Kart: AK Parti kendi anayasa taslağını dayatmak istiyor

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi ve CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, iktidarın anayasa çalışmalarına yönelik olarak tarih belirleme noktasında talepleri olduğunu belirterek, çalışmaların Temmuz ayı başına kadar devam edeceğini söyledi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplantısının sona ermesinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kart, şu anda komisyon olarak 15 maddelik protokolün 11. maddesine göre ikinci aşamayı müzakere ettiklerini belirterek, ilkeleri belirleme ve metin oluşturma aşamasında olduklarını kaydetti.

İktidarın bu aşamaya yönelik olarak tarih belirleme noktasında talepleri olduğunu vurgulayan Kart, "Bu noktada mutabakat sağlandı. Yasama yılı sonuna kadar, yani Haziran sonu ya da Temmuz başı şeklinde mutabakat sağlandı. Ancak bunun devamında çalışmalar kilitlendi. Şu sebeple kilitlendi. İkinci aşamanın sonunda ortaya çıkacak metnin, bütünüyle uzlaşmaya dayalı bir metin olmayacağı çok açık. AK Parti, orada ikinci aşamadan sonra Anayasa konusunun tamamında bir uzlaşma olmadığı takdirde, çalışmaların sonlandırılmasını, üçüncü ve dördüncü aşamanın yapılmamasını istiyor" diye konuştu.

"4 GRUP DA ÇALIŞMALARIN 1 TEMMUZ’A KADAR SÜRMESİ KONUSUNDA UZLAŞTI"

"Aslında iktidar grubunun Anayasa Komisyonu masasını 2-3 aydan bu yana terk etmek istediğini çok iyi biliyorduk, işin özü buydu" diyen Kart, şu ifadeleri kullandı:

"Masayı terk etmek noktasında kararlı olan siyasi iktidar var. Bunun gerekçesini yaratmaya çalışıyorlar. İyi niyetle ikinci aşamada da her türlü katkıyı vermek çabası içindeyiz. İkinci aşamada yüzde yüz mutabakatın olmayacağı çok açık. Ondan sonra Anayasa’nın olgunlaşması, kamuoyunun tartışmasına sunulması ve dördüncü aşama olarak da yeniden müzakerenin yapılması gerekiyor. 15 maddelik protokol bunu söylüyor.

Mutabakatla hazırlanan protokolün askıya alınmasını isteyen iktidar girişimi söz konusuydu. Bu noktada çalışmalar tıkandı. Salı günü yeniden müzakereler yapılacak. 4 grup da çalışmaların 1 Temmuz’a kadar sürmesi konusunda uzlaştı."

"AK PARTİ BÜTÜN BU SÜREÇLERİ BERTARAF ETMEK İSTİYOR"

Kart, kritik olan 8-10 maddede mutabakat sağlanmayacağını kaydederek, "Bu aşamada mutabakat sağlanması çok mümkün olmadığı aşikar olan o maddelerin görüşülmesi noktasında, hem kamuoyunun yeni değerlendirme yapması hem de liderlerin inisiyatif kullanması süreci söz konusu olacak. AK Parti bütün bu süreçleri bertaraf ederek, Anayasa çalışmalarını kendince en geç Haziran ayının sonunda bitirmenin altyapısını oluşturmaya çalışıyor, biz de buna fırsat vermek istemiyoruz. Çünkü Anayasa Uzlaşma Komisyonu zemini tarihi bir zemindir, sorumluluk gerektiren bir zemindir" şeklinde konuştu.

Türkiye için, Türkiye’nin ortak paydayı yakalaması için son derece önemli bir zemin olduğunu ifade eden Kart, "Biz, bu sorumluluk anlayışıyla toplumsal uzlaşmayla Anayasa’nın yapılması noktasında gayret içinde olduk, AK Parti ise toplumsal uzlaşma zeminini bir an evvel sona erdirip, kendi Anayasa taslağını topluma dayatmak istemektedir" dedi.

CHP Konya Milletvekili Kart, "Salı günü üçüncü ve dördüncü aşamanın mutabık kalınan süreye dahil edilip edilmeyeceği mi müzakere edilecek?" sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"Bugün konuştuğumuz konuları belki de daha geniş boyutuyla değerlendirme imkanı olacak. Komisyon üyesi olan arkadaşlar genel başkanlarla, genel merkezlerle, yetkili organlarla değerlendirmelerini yapacaklardır. Umarım o noktada siyasi iktidar daha sorumlu bir davranış içine girer, daha uzlaşmaya açık bir biçimde üstüne düşen görevi yapar. Ama çok açık olarak şunu ifade ediyorum; AK Parti’nin toplumsal uzlaşmaya dayalı Anayasa yapmak konusunda samimi olmadığını, siyaseten dürüst olmadığını ilk günden beri ifade ediyoruz. Gelişmeler bunu doğrulamıştır."

CHP’li Kart, TBMM Başkanı Çiçek’in "Güneş batmak üzere" açıklamasından sonra toplantıdaki tavrının sorulması üzerine ise, "Sayın Başkana yönelik olarak çok dikkatli bir üslup içinde olduğumu biliyorsunuz. Sayın Başkanın üslubunda, söylemlerinde son bir haftadan bu yana daha evvelki tavrı ile bağdaşmayan yaklaşımları gördüğümü ifade etmiştim. O yaklaşımların müzakere esnasında da sürdüğünü gözlemledim" yanıtını verdi.