik gayreti ortada ama Japonya teknolojisi bizimle beraber. Boğazın dibinden zemine oturtulmak suretiyle bitirilme noktasına geldi ve mevkidaşıma da teklifi yaptım, 29 Ekim'de burayı bitiyoruz, 'Cumhurbaşkanımız, mevkidaşımla birlikte burayı açarız' dedim. İnşallah kendileri de notlarını aldılar. Fevkalade bir durum olmazsa birlikte kendileri ile açarız" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, Japon mevkidaşı ile gerçekleştirdikleri görüşmede Tokyo'nun 2020 olimpiyatlarında Türkiye'nin rakibi olduğunu hatırlatarak, "Siz bir olimpiyat yaptınız. Siz şimdi bu olimpiyattan da çekilin, bunda da biz yapalım" dediğini anlattı. Başbakan Erdoğan'ın esprili bir şekilde söylediği bu söz ise salonda gülüşmelere neden oldu. Erdoğan, Olimpiyat teklifi ile ilgili olarak, "İnanıyorum ki kendileri de bunu anlayışla karşılayacaklardır" dedi.

"OLİMPİYATLARI TÜRKİYE KAZANIRSA İLK BEN KUTLAYACAĞIM"

Japonya Başbakan Shinto Abe ise, iki ülke vatandaşları arasında birbirine yakınlık olduğunu belirterek, imzalanan anlaşmanın ise iki ülke arasındaki stratejik ortaklığı geliştireceğine vurgu yaptı. Japon Başbakan Abe, "Bugüne kadar olandan daha fazla toplantılar yapılması konusunda anlaşmış bulunuyoruz" derken, "Japonya ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin hızlandırılmasına karar verdik. Bu görüşmede özellikle Sayın Erdoğan Japonya'ya yönelik nükleer enerji programında projenin gerçekleştirilmesi yönünde bir hak tanıdığını işitmekten mutluluk duyuyoruz" şeklinde konuştu.

Japon Başbakan, Başbakan Erdoğan'ın 2020 olimpiyatları ile ilgili olarak söylediklerini de hatırlatarak, "Japonya olimpiyatlara ev sahipliği yaptığında 1964 yılıydı, ben çocuktum. Biz de olimpiyatların tadını tattırma arzusundayız. Eğer Türkiye kazanırsa ilk kutlayan ben olmak istiyorum, ilk kutlayacağımdan emin olun. Ama Tokyo kazanırsa sizden ilk kutlayan olmanızı istiyorum" şeklinde konuştu.

Basın toplantısının ardından Başbakan Erdoğan, konuk Başbakan onuruna Marriott Otel'de akşam yemeği verdi.