Cimnastik literatüründe bir Türk

İzmir Büyükşehir Belediyesi sporcusu Ferhat Arıcan, henüz 20 yaşında olmasına rağmen, dünya spor otoritelerinin yakından tanıdığı bir isim.

Olimpiyat madalyası almadan spor dünyasında tanınmasının nedeni ise geliştirdiği yüksek zorluk derecesindeki hareketlerin cimnastik literatürüne “Arıcan” adıyla girmesi.

Cimnastik literatürüne 2 hareket sokarak büyük başarıya imza atan Arıcan’ın hedefi olimpiyatlarda altın madalya kazanmak. Her sporcu olimpiyat madalyası hayali kurar. Altın madalya aldıkları zaman isimlerini spor tarihine altın harflerle yazdırırlar.

İzmirli cimnastikçi Ferhat Arıcan, her sporcuya nasip olmayacak bir başarıya imza atarak, henüz 20 yaşında olmasına rağmen spor tarihinde ölümsüzleşti. Üstelik bu başarıya olimpiyat madalyası almadan ulaştı. 10 yaşında başladığı sporda disiplinli çalışarak milli formayı giymeye hak kazanan Ferhat, uluslararası şampiyonalarda daha önce yapılmamış hareketlerle dikkatleri üzerine topladı. Cimnastik otoriteleri tarafından beğeni toplayan 2 hareketi, cimnastik literatürüne “Arıcan” ismiyle girdi.

Paralel ve atlama masasında yaptığı yüksek zorluk dereceli hareketler uluslararası şampiyonalarda diğer sporcular tarafından yapılmaya başlandı. Bununla yetinmeyen Ferhat, üzerinde çalıştığı yeni hareketi de 2014 yılında literatüre sokmayı hedefliyor. Son 8 yılın şampiyonu Yabancı sporcuların “Muhteşem Süleyman” lakabı taktığı Ferhat’ın uluslararası şampiyonalarda çok sayıda madalyası bulunuyor.

Olimpiyatlarda ülkemizi cimnastikte ilk kez temsil etme gururunu yaşayan Ferhat, 2010 Singapur Gençler Olimpiyatı’nda atlamada gümüş madalya kazandı. 2011 yılında Boğaziçi Turnuvası’nda 5 altın, 1 gümüş ve 1 bronz madalya alarak bir turnuvada en çok madalya kazanan sporcu oldu. Akdeniz Oyunları’nda paralelde gümüş madalya kazandı.

Son 8 yılın Türkiye Şampiyonu olan Ferhat, son olarak Hırvatistan’da gerçekleşen Dünya Kupası’nda yarıştığı paralel aletinde 3. oldu.

Yaptığı hareketlerin cimnastik literatürüne girmesinin gurur verici olduğunu ifade eden Ferhat, “2008 yılında paralel aletinde, ardından bu yıl atlama masasında yaptığım hareketler literatüre girdi. Hareketin yanında ismim ve Türkiye yazması, hem beni hem ailemi gururlandırıyor.

Başka sporcuların uluslararası turnuvalarda benim hareketimi yapması yarı bir mutluluk kaynağı oluyor. Başarıya disiplinli çalışarak ulaşabileceğimi bildiğim için sürekli antrenman yapıyorum. Her sporcu gibi ben de olimpiyat madalyası almak istiyorum. Eskiden olimpiyatlara katılmanın hayalini kuruyordum. Şimdi ise olimpiyatlarda madalya almayı hedefliyorum” dedi.

O kitaba girebilmek..

10 yaşından itibaren Ferhat’ın antrenörlüğünü yapan Reyhan Karanlık ise, “Ferhat gibi sporcular nadiren çıkıyor. Elit sporcular disiplinlilerdir. Ferhat da çalışmalarda çok disiplinli. Şampiyonlar her zaman çıkar ancak sporu bıraktıktan sonra kaybolup giderler. Literatüre girdiğinizde, sporu bıraksanız da o kitabın içinde kalıyorsunuz. Yeni bir hareket üzerinde çalışıyoruz. Çok güzel bir ekip kurduk. Başarılara adım adım ulaşıyoruz. Öncelikle Dünya Kupası’nda altın madalya ardından olimpiyatlarda altın madalya kazanmayı hedefliyoruz” diye konuştu.