Tutuklu kaldığı 1 yıl için dava açacak

İzmir'de uyuşturucu satıcılarına yönelik olarak geçen yıl düzenlenen operasyonda yakalanan 2’si tutuklu 5 sanığın yargılandığı dava sonuçlandı. Sanıklardan bazıları ceza alırken, 1 yıl tutuklu kalan Abdulaziz Çoban ve oğlu beraat etti.

Çoban’ın avukatı, tutuklu kaldığı günler için 100 bin liralık tazminat davası açacaklarını söyledi. İzmir Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube ekipleri, geçen yıl temmuz ayında, Abdülaziz Çoban yönetimindeki, ev eşyası yüklü TIR ile Doğu illerinden esrar getirileceği ihbarını alınca harekete geçti. Bornova ilçesindeki, Işıkkent Kamyoncular Garajı’nda önlem alan ekipler, Edip D., Hüseyin K. ve yaşı 18’den küçük olan M.Ç.’yi TIR’daki battaniye ve karton kolileri bir kamyonete yüklerken, Kerem G.’yi ise, gözcülük yaparken yakaladı, 64 kilo esrar ele geçirildi.

TIR şoförü Abdulaziz Çoban da gözaltına alındı. Mahkemeye sevk edilen şüphelilerden M.Ç. dışındakiler tutuklandı. Ceza avukatı Tolga Turgut, dedektif gibi çalışıp, muhbirleri buldu. Duruşmada muhbirlerin tanık olarak dinlenmesini sağlayan Turgut, suçla ilgisinin bulunmadığını iddia ettiği, bir yıl tutuklu kalan müvekkili TIR şoförü Abdulaziz Çoban'ı tahliye ettirdi.

Dava aşamasında Edip D. de tahliye edildi. İzmir 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan son duruşmaya, 'Uyuşturucu madde ticareti yapmak' suçundan 15'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları istenen tutuklu sanıklar Hüseyin K., Kerem G., tutuksuz sanık Abdülaziz Çoban ve avukatları katıldı. Cumhuriyet Savcısı Zeynel Çiçek, davaya ilişkin esas hakkındaki görüşünü açıklarken, yargılama sürecinde dinlenen tanık beyanları ve sanıklar Kerem G. ile Hüseyin K.'nin ifadeleri dikkate alındığında, sanıklar Abdülaziz Çoban ve suça sürüklenen zihinsel engelli oğlu M.Ç'nin taşınan eşyalar arasında esrar maddesi olduğunu bilmeden taşıma işini yaptıklarını belirtti, suçun sabit olmaması nedeniyle ayrı ayrı beraatlerine karar verilmesini istedi. Diğer sanıkların cezalandırılmasını istedi. Daha önceki duruşmalarda 'Tanık' sıfatıyla dinlenen Mehmet İhsan D. ve Bilgin A. hakkında ise uyuşturucu madde ticareti yapma suçundan İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

Savunma yapan sanık Edip D.'nin avukatı Aydın Kırmızıtaş, mütalaaya katılmadıklarını, müvekkilinin geçimini hamallıkla temin ettiğini, bir hamalın taşıdığı eşyanın içeriğini bilemeyeceğini belirterek beraatini istedi. Sanık Hüseyin K.'nin avukatı Özgür Değirmenci de müvekkilinin olayla bir ilgisinin bulunmadığını, söz konusu uyuşturucu madde ile ilgisi bulunan şahısların kimler olduğunun, savcının esas hakkındaki görüşünde suç duyurusuyla ortaya konulduğunu, dolayısıyla hem suç duyurusu, hem de müvekkili hakkında hüküm kurulmasının çelişki oluşturacağını savunarak, beraatini istedi.

Kerem G.'nin avukatı Hasan Umut Antep de, müvekkilinin kolilerde uyuşturucu madde bulunduğunu bilmediğini, kendisinden sadece gelecek ev eşyasını almasının istendiğini ve bu doğrultuda hareket ettiğini savundu. Tutuksuz sanıklar Abdülaziz Çoban ve oğlu M.Ç'nin avukatı Tolga Turgut ise savcının istemlerine katıldıklarını, iki müvekkilinin de beraatine karar verilmesini istediklerini söyledi. Mahkeme heyeti, sanıklar Abdülaziz Çoban ve oğlu M.Ç.'nin, üzerlerine atılı suçu işlediklerine dair mahkumiyetlerine yeterli, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığından ayrı ayrı beraatlerine karar verdi.

Tutuklu kaldığı süre için tazminat talep etme hakkının olduğunu bildirdi. Sanıklardan Hüseyin K. ve Kerem G.'ye 5 yıl 10'ar ay hapis ve 20 bin lira adli para cezası, Edip D.'ye 2 yıl 11 ay hapis ve 10 bin lira para cezası veren mahkeme heyeti, tanıklar Mehmet İhsan D. ve Bilgin A. hakkında uyuşturucu madde ticareti yapmaktan suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı. Sanıklardan Abdülaziz Çoban, beraat sevincini duruşma sonrası avukatı Tolga Turgut'a sarılarak paylaştı. Avukat Tolga Turgut, “Dedektif gibi çalışıp, muhbirleri bulup, duruşmada tanık olarak dinlettim. Onlar duruşmada müvekkilimin bu işle ilgisinin olmadığını söyledi. Bu ifadeleri sayesinde tahliye edildi. Bir yıl boşu boşuna cezaevinde yattı. Kendisi tutuklu kaldığı için işleri de bozuldu. Mağduriyetinin giderilmesi için Hazine’ye karşı 100 bin liralık tazminat davası açacağım” dedi.