Boşanmak erkekleri felç ediyor

Boşanan erkeklerde kalp, yüksek tansiyon ve felç gibi hastalıklarla, depresyon ve psikolojik travma, evliliği süren erkeklere oranla daha sık görüldüğü belirtildi. Boşanan erkeklerde, sosyal yaşamdan kopukluk daha çok yaşanırken intihara teşebbüs oranı evli erkeklere göre yüzde 39 daha fazla.

Amerika’daki Nebraska Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, doktorlar boşanan erkeklerdeki sağlık bozuklukları için daha fazla çalışmanın acilen yapılması gerektiğini açıkladı. İngiliz Daily Mail gazetesinde yer verilen araştırmada, boşanan erkeklerin tehlikeli davranışlarda bulunma ihtimalinin daha yüksek olmasına bağlı olarak intihara teşebbüsün evli olanlara göre yüzde 39 daha fazla olduğu belirtildi. Erkek Sağlığı dergisinde yayınlanan çalışmada, araştırmacılar doktorları, boşanan erkekleri terapistlere yönlendirme çağrısı yapıyor.

Araştırmada 45 yaşında boşanan bir erkeğin yaşamı merkez alındı. Bu erkeğin evliliğini sonlandırdıktan sonra uykusuzluk ve karın ağrısı şikayetleri nedeniyle doktora başvurduğu, sürekli alkol tükettiği ayrıca bir süre sonra iş yerinden, iş arkadaşlarından ve patronundan nefret ettiği tespit edildi. Araştırma bu erkeğin rahatsızlığının psikolojik temelli olduğu ve bu yönde bir tedavi verilmesi gerektiği ifade edildi.

Uluslararası Erkek Sağlığı Derneği Başkanı ve Amerika’daki Cornwall Üniversitesi’nden Prof. Ridwan Shabsigh, birçok kültürün, popüler algılamanın ve medyanın erkeği kadınlara göre daha güçlü, dirençli ve psikolojik travmaya daha dayanıklı olarak gösterdiğini ancak gerçekte erkeğin, boşanma, iflas, savaş veya bir yakınının kaybı nedeniyle de ciddi anlamda psikolojik travma ve olumsuz bir hayat yaşayabileceğini kaydetti.

Prof. Shabsigh, bu gibi psikolojik etkilerin acilen araştırılması ve doktorlar için bir tedavi rehberi oluşturulması gerektiğini söyledi.