Girit Mübadilleri Ayvalık'ta buluşuyor

Türkiye ile Yunanistan arasında 30 Ocak 1923'te imzalanan mübadele anlaşmasıyla Girit Adası’ndan göç edenler, Balıkesir’in Ayvalık İlçesi'ndeki Alibey (Cunda) Adası'nda bulaşacak. Alibey Cunda Adası Kalkındırma ve Koruma Derneği’nce 5-6 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 'Girit Mübadilleri Dayanışma Şenliği'nde ilk gün, mübadil fotoğrafları ve Girit’ten getirilen eşyalar sergisi açılacak, Giritli kadınların el işleri sergilenecek ve 'Göçler ve mübadele” konulu bir panel düzenlenecek.

Panele, Aydın- Adnan Menderes Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Tuncay Ercan Sepetçioğlu ve Lübnan Giritliler Derneği Başkanı Dr. Ali Bekraki konuşmacı olarak katılacak. Türkiye geneline yayılmış yaklaşık 10 mübadil derneğinin katılım göstereceği etkinliğin ikinci gününde ise Cunda Taş Kahve’de tanışma ve kaynaşma sohbetleri yapılacak, Girit folklorundan ve mutfağından örnekler verilecek.

Etkinlik, Girit Adası’ndan gelen müzik guruplarının verecekleri konser ile son bulacak. Dernek Başkanı Hüseyin Ergin, Ayvalık’ta yaklaşık 8 bin Girit mübadilinin yaşadığına dikkat çekti, ilkini bu yıl düzenledikleri etkinliğe birinci kuşak mübadillerin de katılacağını belirtirtti. Ergin,

“Bu şenliği gelenekselleştirmeyi planlıyoruz. Düzenlediğimiz bu buluşma ile her türlü bilgi alışverişinin olduğu ve kaynaşmanın sağlandığı bir ortam oluşturmayı planlıyoruz. Sosyal olarak yapılan bu çalışmalardaki bir diğer amaç ise kültürel değerlerin nesillere aktarılmasını sağlamak. Bu değerlerden birisi Girit yemeklerinin unutulmaması ve bu yemeklerin yapılıp toplantı alanında tanıtılıp tadılması olacak” dedi. Girit Adası’ndan 50 konuğun da katılacağı şenlikte, Türkiye’nin dört bir yanına yayılmış mübadillere buluşma çağrısında bulunuldu.